• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hárslevelűk Éjszakája másodszor

2015-06-10 ● Kodela Mia

Második alkalommal voltunk ott a Hárslevelűk Éjszakáján. A délután kezdődő és az éjszakába azért nem nyúló rendezvény ? már aki ott és akkor befejezte az estét ? szerintem nagyon fontos, egyrészt Tokajnak, másrészt minden pincészetnek, ahol Hárslevelűt palackoznak.

Az alapvetően három szőlőfajtára építő Tokaj, a furmint mellett a hárslevelűből profitálhat a legtöbbet. A furmint stabilan tartja a helyét, ráadásul egyre több, más borvidéken található belőle jól elkészített, szép bor. A muskotály a maga parfümös, édeskés, illatos jegyeivel csupán csak kiegészítője lehet a borvidéki triónak, legalábbis remélem, hogy nem jutunk el oda, ahol édes muskotályok lepik el az országot. A hárslevelű talán eggyel könnyebben szerethető formában mutatja meg a dűlők és készítési módok közötti különbözőségeket. Egyik borvidékünknek sem a vezető szőlőfajtája és nem is hiszem, hogy belátható időn belül bárhol átvenné az első helyet, de addig is, olyan terroir borokat készíthetnek belőle, amik képesek visszaadni a termőhelyi adottságokat. És szerencsére széles a paletta, könnyed száraztól a hordós maradékcukroson át az édesborig.

11219101_1085733488122023_5179516834009214144_n

De persze, ahogy a furmintnál, úgy a hársnál sem csak Tokaj létezik. A kóstolón most Egerből egy, Villányból és Somlóról két pincészet jött, és kár hogy csak ennyien voltak. Nekem pont az lett volna az érdekes, hogy országosan mit tud ez a fajta, miben hasonló, miben tér el, mennyire változnak az elképzelések borvidékenként és pincészetenként. Mindenestre ezek a tematikus rendezvények a legjobbak arra, hogy felmérjük egy-egy szőlőfajta illetve borvidék potenciálját. Itt pedig remekül lehetett kóstolni, a vendégek és kiállítók egyaránt végig tudták nézni az elhozott borokat kapkodás és tömeg nélkül, a helyszín pedig ha lehet, akkor még jobb volt, mint a tavalyi.

Minden bort persze nem tudok leírni, ezért úgy gondoltam, hogy az a pár nem tokaji pincészet, aki eljött, megérdemli, hogy minden borukat bemutassam:

Tarjányi Pincészet, Hárslevelű Superior 2013

Fehérhúsú gyümölcsök, mellette sárgadinnye, kis trópusi gyümölcsös érzet, fémes ásványosság, mandarin, fehérbors, méz, cseresség. Kis maradékcukor, az alkohol 14%, olajos, eléggé koncentrált. Nekem egy kis sav még hiányzik, de amúgy szép aromákkal bír, tetszik.

Bakonyi Péter, Hárslevelű 2014

Édes, mézes illat, fehérvirágok, alma, ásványosság, kis só, gyógynövények, sok citrus. Ízben az illattal ellentétben sok és éles sav, ami még nekem is meglepő, ugyanakkor nagyon egyenes, tiszta bor. Fiatal még, az alkohol most még kicsit kilóg (13%), de jó anyag, az éréssel csak jobb lesz.

Bakonyi Péter, édes Hárslevelű 2013

Nem forgalmi tétel, csak tartályban volt. 80 kg aszúszemet a 2013-as hárslevelűvel öntötte fel. Birs, barack, méz, feketetea, kandírozott citrus, parfümösség. 100 g/l maradékcukor mellett, a 7 g/l sav ad neki élénkséget. Behízelgő, szép arányokkal.

11391629_1091669604195078_8868337218979800225_n

Hummel Pincészet Hárslevelű 2014 (tartályminta)

Zöldalma, kis mézesség, zöldfűszerek, rebarbara, vegetalitás. Élénk sav, ígéretes tétel.

Hummel Pincészet Hárslevelű 2014 (hordóminta)

Elsőre a sokkal mélyebb szín a meglepő. Nagyon gyógynövényes, ásványos, kis só, méz, karamell, cseresség. Szép a szerkezete, jó lesz.

