• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Új párlatmester és vibráló street art a Hennessynél

2017-11-30 ● Kodela Mia

Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció veszi át a Hennessy cognac-háznál a feladatokat, miközben a modern street art is megjelenik a címkéken.

Több mint kétszáz éve, hogy a világelső cognac-ház, a Hennessy és a Fillioux család története összefonódott. Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció óta töretlen a hagyomány, hogy a Fillioux-k örökítik tovább mindazt a tudást, amely a párlatok házasításakor pótolhatatlan. A know-how örök, a Hennessy mégis érzi a korszellemet. A klasszikus XO mellett merész választás év végére a VS limitált különkiadása JonOne graffiti művész vibráló címkéjével.

A Hennessy alig pár éve ünnepelte 250. évfordulóját, idén pedig a két család együttműködésében érkeztek újabb mérföldkőhöz. Nyolcadik generációja, hogy a ház párlatmesterét a Fillioux csáládból választják, ezúttal Yann Fillioux adta át a címet unokaöccsének, Renaud Fillioux de Gironde-nak. A frissen kinevezett master blender 39 éves, cognac-i születésű és több mint 15 évig készült rá, hogy a idéntől a Kóstoló Bizottság élére állhasson.

JON ONE

Korábban egyik fontos feladata volt a szőlőtermelőkkel való kapcsolattartás, a párlatokhoz szükséges elsőrangú alapanyag biztosítása, így első kézből ismeri a termelők és a régió kihívásait. ?Orrként? most a borpárlatok napi kóstolása, a gondos szelekció munkájának alapja és a tölgyhordós érlelést, házasítást követően ő felel a ház minden cognac-jának elkészítéséért.

A Hennessy mintegy háromszázötvenezer hordónyi készlettel a világ legnagyobb eaux de vie készletét mondhatja magáénak, ezek között pedig kétszáz évnél idősebb tételt is találni. Így a cognac-ok megkomponálásakor Renaud Fillioux de Gironde munkájában a kreativitás és a minőségre való törekvés találkozik azzal a céllal, hogy hosszú távon megőrizzék a Hennessy stílusát és értékeit.

Kortárs vibrálás

Miközben a keverőmesterek tudása generációról generációra öröklődik, a Hennessy merészen alkalmazkodik a korszellemhez is. Első számú piacuk az USA, ahol a korábban sokszor konzervatívnak gondolt ital koktélok alapanyagaként definiálta újra magát. Legnépszerűbb és minden ízében kortárs cognac-juk a V.S. Limited Edition kiadása ? a klasszikus palack felöltöztetésére minden év végén újabb művészt kérnek fel a modern művészeti szcénából.

JON ONE

JonOne idén olyan nevektől vette át a stafétát, mint Scott Campbell, az egyik legünnepeltebb tetoválómester, az Andy Warhollal párhuzamba állított Ryan McGinness vagy épp Futura, az első igazán nagy sztár a graffitiművészek között. JonOne Harlem graffiti oázisa után Párizsban vált a street art mozgalom meghatározó egyéniségévé; vonatokkal kezdte, kiállításai és rekordokat döntő aukciói után egy 777-es repülőt is kidekorált.

Expresszív, absztrakt, urbánus ? amit a Hennessy-nek festett, az megkérdőjelezhetetlenül mai. Színek, dinamikusan egymásra épített festékrétegek, és három ikonikus részlet alkotja: 1765, a Hennessy alapításának éve, a szőlő, mint párlataik alapja és végül a V.S.-t jelölő három csillag. (Még az alapító dédunoka, Maurice Hennessy kezdett csillagokat használni a cognac-ok osztályozásához. A három csillag mai megfelelője a Very Special jelölés, amelynél az elkészítéshez használt párlatok között a legfiatalabbak is minimum két évet érlelődtek hordóban.)

Örök recept, mindig új élmény

A Hennessy év végi ajánlatából kihagyhatatlan a markáns X.O (avagy extra old), amelynek elkészítése idéntől Renaud Fillioux de Gironde párlatmester feladata. A ház ikonikus cognac-jának receptjét még Maurice Hennessy írta 1870-ben és azóta is változatlan: mintegy száz különböző, minimum 12, de akár 30 éves, újhordóban érlelt párlatból házasítják.

Az eredmény mély és erőteljes, intenzív aromákkal teli, mint a kandírozott gyümölcsök és fűszerek. Selymes, egyszerre erőteljes és különösen hosszú utóízében is ott vannak a hosszú érlelés nyomai. Akár magában, akár jégen vagy egy kevés szénsavas ásványvízzel fogyasztjuk, a téli esték tökéletes itala, a vacsora lezárásaként beszélgetéseket kísér.

Címkék: Cognac, Hennessy, Renaud Fillioux de Gironde, street art

← Új Zwack termék ? Unicum Riserva Itthon is felkapott a gin →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl
Loading
00:00 / 39:05
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!