• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mégsem létezik borcsináló csodagép

2014-03-14 ● Kántor Endre

Minden csoda három napig tart ? ezt írtuk mi is, amikor beszámoltunk arról a gépről, amelyről ötletgazdái azt állították, hogy három nap alatt bort készít a vízből, pár adalék felhasználásával. Nos, úgy tűnik, 500 millió emberrel együtt mi is áldozatai lettünk egy marha nagy médiahacknek.

A kánai csodagépről itt írtunk. Röviden: két boros múlttal rendelkező vállalkozó kitalált egy gépet, amely mustkoncentrátum és élesztő hozzáadása után három nap alatt bort készít nekünk a konyhában. Ahogy kiderült, a vízből bort csináló csodagép mégsem létezik. Jézus kánai mennyegzős csodáját nem lehet olyan könnyen koppintani.

A sztori gyorsabb volt, mint Usain Bolt, úgy száguldott végig a netes sajtón, hogy  rövid idő alatt uszkve 600 médium hozta le, pár nap alatt pedig 500 millió olvasót szedett össze. A projekt arca Philip James volt, ez az ember:

Philip James

Ő korábban már több boros cégben megfordult, éppen most egy Wine to Water (winetowater.org) jótékonysági szervezetnek is dolgozik (mint kiderült), mely arra jött létre, hogy tiszta ivóvizet szállítson az arra rászoruló fejlődő országokba, alapvetően boros bevételekből. A szervezet oldalán egy videóban Philip James a minap elismerte, hogy a Miracle Machine szerkezet nem működik, az egész egy nagy hoax, amit arra találtak ki, hogy felhívják a figyelmet a fent nevezett jótékonysági szervezetre.

A dolog attól vált hihetővé, hogy a Business Insider egy nagy cikkben foglalkozott a csodagéppel. Ebben többek között az ötletgazdák azt is mondták, hogy hamarosan a Kickstarter crowdfunding oldalon debütál a szerkezet. Erre a bevezetésre 7 ezren (!) iratkoztak fel. Az NPR szerint a médiahack kiagyalásában egy PR-cég, az MSL Group is közreműködött.

A Business Insideres újságírónőt jól megvezették, erről ő itt számol be, de valószínűleg annak a hétezer embernek sem marad jó szájíze a dolog után, akik hajlandóak lettek volna párszáz dollárt áldozni, hogy a projekt létrejöjjön. Meg annak a 600 médiumnak sem, akik, ahogy mi is, jól becumizták a hírt. Meg, annak a párszáz millió olvasónak világszerte, akik elolvasták és elhitték. (Mi természetesen elnézést kérünk mindenkitől, aki nálunk értesült erről.)

A PR-trükk lehet, hogy brutálisan sikeres volt ? a figyelemfelhívás terén. Nagy kérdés azonban, hogy vajon az adományozás ettől megugrik-e a Wine to Water szervezetnek. Mert, és most jön a csattanó, ?adományozni? úgy lehet, hogy bort vásárolunk Philip James legújabb startup cégétől. Őőő? Hát igen, minden csoda három napig tart.

Címkék: csalás, házi borkészítés, kütyü, Miracle Machine

← Itt a kánai csodagép Chateau Latour pinceáron →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!