• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Etyeki Kúria Pinot Noir – hatos évjáratválogatás

2018-11-30 ● Kodela Mia

A pinot noir a világon az egyik legrégebb óta termesztett szőlőfajta. Burgundiában már a középkorban teret hódított, mára a világ minden hűvösebb klímájú borvidékén megtalálható, a magyarországi komolyabb telepítések és elterjedése a 90-es évek végére tehető. Az Etyeki Kúria 2001-es első telepítését az Nagy-Látó-hegyen sokan kételkedve fogadták, azóta a borászat zászlósbora lett.

Az Etyeki Kúria idén a 16. évjáratot készítette el, de eddig a régebbi évjáratok nem voltak elérhetők a kereskedelemben, csak az évente megtartott Pinot Noir Vertikális Kóstolón lehetett őket visszakóstolni. Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől limitált tételként megjelenik egy hat tételből álló Pinot Noir Évjáratválogatást. December 8-án, a Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón pedig az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy kóstolón tesztelni a Pinot Noir Évjáratválogatás borait.

dobozok_42 Kopie

Az Etyeki Kúria jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, helyenként erősen erodált barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir.

A Kúria először 2001-ben telepített pinot noirt vörösbor készítéséhez Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombságban, a Nagy-Látó-hegyen. Sokan kételkedve figyelték a fejleményeket. Az eredmények azonban magukért beszéltek, így újabb telepítések következtek 2006-ban és 2007-ben.

A Nagy-Látó-hegyen alacsony, Guyot művelésmód zajlik. A franciául Guyot, vagy magyarul szálvesszős combművelésmód lényege, hogy a tőketörzs nem ágazik el, csak felfelé keskenyedő törzse van és arról kötik le vízszintesen a vesszőt.

dobozok_45 Kopie

Mikor Mérész Sándor 2009-ben csatlakozott a Kúria csapatához főborászként, már a hetedik évjáratot szüretelték és megvoltak az első díjak is. Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol először a régi telepítéseket kivágták, majd pihentetés után 2015-ben többek között újabb pinot noir telepítés következett. Etyeken adott minden, ami ennek a borfajtának kedvez: a meszes talaj, a hűvösebb, szeles lankák. A Nagy-Látó-hegy dűlőin hektáronként 3300 míg a Kis-Látó-hegyen 5050 tőke található, terméshozamuk 0,8-1,2 kg-ra tehető tőkénként.

A pinot noir fajta kiválóan leképezi a termőhelyek közötti különbségeket, széles színárnyalat- és intenzitásbeli különbségek, árnyalt aromaszerkezet jellemzi, érleléséhez pedig kulcsfontosságú a savszerkezet. Sándor ezért is lát nagy potenciált az pinot noir etyeki telepítésében, és várhatóan a globális felmelegedés miatt az Etyek és a hozzá hasonló területek fel fognak értékelődni. A Kúriánál a pinot noir szőlőt több lépcsőben, kézzel szüretelik, majd következik a kíméletes feldolgozás.

A szüreti naponként külön kezelt tételek 5 %-a egész fürtben erjed acéltartályokban, ezután a spontán almasavbontás történik. Évjárattól függően 10-12 hónapot tölt magyar és francia első-, másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. Illatában meggy és szilva, leheletnyi fűszeresség jellemzik, majd enyhe csokoládé jelenik meg. Szájban lédús gyümölcsösség, a savszerkezet biztosítja az eltarthatóságot, bársonyos textúrájába az érlelés során belesimulnak a hordós érlelés jegyei, erősödik az érettebb gyümölcsös és fűszeres karakter.

A Pinot Noir az Etyeki Kúria zászlós bora lett és ugyan a Pinot Noir Vertikális Kóstolókon 2009 óta lehetőség nyílik az elmúlt 16 évjárat visszakóstolására, a kereskedelemben nem voltak megtalálhatók a régebbi tételek.

Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől 150 fadobozban elérhető lesz a hatos Pinot Noir Évjáratválogatás. A vertikális kóstolókon szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a fejlődés nem egyenes irányú, vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ami először a leggyengébb évjáratnak tűnik, lehet, hogy a legjobb lesz 2-3 év múlva.

Ezért is érdemes egy válogatást akár évekre is félretenni, hogy később újabb, izgalmas élményeket okozzon. Bár a fajtáról sokan mondják, hogy nagyon szeszélyes, Sándor szerint, ha valaki kiismeri a fajta jellemzőit és igényeit, akkor minden évben komplex borokat lehet készíteni belőle.

dobozok_39 Kopie

A válogatásban a 2012-es évjárattól kezdődően hat tétel lesz elérhető. A hatos kiszerelésben megtalálható egy idei újdonság is: a 2015-ös Pinot Noir Válogatás. Ezen évjárat termésének legjobb tételeit 10 hónapon át érleltük kizárólag új, kíváló minőségű tölgyfahordókban, és 1.500 palackba töltöttük le. A hatos évjáratválogatás kizárólag egyes Bortársaság szaküzletekben és az Etyeki Kúriánál lesz megvásárolható.

December 8-án a hagyományos Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón az Etyeki Kúria délelőtt 11.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket. A nap folyamán minden látogató a Kúria vendége egy három boros kóstolóra, mely során bemutatjuk 2018-as újborainkat: a Kúria White-ot és Kúria Rosét, és a szintén a Classic borcsaládba tartozó 2016-os Kúria Red.

A rendezvény keretében 14.00 órakor hat boros Pinot Noir Évjáratválogatás Kóstolót tartunk, ahol a fadoboz mindegyik tételét végigkóstoljuk. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges (event@etyekikuria.com). A részvételi díj 8.000 Ft.

Az Etyeki Kúriában ezen a napon, 15.00 órakor nyílik Mátyási Péter Herbárium című sorozatának kiállítása, az alkotásokat december végéig láthatják az érdeklődők a helyszínen. A sorozat témája a növényvilág. A művész a természetet alakítja kultúrává, műtárggyá, miközben a megszelídített természet újravadonosodásának, az emberi jelenlét hiányának állít emléket.

Címkék: Etyek, Etyeki Kúria, pinot noir

← Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük Karácsonykor aszúval koccints! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!