• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Horvátrizlingek vendégjátéka

2014-10-27 ● borravalo.hu

Az Olaszrizling Október rendezvénysorozat kapcsán biztosan mindenki fejtegetni fogja a fajta fontosságát, elterjedtségét, piaci helyzetét, a fogyasztási szokásainkat és a kérdést, hogy lehet-e, illetve érdemes-e olaszrizlingből nagy bort készíteni. Én nem ezt teszem, ugyanis beültem a Pécsi Borozós Győrffy Zoltán előadására, ahol muszáj volt rácsodálkoznom, mennyire nem ismerjük (mondjuk egy távoli Chiléhez, vagy Olaszországhoz képest) déli szomszédunk, Horvátország helyét a borvilágban.

Ott mintegy feleakkora területen terem szőlő, mint nálunk, ez nagyjából 33 ezer hektárt jelent. Ezen a területen kétszáz fajta osztozik, amelyből hatvan autochton (helyi). A három legfontosabb pedig elviszi az egész termelés harmadát (graševina, azaz olaszrizling ? cirka 5600 ha, plavac mali (kékszőlő) ? kb. 2 ezer ha és malvazija ? mintegy 1800 ha). A helyi fajták közül csak azokat jegyeztem meg, melyekkel volt valamilyen képzettársításom: Babič (Babits) 350 ha, Debit (Credit) 400 ha, Plavina (Lavina) 630 ha, Pošip (Polip) 250 ha nagyságú ültetvényen lelhető fel.

Ezek a vidám nevű szőlők hatvanhat borvidéken teremnek (v.ö. Magyarország 22 borvidékével a kétszer akkora területre). Inkább a régiókat (négy van) érdemes kiemelni tehát, amely a déli határink nyugatra eső részétől elterülő Horvát Dombvidék, az onnan keletre eső Szlavónia/Dunamellék (Podunavlje), alattuk Isztria/Kvarner-öböl, valamint Dalmácia (ez utóbbi kettőnél az üdülési vonzatok miatt a földrajzi hely további magyarázatot szerintem nem igényel). Az állami borminősítő dönti el, hogy egy bor minőségi, vagy magas minőségű kategóriába kerül-e, ehhez a mi inercia rendszerünkben nagyjából a 80, illetve a 85 pontot kell, hogy megugorja a versenyző.

Borokat leginkább a szlavón-dunamelléki területről ittunk, amit Magyarország, Szerbia és Bosznia határol, nagyjából 10 ezer ha területű és 13 borvidékre oszlik. Itt a legszignifikánsabb Kutjevo (Szlavónia). Négy pincészet főleg nagy mennyiségben termelt tételei kerültek az asztalra, az évjárat neve után zárójelben a borvidéket tüntettem fel. Jelenleg a 2012-es évjáratot nyomja a piac, a puhább 2013-asok csak most kerülnek majd polcokra ebben a kategóriában.

A szerémségi Iločki Podrumi 300 hektáron termeszt és további 500-ról vásárol fel szőlőt, gyökerei 1450-ig nyúlnak vissza.

Iločki Podrumi Graševina 2013 (Srijem) ? Sok fehér húsú gyümölcs, meleg karakterű illat egy pici vaníliával nyakon öntve. Szájban egészen Somló-szerű, talán vakon össze is téveszthető: szárított virágok, kamilla, gyógyfű, kövek. A savak puhák, némi tannin is érezhető. Erős kezdés, 83-85 pont és akkor estem le a székről, amikor elhangzott, hogy ez polcon 1200 Ft. A sétáló kóstolón újra ellenőriztem: nincs tévedés, ez egy egészen remek árérték arányú bor.

Iločki Podrumi Graševina 2012 (Srijem) ? Zárkózott illat füsttel, grillázzsal és egy kis banános beütéssel. Szájban lágy és krémes, erős kesernye zárja. 80-82 pont, 2000 Ft

A PP Orahovica egy korábbi szövetkezet, 192 hektáron termel az Orahovica-Slatina vidéken (minden más kóstolt tétel Dunamelléke, csak ez volt Szlavónia). Kissé visszalépésnek éreztem a kóstoltakat és eszembe jutott a Badacsonyi Pincegazdaság (nem feltétlenül negatív kontextusban, csupán azért, mert mindkét pincének a nevében ott a borvidék, ami nálam minimum valamilyen üzemmonstrumot feltételez).

