• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

SAP 2013-as évjárat bemutató

2015-02-27 ● Kodela Mia

Zwackéknál tartott évjárat bemutatót Balogh Zoli a Somlói Apátsági Pincészet legújabb, 2013-as boraiból. Az évjáratot sokan dicsérik és valóban, én is kóstoltam nem egy ígéretes tételt.

Kíváncsi voltam tehát a 2013-as év, és Zoli karakteres borainak találkozására. Abban az évben a Somlói Apátsági Pincészet területein szép, meleg nyár volt, elég csapadékkal. Az október végi hideg és fagy, ami miatt sokan gyorsan és nagyon magas savval, nem egészen éretten leszüreteltek nem érintette Zoliék területeit. Ezek magasan vannak és a keleti fekvés miatt hamarabb rásütő nap felmelegítette a szőlőt. Innentől leállt a cukrosodás, és lassú érési időszak következett ? alacsony alkohollal és magas savakkal dolgozhattak. Ezek még nyilvánvalóan fiatal borok, kell nekik az idő, de összességében nagyon ígéretesek.

SAP 2013-as évjáratbemutató

Olaszrizling 2013 (920 palack)

Hűvös, kicsit alkoholos illat, szőlő, ringló, idővel egyre gyümölcsösebb, ásványosság, méz, érezni a maradékcukrot, de a sav citrusosan frissíti. Nem túl komplex, jó ivású bor, semmi nehézkesség, a megszokotthoz képest azért édesebb, a végén a kesernyés fajtajelleg is megvan. Az alkohol 13%, 15 g/l a cukor, 6 g/l a sav.

Juhfark 2013 (2400 palack)

Fajtajelleges illattal nyit, fehérhúsú gyümölcsök, méz, keleti fűszerek, virágosság, grapefruit, ásvány, fás fűszeresség, herba, pörköltes aromák. A 13,5% alkohol fűti a végét, ugyanakkor a 6,8 g/l sav egyensúlyba hozza, a 10,8 g/l cukor kerekíti. Izgalmas aromákat mutat már most is, lehet, hogy ez lesz az első juhfark, amit szeretni fogok?

Furmint 2013 (1900 palack)

Bazaltos talajról szüretelt tétel, alma, halványan birses aromák, citrus, sós-ásványosság, édesfűszerek, gyógynövények, kömény, hűvös aloé vera. 12,5% az alkohol, 12,6 g/l a cukor, a sav 6,1 g/l, jó az  egyensúlya, csak kerekíti az édesség, de nem viszi el, a cukor ellenére van benne szikárság. Fiatal, mindenképpen érnie kell még, de jellegzetes és igazán nagyon szép.

Hárslevelű 2013 (1100 palack)

Mézes teás illat és íz citrussal, gyógynövényekkel, ánizs, kis trópusi gyümölcsösség, mézdinnye, ásvány. Az alkohol 12,5%, 7,6 g/l élénk savval, 18 g/l maradékcukorral. Behízelgően és kifinomultan édes, amit a sav remekül ellensúlyoz, jó az egyensúlya, gyümölcsös, igazán kellemes inni.

Tramini 2013 (420 palack)

Virágos, rózsás illat, jönnek a gyümölcsök, zöldfűszer, széna, kis méz, sós-ásványosság egyensúlyozza az édességet. Kár, hogy a 14% alkohol fűti, de még fiatal, meglátjuk, hogy hova fut ki ilyen analitikával (11 g/l cukor, 6 g/l sav), az aromák izgalmasak mindenesetre.

Hilla Cuvée 2013 (650 palack)

60% hárslevelű, 30% juhfark, 10% furmint házasítása. Alma, almakompót, barack, birs, sárgadinnyével, citrussal, édesfűszerrel, méz, ásványosság, tea, gyógynövények, gesztenye. Nagyon kedves, illatos, behízelgő bor a maga 60 g/l maradékcukrával. Az alkohol alacsony, 11,5%, az élénk savak jó tartás adnak neki (7,6 g/l).

Juhfark főbor 2013 (370 palack)

Még egy évig nem lesz forgalomban, noha le van palackozva. Hordót nem látott a tétel, kizárólag agyagkorsóban volt érlelve. Kis illó az elején, aztán az elmúlik, barack kompót, keleti fűszerek, mangó, ásványok, méz, kis dohány. Itt már nem is élénk, hanem magas a sav (9,1 g/l), de nem éles és nem bántó, a jó egyensúlyt megtartja a 12% alkohol, a maradékcukor 90 g/l, nincs szirupos érzet.

Címkék: 2013, Balogh Zoltán, furmint, hárslevelű, juhfark, SAP, Somló, Somlói Apátsági Pincészet, Tramini

← Vincze Tomi tokaji kóstoló Tállyán a furmint →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!