• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az elektromos orrnak nem lehet hazudni

2009-07-01 ● Kántor Endre

Francia tudósok (muhahaha) kifejlesztettek egy elektromos orrot, amely négyzetcentire pontosan meg tudja mondani, honnan származik egy bor, milyen szőlő(k)ből készült és melyik hordóban erjedt. Közben, mintha minden egyetem ilyesmin agyalna, a Stanfordon is hasonló eredményeket értek el, ők izotópokkal dolgozva mondanak meg mindent egy borról.

Oké, a jelenség nem új, kiberszimatot már terveztek, sőt: tömegspektrométer is már rég létezik. A dijoni Bourgogne Egyetem munkatársainak munkájában most az újdonság az, hogy ezt az anyagi részecskék tömegével, izotópanalízissel foglalkozó gépet a borászat szolgálatába állították.

Egyszerűen levezetve: azt biztos mindenki tudja, hogy a szőlőcukker alkoholos erjedési folyamata során etil alkohol és széndioxid keletkezik, és hő szabadul fel. Na, képzeljük azt el, hogy gyakorlatilag ugyanaz az anyag képződik bármily szőlőfajtával is dolgozunk. Illetve majdnem ? 3 százaléknyi az eltérés, fajtától, erjedés körülményeitől (élesztőgomba) és ilyen apróságtól függően. Aztán következik az utómunka: mi lesz egy borral erjedés után? Érlelve lesz-e pl. fahordóban? Ezek miatt a körülmények miatt ezernyi különféle vegyület, anyag kerül egy borba, melyek az adott bor egyedi íz és illatjegyeit adják, és melyeket izotópanalízissel pontosan el lehet egymástól különíteni, és ki lehet mutatni, sőt, minden egyes anyag eredeti forrását is meg lehet mondani.

A tömegspektrométerbe betesznek egy mintát, az pedig kidobja az ezernyi vegyület kémiai aláírását. Egy bizonyos elem atomjainak megegyező számú protonja van, neutronjainak száma azonban változhat. A szénnek pl. hat protonja van, neutronjainak száma hat, hét és nyolc is lehet, attól függően, a szén mely izotópjáról beszélünk. Ezzel azonban mit sem tud kezdeni az, aki az adatokat nem tudja rendszerezni. Ehhez kellett a kutatás, amely alapján most a szőlőfajtát és annak eredetét, a dűlőt, országot, hordó származási helyét, a fa származási helyét, még a fajélesztő eredetét is meg tudják mondani.

És, hogy a jó burgundiak miért foglalkoznak ilyennel, mintha jobb dolguk nem lenne? Hát a sok kutyulás meg hamisítás miatt, azért. Itt most nincs mese, hamar kiderül, hogy valójában honnan is van az a bor, lett légyen rajta bármilyen címke is.
Van a történetnek egy szép oldala, amely a régi amerikai-szovjet űrhajós sztorit (legenda, vicc?) juttatja eszünkbe. Mely szerint egy találkozón az amcsik átnyújtottak a ruszkiknak egy NASA által kifejlesztett golyóstollat, mellyel az űrben is lehet írni, mivel ez eddig problémás volt. Az ajándék átnyújtása közben elmondták, hogy egy millió dollárba került a toll kifejlesztése, de megérte, mert rohadt sokat idegeskedtek amiatt, hogy nem tudnak az űrben jegyzetelni. Aztán megkérdezték a szovjeteket, hogy ők hogyan hidalták át ezt a problémát. Az értetlenkedő válasz ez volt: karendás.

A Stanfordon ugyanis azt mondják, hogy egy ilyen tömegspektrométer iszonyú drága, ráadásul marha nagy és nehéz is, nem mozdítható. Ők ezért egy olcsó és elérhető módszert dolgoztak ki az izotópanalízisre, mely során egy szerkezettel a mintát elégetik, és egy speciális konténerben elhelyezett tükörlabirintusba engedik, melyben ide-oda pattognak az atomok, melyeket közben lézerekkel bemérnek. Minden egyes izotóp más fényt ver vissza.

Végül is mindegy melyik a módszer, a lényeg az adatbázis, mondaná büszkén az informatikus, és igaza lenne. Na, egy ilyet kell gyorsan beszerezni nekünk is, aztán indulhat a hacacáré, ami lesz, ha minden magyar bort elkezdünk tutibiztos módszerekkel megfejteni. Izgalmas lenne, annyi szent. Áldott tudatlanság!

Korábban:

Kiberszimat segíti majd a borászokat

A világ legbonyolultabb dugóhúzója

Szex, vörösbor, csoki

Címkék: izotóp, kutatás, tudósok

← 500 literes kisfröccs Példátlan összefogás Tokaj-Hegyalja fejlődéséért →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!