• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a második Balatoni Gasztrotérkép!

2016-02-08 ● Kodela Mia

Forralt borral és sült gesztenyével készültek volna a balatoniak, de végül egy kora tavaszi, napsütéses délutánon találtuk magunkat a második Gasztrotérkép bemutatóján.

Ezúttal a Káli-medence-Badacsony-Tapolca-Szigliget-Vonyarcvashegy-Keszthely-Héviz-Sümeg-Somló tengely legjobb vendéglátósai és borászai fogtak össze, hogy kövessék a csopaki régiót, és csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amely bemutatja, hogy miért érdemes meglátogatni a Balatont, akár egész évben is.

12647534_813028082159683_7245354496083570519_n

Laposa Bence szerint néhány éve még az okozott gondot, hogy egyáltalán hova menjen az ember, ha a Balatonra jön, most meg az, hogy mit válasszon. A sajtóanyagból is kiderül: ?A térképek célja, hogy népszerűsítsék a minőségi balatoni vendéglátást, és szembemenjenek a régi, rossz berögződésekkel a Balatont illetően. A résztvevő vendéglátósok kiemelten fontosnak tartják a minőséget, az összefogás erejét és a Balaton, mint egész éves úti cél népszerűsítését.?

12573748_813027265493098_7785918746923272020_n 12647330_813027108826447_7660057045487350553_n

Én persze leginkább a borokra koncentráltam: a Kreinbacher pezsgők most is remekül indították az eseményt, az Istvándy Pincészet négy, különböző stílusú (reduktív, fahordós, pezsgő és édes) kéknyelűvel népszerűsítené ezt a fajtát, a Pálffy Rosé 2014 pinot noir-nak nem csak a színe szépséges, de 2014-ből az egyik legjobb, amit ittam. A Káli Kövek pár hete letöltött sauvignon blanc-ja mindenki kedvence volt, a Gilvesy Pincészet 2014-es borai, a rajnai és a sauvignon blanc sem okoztak csalódást, feszesek és élénkek, noha az előző évjáratok izgalmasabbak voltak.

12661967_813027112159780_2228732105119379129_n 12662647_813027172159774_5383198514106122559_n

A második Balatoni Gasztrotérképen résztvevő éttermek, borászatok:

  • Bakos Attila Vendéglője
  • Bock Bisztró Balaton
  • Borbarátok Vendéglő
  • Hotel Bonvino
  • Istvándy Borműhely
  • Káli Art Inn
  • Káli Kövek Borászat
  • Kővirág – Étel, Ital, Ágy
  • Kreinbacher Birtok Somló
  • Laposa Birtok
  • Liliomkert piac – Káptalantóti
  • Liszkay Borkúria
  • Macchiato Cafe
  • Mi a Kő
  • Pampetrics Borkereskedés
  • Pálffy Pince
  • Pura Vida Wine&Dine
  • Terrazza Bistro&Bar
  • Télikert Bisztró

GASZTROTERKEP2_01.25_print

A térképeknek folytatása is várható, hamarosan tavaszi-nyári kiadással, angol nyelvű verzióval, és további régiókkal bővül. A kiadvány teljesen ingyenes, elérhető a térképen szereplő egységekben, a régió főbb turisztikai pontjain és a nagyobb szállodákban is, valamint letölthető online a Balatoni Gasztrotérkép Facebook oldaláról itt.

 

(A fotókat Szabó Miklós készítette.)

Címkék: Balaton, Balatoni borrégió, Balatoni Gasztrotérkép

← Olaszrizling Szerintünk 2016 – videó Kávéfőzőben temették el a kávéfőzők királyát →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!