Hummel Pincészet édes Hárslevelű 2013

Először illóval nyit, aztán füst, aszalt barack, gyógynövény. Nagyon édes (196 g/l maradékcukor), olvadt cukros íz, a kakasos nyalóka (aki még emlékszik rá) jut egyből az eszembe. Nincs ami ellensúlyozza az édességet, nincs citrus vagy ásvány vagy só, és több sav kéne a lendülethez, mindazonáltal különleges.

Barnabás Pince, Hárslevelű 2012

Egy kicsit fülledt, petrolos illattal nyitott, alma, mineralitás, citrus, gyógynövények, kis kesernye, zöldfűszerek, a maradékcukor kerekíti. Korrekt, sós lecsengéssel, jó szerkezettel.

Barnabás Pince Hárslevelű 2011

Termálos-ásványos, gyógynövény, inkább édesfűszeres mint gyümölcsös, kis ánizs. Az alkohol eléggé melegíti, fáradtnak tűnik már, pedig nincs benne kevés sav.

Somlói Apátsági Pincészet, Hárslevelű 2012

Petrolos illat, birs, reszelt alma, mineralitás, sósság, termálosság, édesfűszerek. Olajos textúra, rusztikus tétel, magas alkohollal, közepes savval. Érezhető a maradékcukor, kesernyés lecsengés, most nem a legjobb arcát mutatta.

foto

A tokajiak közül most csak azokat emelem ki, amik a legjobban tetszettek:

Gizella Pincészet, Szent Tamás Hárslevelű 2013

Citrus, sok ásvány, fémesség, kristályos méz, zöldfűszer, csillagánizs, ringló, mandarin, sósság. Izgalmas aromák, élénk sav, selymes textúra, a 14,5% alkohol melegít. Hosszú lecsengés, a végén citrushéjas kesernyével. Komplex bor, nagyon tetszett.

Balassa Betsek Andezit Hárslevelű 2013

Magnum palackos tétel. Őszibarack, citrus, nagyon szép ásványosság, édesfűszer, só, fehérvirág, méz. Kis maradékcukor van benne, az alkohol (15%) illatban is érződik és a kortyban is ott van. Komoly bor, koncentrált és komplex, noha most még fiatal.

Balassa Betsek Kvarc Hárslevelű 2013

Érett gyümölcsök, alma, égetett cukor, ásványosság, só, citrus, kis fémesség, méz. Behízelgő, édesebb karakterű, szép szerkezettel (14%). Hosszú lecsengés, érzésre ez már most ?készebb? mint az Andezit.

Holdvölgy Betsek Hárslevelű 2012

Nagyon virágos, körte, citrusok, orgona, ásványosság, só, vanília. Kedves, visszafogott tétel szép komplexitással, egyensúlyos szerkezettel.

Holdvölgy Eloquence 2007

Fele furmint, fele hárslevelű házasítás. Birs, barack, gyógynövények, édesfűszerek, só, kis kesernye a lecsengésben, parfümösség. Talán még egy kicsit több savat elbírt volna a 100g/l körüli maradékcukor, de ettől függetlenül behízelgő, könnyed tétel.

11119317_1091668870861818_3288096414706307361_n

Hétszőlő késői Hárslevelű 2011

Érett fehérhúsú gyümölcsök, kis petrol, selyemcukor, sós-ásványosság, vanília, édesfűszer. Az 50 g/l maradékcukorhoz 7 g/l sav, édes, de van ellensúlya. Szépen érik, a sós lecsengés kifejezetten tetszett.

Bodrog Borműhely, Lapis Hárslevelű 2013

Virágosság, barack, körte, selyemcukor, méz, ásvány, só, citrus. Visszafogott, könnyed karakter, szép savszerkezet, picit melegítő 13,5% alkohol. Nem behízelgő, inkább ásványosan szikár, arányos és van benne lendület.

(A képek nagy részét az esemény Facebook oldaláról vettem kölcsön)

Címkék: Bakonyi Péter, Balassa, barnabás pince, Bodrog Borműhely, Gizella Pince, hárslevelű, Hárslevelűk Éjszakája, HÉJ, Hétszőlő, Holdvölgy, Hummel, Somlói Apátsági Pincészet, Tarjányi

← Pezsgő Szalon: csak a bubik A BLOCK4 dűlő nyomában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!