• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mégsem létezik borcsináló csodagép

2014-03-14 ● Kántor Endre

Minden csoda három napig tart ? ezt írtuk mi is, amikor beszámoltunk arról a gépről, amelyről ötletgazdái azt állították, hogy három nap alatt bort készít a vízből, pár adalék felhasználásával. Nos, úgy tűnik, 500 millió emberrel együtt mi is áldozatai lettünk egy marha nagy médiahacknek.

A kánai csodagépről itt írtunk. Röviden: két boros múlttal rendelkező vállalkozó kitalált egy gépet, amely mustkoncentrátum és élesztő hozzáadása után három nap alatt bort készít nekünk a konyhában. Ahogy kiderült, a vízből bort csináló csodagép mégsem létezik. Jézus kánai mennyegzős csodáját nem lehet olyan könnyen koppintani.

A sztori gyorsabb volt, mint Usain Bolt, úgy száguldott végig a netes sajtón, hogy  rövid idő alatt uszkve 600 médium hozta le, pár nap alatt pedig 500 millió olvasót szedett össze. A projekt arca Philip James volt, ez az ember:

Philip James

Ő korábban már több boros cégben megfordult, éppen most egy Wine to Water (winetowater.org) jótékonysági szervezetnek is dolgozik (mint kiderült), mely arra jött létre, hogy tiszta ivóvizet szállítson az arra rászoruló fejlődő országokba, alapvetően boros bevételekből. A szervezet oldalán egy videóban Philip James a minap elismerte, hogy a Miracle Machine szerkezet nem működik, az egész egy nagy hoax, amit arra találtak ki, hogy felhívják a figyelmet a fent nevezett jótékonysági szervezetre.

A dolog attól vált hihetővé, hogy a Business Insider egy nagy cikkben foglalkozott a csodagéppel. Ebben többek között az ötletgazdák azt is mondták, hogy hamarosan a Kickstarter crowdfunding oldalon debütál a szerkezet. Erre a bevezetésre 7 ezren (!) iratkoztak fel. Az NPR szerint a médiahack kiagyalásában egy PR-cég, az MSL Group is közreműködött.

A Business Insideres újságírónőt jól megvezették, erről ő itt számol be, de valószínűleg annak a hétezer embernek sem marad jó szájíze a dolog után, akik hajlandóak lettek volna párszáz dollárt áldozni, hogy a projekt létrejöjjön. Meg annak a 600 médiumnak sem, akik, ahogy mi is, jól becumizták a hírt. Meg, annak a párszáz millió olvasónak világszerte, akik elolvasták és elhitték. (Mi természetesen elnézést kérünk mindenkitől, aki nálunk értesült erről.)

A PR-trükk lehet, hogy brutálisan sikeres volt ? a figyelemfelhívás terén. Nagy kérdés azonban, hogy vajon az adományozás ettől megugrik-e a Wine to Water szervezetnek. Mert, és most jön a csattanó, ?adományozni? úgy lehet, hogy bort vásárolunk Philip James legújabb startup cégétől. Őőő? Hát igen, minden csoda három napig tart.

Címkék: csalás, házi borkészítés, kütyü, Miracle Machine

← Itt a kánai csodagép Chateau Latour pinceáron →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!