PP Orahovica Graševina 2013 (Orahovica-Slatina) ? Zárt, szinte illatmentes marad percekkel kiöntés után is. Kis krétapor és barack mutatja magát, ha muszáj. A korty szikár, minerális, jó savgerinccel, az illat után kifejezetten kellemes. Nagy kár a diszharmóniáért. 80-82 pont (1000 Ft)

PP Orahovica Graševina 2012 (Orahovica-Slatina) ? Hasonlóan zárt illat, itt inkább a virágok és eklatánsan az elgyújtott gyufa illata jött elő. Vegetális, fanyar izű, amit alkoholos melegség jár át. A palack impozáns, a minőség kombinát. 79-81 pont (1600 Ft)

A Vina Belje közel a magyar határhoz készít borokat. A Drávaszög-Baranya vidék korábban a Pécs-Villány tengelyhez tartozott, az önálló borvidék jelenleg egy 1200 hektáros, 21km hosszú és 3km széles, jól behatárolható löszfennsík. A Belje szőleje 600 hektárról, de teljes egészében kézi szürettel kerül le (úgy tűnik, ott még lehet zöldmunkásokat összefogdosni). Az ültetvények 80%-a graševina, vagyis a koncepció erre épül, hisznek a fajtában. 1526-ra nyúlik vissza a pince története, először a törökök vették lajstromba, majd 2011-ben egy milliárdos felújításon esett át, a pince és csatlakozó épületek mérete jelenleg 10 ezer nm (egy hektár!).

Vina Belje Graševina 2013 (Baranja) ? Tipikusan magyar stílus, simán benézném akár egy villányi olaszrizlingnek is. Csonthéjasok, barack, alma. A kortyban fickós savak, citrikusság. Egyszerű, korrekt és tiszta ivóbor még éppen 2000 Ft alatti árral. 82-84 pont

Vina Belje Graševina 2012 (Baranja) ? Érett, enyhén seprős tónusú, almás illat. A korty kissé lelágyult, krémes, érett-túlérett fehér húsú gyümölcsökkel. Lédús körtére asszociálok, lecsengése alkoholban is gazdag. 80-82 pont, hasonló áron (1900 Ft.)

Utolsóként az Erdődi Borvidékről Antunovič-ék borait kóstoltuk, akik az előzőekhez képest piciny, hét hektáros pince, a talaj itt is főleg löszös.

Vinarija Antunovič Graševina 2013 (Erdut) ? Gyógyszeres-kamillás illathoz tértünk vissza nyári almával, ásványosan és visszafogottan. A korty telt és kedvesen gyümölcsös, de a rizlinghez méltó szikárság megvan benne. Van tartása, tetszik, főleg 2000 Ft-ért. 82-84 pont

Vinarija Antunovič Graševina Premium 2010 (Erdut) ? Visszaugrottunk az éveket illetően (náluk sem volt rózsás a 2010, de nem annyira katasztrofális, mint itthon). Foszfor, patronos puska, tűzkő, méz és jód. Komplex, izgalmas. A korty egyértelműen félszáraz, nagyon emlékeztet Tornaiék Top Selection tételeire: ásványos-krémes-mézes, kis vegetalitással. 83-85 pont, de ez már 3500 Ft.

A sétáló kóstolón aztán ráraboltam két bónuszra:

Vina Belje ?Goldberg? Graševina 2012 ? ez a válogatás a csúcs-olasz a pincénél. Vastag, puha, körtésen gyümölcsös-ásványos, rétegzett. A többszöri szüretnek köszönhetően remek a gerince, hosszú a lecsengése, 89-91 pont.

A paletta másik vége az alap-alap Vina Belje 2013, ami nagyon almás, citrikus és egyszerű ?fröccsbor?, tiszta és olcsó. Ilyenre is szükség van.

Ezen felül nem nagyon jegyzeteltem, de a Guden Kisbirtok Vitéz 2013-asa, Jásdi Siralomvágója, a 2HA 2010-ese emlékezetes maradt. Szóval kié is az olaszrizling? A Kárpát-medencéé, a miénk. Becsülendő és nem lebecsülendő, sokarcú fajta, ami saját fajtajegyeivel, de a terroirt is szépen közvetítve minden magyar borissza torkának gyakori vendége (vagy az kellene, hogy legyen).

Címkék: 2010, 2012, 2013, grasevina, horvát, horvátország, Ilocki Podrumi, malvazija, olaszrizling, plavac mali, PP Orahovica, Vina Belje, Vinarija Antunovic

← Két Rosso di Montalcino Weingut Huber Gelber Muskateller 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!