• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Etyeki Kúria Pinot Noir – hatos évjáratválogatás

2018-11-30 ● Kodela Mia

A pinot noir a világon az egyik legrégebb óta termesztett szőlőfajta. Burgundiában már a középkorban teret hódított, mára a világ minden hűvösebb klímájú borvidékén megtalálható, a magyarországi komolyabb telepítések és elterjedése a 90-es évek végére tehető. Az Etyeki Kúria 2001-es első telepítését az Nagy-Látó-hegyen sokan kételkedve fogadták, azóta a borászat zászlósbora lett.

Az Etyeki Kúria idén a 16. évjáratot készítette el, de eddig a régebbi évjáratok nem voltak elérhetők a kereskedelemben, csak az évente megtartott Pinot Noir Vertikális Kóstolón lehetett őket visszakóstolni. Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől limitált tételként megjelenik egy hat tételből álló Pinot Noir Évjáratválogatást. December 8-án, a Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón pedig az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy kóstolón tesztelni a Pinot Noir Évjáratválogatás borait.

dobozok_42 Kopie

Az Etyeki Kúria jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, helyenként erősen erodált barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir.

A Kúria először 2001-ben telepített pinot noirt vörösbor készítéséhez Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombságban, a Nagy-Látó-hegyen. Sokan kételkedve figyelték a fejleményeket. Az eredmények azonban magukért beszéltek, így újabb telepítések következtek 2006-ban és 2007-ben.

A Nagy-Látó-hegyen alacsony, Guyot művelésmód zajlik. A franciául Guyot, vagy magyarul szálvesszős combművelésmód lényege, hogy a tőketörzs nem ágazik el, csak felfelé keskenyedő törzse van és arról kötik le vízszintesen a vesszőt.

dobozok_45 Kopie

Mikor Mérész Sándor 2009-ben csatlakozott a Kúria csapatához főborászként, már a hetedik évjáratot szüretelték és megvoltak az első díjak is. Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol először a régi telepítéseket kivágták, majd pihentetés után 2015-ben többek között újabb pinot noir telepítés következett. Etyeken adott minden, ami ennek a borfajtának kedvez: a meszes talaj, a hűvösebb, szeles lankák. A Nagy-Látó-hegy dűlőin hektáronként 3300 míg a Kis-Látó-hegyen 5050 tőke található, terméshozamuk 0,8-1,2 kg-ra tehető tőkénként.

A pinot noir fajta kiválóan leképezi a termőhelyek közötti különbségeket, széles színárnyalat- és intenzitásbeli különbségek, árnyalt aromaszerkezet jellemzi, érleléséhez pedig kulcsfontosságú a savszerkezet. Sándor ezért is lát nagy potenciált az pinot noir etyeki telepítésében, és várhatóan a globális felmelegedés miatt az Etyek és a hozzá hasonló területek fel fognak értékelődni. A Kúriánál a pinot noir szőlőt több lépcsőben, kézzel szüretelik, majd következik a kíméletes feldolgozás.

A szüreti naponként külön kezelt tételek 5 %-a egész fürtben erjed acéltartályokban, ezután a spontán almasavbontás történik. Évjárattól függően 10-12 hónapot tölt magyar és francia első-, másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. Illatában meggy és szilva, leheletnyi fűszeresség jellemzik, majd enyhe csokoládé jelenik meg. Szájban lédús gyümölcsösség, a savszerkezet biztosítja az eltarthatóságot, bársonyos textúrájába az érlelés során belesimulnak a hordós érlelés jegyei, erősödik az érettebb gyümölcsös és fűszeres karakter.

A Pinot Noir az Etyeki Kúria zászlós bora lett és ugyan a Pinot Noir Vertikális Kóstolókon 2009 óta lehetőség nyílik az elmúlt 16 évjárat visszakóstolására, a kereskedelemben nem voltak megtalálhatók a régebbi tételek.

Igazi különlegességnek számít ezért, hogy idén novembertől 150 fadobozban elérhető lesz a hatos Pinot Noir Évjáratválogatás. A vertikális kóstolókon szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a fejlődés nem egyenes irányú, vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ami először a leggyengébb évjáratnak tűnik, lehet, hogy a legjobb lesz 2-3 év múlva.

Ezért is érdemes egy válogatást akár évekre is félretenni, hogy később újabb, izgalmas élményeket okozzon. Bár a fajtáról sokan mondják, hogy nagyon szeszélyes, Sándor szerint, ha valaki kiismeri a fajta jellemzőit és igényeit, akkor minden évben komplex borokat lehet készíteni belőle.

dobozok_39 Kopie

A válogatásban a 2012-es évjárattól kezdődően hat tétel lesz elérhető. A hatos kiszerelésben megtalálható egy idei újdonság is: a 2015-ös Pinot Noir Válogatás. Ezen évjárat termésének legjobb tételeit 10 hónapon át érleltük kizárólag új, kíváló minőségű tölgyfahordókban, és 1.500 palackba töltöttük le. A hatos évjáratválogatás kizárólag egyes Bortársaság szaküzletekben és az Etyeki Kúriánál lesz megvásárolható.

December 8-án a hagyományos Borbála Napi Nyitott Pince Kóstolón az Etyeki Kúria délelőtt 11.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket. A nap folyamán minden látogató a Kúria vendége egy három boros kóstolóra, mely során bemutatjuk 2018-as újborainkat: a Kúria White-ot és Kúria Rosét, és a szintén a Classic borcsaládba tartozó 2016-os Kúria Red.

A rendezvény keretében 14.00 órakor hat boros Pinot Noir Évjáratválogatás Kóstolót tartunk, ahol a fadoboz mindegyik tételét végigkóstoljuk. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges (event@etyekikuria.com). A részvételi díj 8.000 Ft.

Az Etyeki Kúriában ezen a napon, 15.00 órakor nyílik Mátyási Péter Herbárium című sorozatának kiállítása, az alkotásokat december végéig láthatják az érdeklődők a helyszínen. A sorozat témája a növényvilág. A művész a természetet alakítja kultúrává, műtárggyá, miközben a megszelídített természet újravadonosodásának, az emberi jelenlét hiányának állít emléket.

Címkék: Etyek, Etyeki Kúria, pinot noir

← Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük Karácsonykor aszúval koccints! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!