Egyre inkább meggyőződöm róla, hogy értő kezek alatt, türelemmel kezelve a juhfark izgalmas, karakteres és nagy bort tud adni. Például ebben az esetben is.
A Várkapitány Pincészet 15 hektárjával a Somló egyik jelentős borászata. A finom bazaltszemcsés területekről származó szőlőt jó hosszan, 8 hónapig is ászkolták, a hosszabb érlelést meg is hálálta. A pince zászlóshajó boráról van szó, teljesen hagyományosan elkészítve, késői szüretből.
A pohárba töltve élénk és mély mézszínű bort kapunk, koncentrált, rétegzett illattal: gyógyfüvesség, kirobbanó mineralitás és rózsaolaj. Szájban határozott savgerincet kapunk, de a test megvan hozzá, nem borul fel az egyensúly. Mézes jegyek jönnek be, rendkívül hosszan kitart a szájban. Érdemes dekantálni is, meghálálja. 2000 forint alatt kapható, ennyiért megérdemli a 4 csillagot.