• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Vándor végleg a Somlón

2014-11-13 ● borravalo.hu

Kis Tamás üstökösként robbant be a boros köztudatba, amikor kiderült, hogy a Somlón Takács Lajos területeit ő fogja művelni, amíg a gazda Tokajba igazol. Az új arculat nagyon jó ütemben, szinte ezzel egyszerre lett élesítve.

Tomit jó pár évvel ezelőtt ismertem meg, a St. Andrea pincénél dolgozott, kóstolókon rendszeresen lehetett vele találkozni (és általában jó borokkal érkeztek). Persze már akkor is megvolt egy kis bérelt parcella Somlószőlősön és különösebb felhajtás nélkül, az északi oldal adottságait megregulázva és egyben kihasználva innen jött le a 2011-es és 2012-es „birtokbor” alapanyaga.

A 2011-es évjárat fiatalos dizájnja és tisztasága miatt Somló-fan körökben megindult a pletyka, hogy van egy srác, aki „új felfogásban” érthető, lendületes borokat készít. Mára ezek a tételek szerintem beigazolódtak.

Aztán Tomi vett egy kis területet szintén Somlószőlősön, a 2013-as olaszrizling már ennek a termése (a 2013-as juhfark és tramini még vásárolt szőlőből készült). 2014 májusában a korábbi Egerszalók-Budapest-Somló, majd Budapest-Somló ingázást feladva leköltözött, és ahogy említettem, a volt Hollóvár területeit is bérbe vette (hárslevelű, juhfark, savblanc és ősmagyar fajtagyűjtemény). Összesen két hektárt művel lehetőségei szerint saját maga – mindent egyszerűen, organikusan. A cél kb. három hektár és tízezer palack éves „termelés” lenne, nem tűnik elérhetetlennek.

„Nagyon őszinte, nagyon feszes és precíz, tiszta somlóit szeretnék készíteni” – mondja. Előbányásztam egy tavalyi jegyzetet, amivel a Somló Maraton okán még adós voltam, most éppen kapóra jöttek:

Somlói Vándor 2011

Furmint, hárslevelű, rajnai rizling és ezerjó házasítása. Petrolos, fehér virágos, ázott köves illattal indít. Nyílva kissé citrikusabb, kamillával és barackkal. Vakon tiszta rajnainak tippelném, de még az iskolázásból is erre következtetnék. Jó szerkezet, vitális savak, puha textúra. Az illathoz képest több friss gyümölcsöt kapunk, főleg fehér húsúakat, meg persze némi ásványosságot. A kóstolás időpontja 2013. október, ekkor 2800 Ft-ért volt kapható és 4 csillagot véstem mellé.

Somlói Vándor 2012

Tiszta, precíz, ásványos-barackos illat, amolyan nu skool somlói. Friss és lendületes, van egy kis kamillás-gyógynövényes beütése és bújkáló mézesség. Kerek, határozott savgerincre épít, ezért főleg citrusfélék dominálják. Ott van egy kis gyógyfüves másod- és érési aromás harmadvonal is. Sajnos a korty közepén beüt egy kis üresség és lehetne hosszabb is az utóíz, de ettől még légies – nem „vad hegyibor”, de mindene megvan. A kóstolás időpontja 2014. március, ekkor 3300 Ft-ért volt kapható, amit kicsit sokalltam. Százasban és objektív skálán nagyjából a 2011-es szintje, de az árérték így 3 csillag.

A 2013-asoktól az image a „Vándor” hívószóra fókuszál: egy szőlőszem hajtotta léghajó díszíti a bronzos-arany színvilágú címkét, valamint minden tétel csavarzáras. Remélem, hogy a kezdeti hype után egy tartós növekedés indul meg ismertségben és mennyiségben is.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy a Hollóvár baromi jó adottságú területein hol lesz az arany középút a jelenlegi könnyebb, légiesebb, érthetőbb stílus és a Takács Lajos-féle monstrumok között (jelzem, kedvenc boraim közé tartoztak Lajos exkavátorai, minden elvontságukkal és koncentrációjukkal beírták magukat a Hall of Fame-be nálam, ugyanakkor az utolsó két év nála is a frissítés irányába mutatott). Mennyire lehet az északi és a déli oldalt összebarátkoztatni, összehangolni, megtartva a megfelelő egyensúlyt. A törekvések legfőbb haszonélvezője remélhetően a fogyasztó lesz.

(A Somlói Vándor pince Facebook oldala)

Címkék: 2011, 2012, furmint, hárslevelű, juhfark, Kis Tamás, olaszrizling, Somló, Somlói Vándor, Tramini

← Grgic Vinogorje Peljesac Plavac Mali 2009 Heimann Birtokbor 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!