• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Lendületesen nő a világ borfogyasztása

2009-01-14 ● borravalo.hu

Az IWSR 220 országot magába foglaló kutatása szerint nő a világ borfogyasztása, a következő 5 évben a kutatók becslései is elég optimisták – ez derül ki az IWSR hírleveléből. A csoport szerint 2012-ig Nagy-Britannia mindenképpen megtartja tavalyelőtt szerzett vezető helyét a világban borimport tekintetében.

2007-ig négy éven át csökkent a világ borfogyasztása, a trend azonban megfordult. Van remény: így lehetne leszögezni azokat az adatokat, melyeket a kedden publikált a világ vezető borstatisztikával foglalkozó csoportja, az IWSR (International Wine and Spirit Record). A kutatók szerint a 2008-2012 közötti időszakban növekedés várható a borfogyasztásban: boroknál 5,5 százalékos, pezsgőknél 12 százalékos növekedést várnak. Ezek szerint mégsem ütött a pezsgők órája, ahogyan azt többen gondolni vélték.

Az IWSR elsősorban a növekvő kínai és orosz fogyasztásban lát igen kedvező kilátásokat, nem kis meglepetés azonban Nagy-Britannia helyzete sem: a britek már 2007-ben megelőzték a németeket, és a világ első számú borimportőrévé váltak, akkor közel 136 millió rekesszel (1 rekesz = 9 liter) ittak meg. A gazdasági recesszió ellenére tavaly a fogyasztás tovább nőtt, és 2012-re további 6 százalékkal növekszik, egészen 144 millió rekeszre. Ez azt jelenti, hogy az éves uszkve 25 literről 28 literre nő a fejenkénti fogyasztás…

És fogyasztásban a britek csak ötödikek ám, megelőzik őket a franciák, közel 60 literrel, azt olaszok, svájciak, portugálok és az osztrákok. (Hoppá – a sógorok!) Az IWSR adatai szerint az elkövetkezendő 5 év a fehérborfogyasztásnak kedvez majd inkább, még a vörösborfogyasztás kissé visszaesik majd. A pezsgőfogyasztás trendje is ebbe illik bele: öt év alatt 12 százalékos növekedést jósolnak.

Már megint a kínaiak

2012-re összesen 2,6 milliárd rekesz lesz a világ borfogyasztása, közben a világ bortermelése 7,45 százalékkal nő. Vagyis a termelés több mint félmilliárd rekesszel nagyobb lesz a fogyasztásnál, köszönhetően a kínai bortermelésnek. Viszont a kutatók Amerika példáját említik, ahol a termelés és a fogyasztás egymást erősítette ? így lesz majd szerintük Kínában is. Termelés tekintetében is vannak izgalmak: az USA 2012-re a második helyre kerülhet, megelőzve ezzel a franciákat, és az olaszokat. Az amerikai termelés növekedése elérheti a 12 százalékot is.

Korábban:

Pezsgőben a helyzet változatlan

Derült égből jöhet a pofon

London jelenti: Obamára szavaztak a borászok

Címkék: borfogyasztás, fogyasztás, IWSR, kutatás, statisztika

← Műsorra tűzte a magyar borokat a Travel Channel Dániában is a Vylyan nyert →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!