• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Desszert, bor

2016-09-27 ● Kodela Mia

A barackos-rozmaringos galette szerintem egy tökéletes, a mostani napsütéses őszhöz illő sütemény, amihez ? bár igaz hogy nem desszertbor ? remekül passzolt a TR Művek Nyári hársa.

Ez volt az első próbálkozásom ezzel a francia süteménnyel, de azóta túl vagyok még egy, ráadásul dupla körön. Szeretem azokat a recepteket, amik jól variálhatóak, itt pedig sokféle tölteléket ki lehet próbálni, miközben a tésztát összeállítani sem nehéz. Sütöttem már almás-rozmaringos verziót is, de a körte-citromfű is jó lehet, szilvás-diós, fügés, áfonyás vagy szedres?.lehet próbálkozni, kinek mi a kedvenc gyümölcse.

IMG_7855

A nem túl édes, zöldfűszeres sütemény mellé a TR Művek Nyári hárs borát nyitottam ki, amit még a mádi Furmint Ünnepről hoztam haza. Könnyed bor, fehér húsú gyümölcsökkel, fehér virággal és visszafogott fűszerességgel, kis mézes, édes tónussal. Üde, gyümölcsös és kedves, ami pont a mindennapok tokaji bora lehet, egyébként nem csak nyáron.

Barackos-rozmaringos galette

Tészta:
160 gr liszt
113 gr vaj
3-4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál tejszín
1 citrom héja
egy kis só

Töltelék:
3 őszibarack, meghámozva, vékony szeletekre vágva
3-4 evőkanál kristálycukor
2-3 evőkanál keményítő
egy kis balzsamecet
rozmaring

A tésztához összekeverjük a hozzávalókat, minden mehet egybe, a lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen fel nagyon a tészta. Pár perc alatt összeáll egyébként, akkor formázzunk belőle gömböt, tekerjük be folpackba és tegyük a hűtőbe fél-egy órára. (De akár egy napot is bent hagyhatjuk.)

Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. Az őszibarackot meghámozzuk, félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük a cukorral (gyümölcstől függ, hogy mennyire kell édesíteni), hozzáöntünk egy kis balzsamecetet (ha nincs, akkor tökéletes a citromlé is), összevágott rozmaringot és a keményítőt, ami megfogja a gyümölcs levét sülés közben.

A kör alakúra kinyújtott tésztára úgy tesszük rá a barackot, hogy a szélét kihagyjuk, azt pedig lazán ráhajtjuk, hogy oldalt zárt tészta ?fészket? kapjunk. Megkenjünk még egy tojássárgájával és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Címkék: desszert, gasztro, recept, Tokaj, TR Művek

← Zétától Zétáig ? Holdvölgy kóstolóest Megnyílt a Carpe Diem Borbár →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!