• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Karácsonykor aszúval koccints!

2018-12-14 ● Kodela Mia

Remélem már sokan vagyunk, akiknek teljesen természetes, hogy az ünnepek alatt egy-két palack tokaji aszút is nyitunk. Megkoronázza az étkezéseket, a tradicionális karácsonyi süteményekhez remekül illik, de nekem például a karácsonyfa melletti olvasásokhoz is elengedhetetlen kellék.

A #KoccintsAszuval kampány idén is a tokaji aszút népszerűsíti, és a Patricius Borház 2008-as 6 puttonyosához kellett kitalálnom valamit. Van az a szabály, hogy édes ételhez a bor legyen még édesebb, ezt a cukorversenyt pedig semmi nem állhatja jobban, mint a szirupos aszalt füge mascarponéval.

IMG_8838 (1)

A recept nagyon egyszerű, mennyiségeket nem is írok, egyrészt mert ha nem muszáj nem szeretek, másrészt meg itt nincs is rá szükség. Azt hiszem, még egy régi Jamie Oliver műsorban láttam ezt a desszertet, legyen ez a garancia arra, hogy rendkívül finom lesz.

Mi kell hozzá? Aszalt füge, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, narancs és citromhéj, méz vagy barnacukor, rum és vörösbor. Igen, vörösbor, de nem fog érződni az íze, csak egy sűrű rubinszínű szirupot kapunk a végén, de lehet marsalával is készíteni, vagy aki idén megcsípett egy jó kis közbeszerzést, az akár aszút is önthet rá.

Vesszük az aszalt fügét, levágjuk róla a szárát, majd rusztikusan kisebb nagyobb darabokra aprítjuk. A nagyobbak egyben maradnak, a kisebbek a szószt sűrítik be. A narancs és citromhéjat hámozóval választjuk le vékonyan, minél hosszabbra sikerül, annál könnyebb lesz a végén kiszedni, de amúgy meg is lehet majd enni. Egy lábosba tesszük ezeket, rá a barnacukrot, – nem kell sajnálni, most az a jó, ha minél édesebb lesz ? felönteni borral és rummal amíg ellepi, majd egy teatojásban vagy textilzsákban a fűszereket hozzáadni. Én azért a fél citromot is bele szoktam facsarni balansznak. Alacsony lángon lassan összeforraljuk, addig, amíg kissé szirupos, sűrű állagot kapunk.

A legjobb, ha langyosan tálaljuk, a teljesen natúr mascarponéra kanalazva.

IMG_8844

A Patricius 6 puttonyos 2008-as aszúja remek volt hozzá. A bor mélyarany színű, intenzív illatú. Édesfűszerek, mézes, propoliszos jegyek, fahéj, vanília, birsalmasajt, teafű, aszalt barack érződik benne. Meghatározó az édesség, és a selymes textúra, a gazdag koncentráltság és a krémes korty. Komoly, nagy formátumú, klasszikus aszú, amely tíz évesen kezdi megmutatni az érettebb jegyeit.

Csatlakozzatok ti is az aszú kampányhoz, mert nincs még egy ehhez fogható bor a világon, és ha használjátok a hashtaget, akkor mindenki látni fogja, hogy mivel koccintottatok karácsonykor. #KoccintsAszuval

Honlap
Facebook
Instagram

 

Címkék: #KoccintsAszuval, Koccints Aszúval, Patricius, Patricius Borház, Tokaj, tokaji aszú

← Etyeki Kúria Pinot Noir – hatos évjáratválogatás Történetekkel teli borospalackok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!