• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Felfedezem a sört! ? Két Horizont

2015-09-08 ● Kodela Mia

Annak, hogy miért kettő és nem több Horizont sörről lesz most szó, igen egyszerű oka van. Ennyi üveg fért csak el az amúgy is degeszre tömött táskámba, ahol így is meg kellet küzdeniük a helyért a ruhákkal, könyvekkel és sok doboz fűszerrel.

Nem ismeretlen számomra a Horizont, a Főzdefeszten kóstolt, akkor debütált Witbiert már dicsértem, a csapolt Japán Búza pedig most már visszatérő hajnali vendég a poharamban az egyik kedvenc kocsmánkban. Az IPA kimaradt még a listáról, de egyrészt nemsokára úgyis újra Főzdefeszt, másrészt ez a műfaj eddig nem lopta be magát különösebben a szívembe, hát majd meglátjuk, hogy idővel hova jutunk egymással?

Amit még mindenképpen meg szeretnék említeni, és sosem mulasztom el bor esetén (sem) megjegyezni, ha érdekesnek találom, az a címke: ötletes, az egyszerű, de szép grafikával felkelti a figyelmet a polcon, és a hátlap is elég informatív.

IMG_4061Japán Búza

A Japán Búza készítője Kelemen Ottó, akivel volt szerencsém a Főzdefeszten beszélgetni is a söreiről és a hidegkomlózott cideréről, ő többek között a 2014-es Házi Sörfőzök Versenyének a győztese. Nem túl nagy meglepetésre egy szűretlen búzasörről van szó, ami japán Sorachi ace komlóval készült. Olyan ez a fúziós sör, mint egy kicsavart Heston Blumenthal fogás: a hagyományos délnémet búzasör, – ami a címke tanúsága szerint közel ezer éve létező sörtípus és 1602-ben bajor hercegi monopólium lett – megbolondítva ezzel az egzotikus japán komlóval?.már ettől imádnivaló a dolog, hát még, hogy tényleg nagyon jó lett a végeredmény.

Félbarna, illatában édes, virágos jegyek, kis gyantával. Ízre lágy, barack, trópusi gyümölcsök, mangó, licsi, kis szegfűszeg, propolisz, citrusos jegyek, ízében csak egy kis komlósság, füst, kis arabfűszeres beütés. Nem kirobbanóan citrusos, de nem is gejl édesfűszeres, jól egyensúlyoz a kettő határán. Kevés a szénsav, és kevés, nem tartós a hab, (bár lehet hogy rosszul öntöttem) lágy, krémes textúra. A lecsengésben nem túlzó a keserűség, populáris, szerintem igen könnyen szerethető sör. (5,8%)

IMG_4060Flamand Porter

Kelemen Ottó és Varga Áron közös munkája ez az angol stílusú porter, aminek a flamand részét a belga élesztő adja, még csavarva egyet rajta amerikai Cascade és Mosaic komlókkal (van benne német Magnum is). Pörkölt maláta és kandiscukor gazdagítja, ez utóbbi a kolostori sörfőzés hagyományos alapanyaga.

Sötét, fekete szín, mellette édes, füstös illat. Ízben füst, karamell, égetett cukor, rooibos tea, étcsokoládé és kávé. Határozott a komlósság, egyenletesen kíséri végig az édes íz, az alól tűnnek elő a gyümölcsös, halvány citrusos jegyek. Alacsony szénsav, kevés, nem tartós a hab itt sem, krémes textúra, keserűbb a lecsengés. Végig nagyon törékenynek érzem az egyensúlyt, de nem billen el semerre szerencsére. Nem egy nyári sör, már csak a viszonylag magas, 6,7%-os alkohol miatt sem, de jól iható, komplex, meglehetősen testes sör.

Címkék: Flamand Porter, Főzdefeszt, Horizont, IPA, Japán Búza, Kelemen Ottó, sör, Varga Áron

← Felfedezem a sört! ? Kint jártam a Főzdefeszten MONYO Culáger ? a klasszikus pilseni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!