• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Húszéves a Takler Borbirtok

2016-11-30 ● Kodela Mia

A Takler család húsz évvel ezelőtt alapította meg pincészetét a Szekszárdi borvidéken. A két évtized alatt a Takler Borbirtok országos szinten is az egyik legismertebb borászati márkává vált, köszönhetően az olyan komoly, koncentrált vörösborainak, mint a Regnum vagy a Primarius.

3as_jo

1996-ban Takler Ferenc szűk egy hektáron hozta létre borászatát Szekszárd városától délre, a Decsi-szőlőhegyen, amely ma is birtokközpontként működik. Egy 1927-ben épített verandás tanya pincéjében készültek az első kadarka, kékfrankos, szekszárdi bikavér és cabernet franc borok.

A következő fordulópontot a 2000-ben zajló első telepítések jelentették. A mai napig a Görögszóban, a Strázsa-hegyen és a Felső-Cinkán fekvő ültetvényekből származik a pincészet csúcs merlot borának alapanyaga.

A pincészet emblematikusnak számító nagyborainak születése is erre az időszakra tehető. A Regnum egy szekszárdi stílusúra hangolt klasszikus bordeaux-i cuvée, merlot és cabernet franc túlsúllyal. A Primarius pedig a pincészet top merlot bora, amely csak a legkiemelkedőbb évjáratokban készül el.

Emblematikus borok közeli

Itthon kevésbé közismert tény, de a pincészet történetében nagy jelentőséggel bírt, amikor Alder Yarrow, a világ egyik legelismertebb borbloggere 2005 decemberében a maximális 10 pontból 9,5-re értékelte a Proprietors Reserve Cabernet Franc 2003-as évjáratát, amelynek köszönhetően a bor hamarosan magas áron került értékesítésre vezető New York-i éttermekben. Ez az exportpiacon elért siker nagymértékben hozzájárult a borászat továbbfejlesztéséhez.

A 2000-es években indult a sárközi tanya renoválása, kibővítése, ami kiterjedt a feldolgozóra, valamint az érlelőpincére is, és végül tavaly a Takler Kúria átadásával zárult, amely így a borok színvonalához illő helyszínen biztosít lehetőséget a borkóstolásra. A komplexum a klasszikus éttermi és szállodai szolgáltatások mellett wellnessrészleggel, továbbá konferencia- és rendezvénytermekkel is várja a vendégeket.

IMG_2047

Takler Ferenc ? aki 2004-ben nyerte el az Év Bortermelője elismerést ? a kezdetektől együtt dolgozik két fiával. Ifj. Takler Ferenc a pincészet főborászaként ma már a feldolgozás és az érlelés teljes munkafolyamatáért felel, míg a cég kereskedelmi és marketingfeladatait Takler András irányítja. A család ma egy komplex funkciókat ellátó birtokot vezet, kialakult termékportfólióval bír, és azt tekintik a jövő kihívásának, hogy mindezt a munkát a korábbiaknak megfelelően magas színvonalon, a részletekben is egyre kifinomultabban folytassák.

Címkék: Szekszárd, Szekszárdi Borvidék, Takler, Takler Borbirtok, Takler Kúria

← Koccintsunk karácsonykor tokaji aszúval! Átadták a SOMLÓÉRT emlékdíjakat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!