• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a Rizling Generáció és a BalatonBor

2015-10-08 ● Kodela Mia

A szombati Nagy Olaszrizling Kóstolón két olyan esemény is lesz, amely a Balatonhoz kötődik. Bemutatkozik a Rizling Generáció, a Balatoni Kör pedig lerántja a leplet a BalatonBor vadonatúj címkéjéről.

A Rizling Generáció

A Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit tömörítő, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint létre hívott szakmai közösség, a Rizling Generáció, huszonöt tagpincészetet – a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig ? egyesít. A Sofitel Hotelben megrendezésre kerülő sétáló kóstolón közülük tizenkettő borászat olaszrizlingjét (Dobosi Pincészet, Feind Pincészet, Fodorvin Családi Pincészet, Gyukli Pince, Kálmán Pince, Lídia Borház, Mészáros Pince, Paloznaki Péter Pince, Schieszl Pince, Söptei Pincészet és Étterem, Szabó és Fia Borpince, Zelna Borászat) meg is kóstolhatják az érdeklődők.

Rizling Generáció cover

Az egyesület a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését tűzte ki célul, emellett összehangolt bormarketinggel, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelést kívánják ösztönözni.

És mindezt hogy kívánják elérni?

?Az egyesületben szinte napi kapcsolatban állunk egymással, – írják a közleményükben – így hatékonyabban tudjuk elvégezni a szőlészeti és borászati, vagy akár a szüreti munkákat. A közös eszközvásárlások, a pályázati- és támogatási lehetőségek, valamint a fesztiválokon és vásárokon való közös szereplések tovább erősítik a csapaton belüli összetartozást.?

Rizling Generáció

Az egymás pincészeteinél tartott tematikus borkóstolók, a helyi gasztronómia szereplőivel való közös együttműködés is a céljaik között szerepel, valamint tervezik egy közös olaszrizling bor elkészítését is, amely mind a 25 fiatal borász munkáját tükrözi.

BalatonBor

Ugyancsak a szombati Nagy Olaszrizling Kóstolón a Balatoni Kör bemutatja hazánk első régiós bormárkájának, a BalatonBornak a címkéjét, amit Ipacs Géza tervezett. Több mint egy éves szakmai egyeztetés eredményeképp jött létre az a kritériumrendszer, amely alapján, a régió minőségi borászata iránt elkötelezett családi pincészetek el fogják tudni készíteni a saját BalatonBorukat, ezzel erősítve a közösségi márkaépítést.

Balatoni Kör cover

A résztvevők közös fotóra készülnek a BalatonBorhoz csatlakozni szándékozó borászokkal, utána pedig kóstolót rögtönöznek azokból az idei Olaszrizling mustokból, melyekből az egyes pincészetek elkészítenék saját BalatonBorukat, illetve a fajtából készült olyan korábbi tételekből is, amik szerintük leginkább hasonlítanának az idén először készülő régiós borra.

Címkék: Balaton, BalatonBor, Balatoni borrégió, Balatoni Kör, olaszrizling, Olaszrizling Október, Rizling Generáció

← Excellent Choice, Mr. Bond Degenfeld újítások →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!