• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy Pannonhalmi sor

2015-11-30 ● Kodela Mia

Valamiért úgy alakult, hogy régen kóstoltam a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől, ezért itt volt az ideje, hogy bepótoljam az elmaradást.

foto 1

A Bortársaság által indított Borsuli szervezett egy kóstolót, ahol a pincészet borásza, Liptai Zsolt személyesen mesélt a munkájáról, az eddigi eredményekről és a terveikről. A tizenhárom éves pincészet igyekszik kiaknázni a terület adottságait és olyan szőlőfajtákkal dolgozni, amik a leginkább megfelelnek a talaj és az éghajlat adottságainak. Rajnai rizling, sauvignon blanc, tramini, pinot blanc, olaszrizling, chardonnay, királyleányka, viognier, pinot noir, merlot és cabernet franc fajtákkal. Korrekt, szépen elkészített borok, – régen is azok voltak ? talán nem a legegyedibbek vagy a legizgalmasabbak, de sokszor megnyugtató az a tudat, hogy bátran leemelhetsz valamit a polcról, nem érhet nagy csalódás. A szépen felépített szortiment a friss, újborokat jelenti és a néhány éves érettebb vörösöket, az tény, hogy az 52 hektárról szüretelt évi 300.000 ezres palackszám mellett sem a hosszan érlelt tételekkel foglalkoznak. Ha arra gondolok, hogy most kóstoltam a Takler 2007-es Regnumot, amellett a 2011-es Infusio gyereknek tűnik, pedig az sem az aktuális piaci tétel már. A megoldás az lehet erre, hogy igyuk meg most az alaptételeket, a többiből meg tegyünk el egy-két palackot pár évre. A most kóstolt sor alapján megéri a várakozás.

St. Martinus 2015

Tramini és királyleányka házasítása. Friss bor, sok citrussal, egressel, ásványossággal. Lendületes, élénk bor, vegetális jegyekkel. Van benne némi nyers zöldes aroma és kis cseresség, a 13% alkohol pont egy féllel több, mint ami ideális lenne. Újbor, igyuk meg most.

Hemina 2014

Hordós erjesztéssel és érleléssel készült battonage chardonnay és tartályos sauvignon blanc házasítása. Hangsúlyos hordós jegyekkel nyit, vajas, pörkölt, füstös aromák illatban. Ízben is a hordós jegyek dominálnak, a fehérhúsú gyümölcsök háttérben, némi citrussal, kis só, fehérbors. A 2014-es savakat lágyítja a hordó.A klasszikus, kicsit elfelejtett battonage chardonnay a pohárban, annak minden jellegzetességével. Aki azt szereti, az ezt is fogja.

foto 35

Prior 2013

Rajnai rizling. Egészfürtös préselés után tartályban erjedt és finomseprőn, kevergetés nélkül ott ért hét hónapig. Fehérhúsú gyümölcsök, citrus, ásvány, körte, barack, kis só, menta, gyógynövények, enyhén, de a petrol is ott van már. Lendületes bor, jó sav, jó egyensúly jellemzi. Komplex, kerek a 6 g/l maradékcukorral, 13% alkohollal. Ihatjuk most is, de el is lehet tenni. Szép.

Prior 2012 Magnum

Illatban érettebb, petrol, barack, sós-ásványosság, érett citrus, gyógynövény, almahéj, némi fűszeresség. Mélyebbek az aromák, kevesebb, de nem kevés a sav, jó egyensúlyú bor. Tartalmas, komplex bor, ami még érhet is, de most is nagyon rendben van, visszafogottabban, de hozza a tipikus rajnais jegyeket, amik itthon elég ritkák.

Prior 2011

Petrol, sós-ásványosság, fehérhúsú gyümölcsök, alma, citrus. Illatban intenzívebb, mint ízben, a korty maga ahhoz képest vékonynak tűnik. Megvannak a tipikus jegyek, az érett aromák, jó az egyensúlya, de a test nem tart lépést a borral. Ettől függetlenül nem mondhatok róla rosszat, lendületes savú, komplex tétel.

foto 3

Hemina Vörös 2014

75% merlot és 25% cabernet franc, amiből ebben az évben nem Infusio készült, hanem ez a házasítás. Használt hordóban érlelve 8 hónapig. Fűszeres, gyümölcsös illat, ízben szeder, áfonya, cseresznye, meggy, édesfűszerek, medvecukor, vanília, némi füst, később málnaszörp és gyalult fa. Nem hordozza magán az évjáratot a még nyers tannin kivételével, meglehetősen sűrű, kissé édes karakterű bor. Kerek és rétegzett, ámbár még fiatal tétel, jó savszerkezettel és melegítő (14,5%) alkohollal.

Infusio 2013

Merlot és cabernet franc cuvée, újhordóban érlelve. Likőrös, fűszeres, konyakmeggyes illat. Ízben szeder és ribizlidzsem, füst, vanília, édesfűszerek, kávé, medvecukor. Mély, lágy bor, közepes savval, melegítő alkohollal (15%), kerek tanninnal. A lecsengést egy kicsit az alkohol viszi tovább, és illatban intenzívebb mint ízben, de szép komplexitást mutat és van benne potenciál.

Infusio 2011

70% merlot és 30% cabernet franc házasítása, október végi szürettel, fakádas erjesztéssel, egy évig ért kishordóban. Meglepő mennyire a feketeribizli dominál, mellette füst, vanília, só, ásvány, ribizlilevél. Gazdag, mind az aromákat, mind a szerkezetet illetően, jó sav, a 14% alkohol nem lóg ki, tapadós tannin. Érett, szép lecsengéssel.

Címkék: borkóstoló, Borsuli, Bortársaság, hemina, Infusio, pannonhalmi apátsági pincészet, Prior, St. Martinus

← Beaujolais …2014 Készüljünk aszúval az ünnepekre →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!