• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a Rizling Generáció és a BalatonBor

2015-10-08 ● Kodela Mia

A szombati Nagy Olaszrizling Kóstolón két olyan esemény is lesz, amely a Balatonhoz kötődik. Bemutatkozik a Rizling Generáció, a Balatoni Kör pedig lerántja a leplet a BalatonBor vadonatúj címkéjéről.

A Rizling Generáció

A Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit tömörítő, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint létre hívott szakmai közösség, a Rizling Generáció, huszonöt tagpincészetet – a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig ? egyesít. A Sofitel Hotelben megrendezésre kerülő sétáló kóstolón közülük tizenkettő borászat olaszrizlingjét (Dobosi Pincészet, Feind Pincészet, Fodorvin Családi Pincészet, Gyukli Pince, Kálmán Pince, Lídia Borház, Mészáros Pince, Paloznaki Péter Pince, Schieszl Pince, Söptei Pincészet és Étterem, Szabó és Fia Borpince, Zelna Borászat) meg is kóstolhatják az érdeklődők.

Rizling Generáció cover

Az egyesület a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését tűzte ki célul, emellett összehangolt bormarketinggel, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelést kívánják ösztönözni.

És mindezt hogy kívánják elérni?

?Az egyesületben szinte napi kapcsolatban állunk egymással, – írják a közleményükben – így hatékonyabban tudjuk elvégezni a szőlészeti és borászati, vagy akár a szüreti munkákat. A közös eszközvásárlások, a pályázati- és támogatási lehetőségek, valamint a fesztiválokon és vásárokon való közös szereplések tovább erősítik a csapaton belüli összetartozást.?

Rizling Generáció

Az egymás pincészeteinél tartott tematikus borkóstolók, a helyi gasztronómia szereplőivel való közös együttműködés is a céljaik között szerepel, valamint tervezik egy közös olaszrizling bor elkészítését is, amely mind a 25 fiatal borász munkáját tükrözi.

BalatonBor

Ugyancsak a szombati Nagy Olaszrizling Kóstolón a Balatoni Kör bemutatja hazánk első régiós bormárkájának, a BalatonBornak a címkéjét, amit Ipacs Géza tervezett. Több mint egy éves szakmai egyeztetés eredményeképp jött létre az a kritériumrendszer, amely alapján, a régió minőségi borászata iránt elkötelezett családi pincészetek el fogják tudni készíteni a saját BalatonBorukat, ezzel erősítve a közösségi márkaépítést.

Balatoni Kör cover

A résztvevők közös fotóra készülnek a BalatonBorhoz csatlakozni szándékozó borászokkal, utána pedig kóstolót rögtönöznek azokból az idei Olaszrizling mustokból, melyekből az egyes pincészetek elkészítenék saját BalatonBorukat, illetve a fajtából készült olyan korábbi tételekből is, amik szerintük leginkább hasonlítanának az idén először készülő régiós borra.

Címkék: Balaton, BalatonBor, Balatoni borrégió, Balatoni Kör, olaszrizling, Olaszrizling Október, Rizling Generáció

← Excellent Choice, Mr. Bond Degenfeld újítások →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!