• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az aszú körül forog a karácsony

2019-12-17 ● Kodela Mia

Mindjárt karácsony, így újra előhozakodom a kedvenc ünnepi témámmal, a tokaji aszúval. Érdemes beruházni legalább egy palackra, és mindjárt meg is mondom, milyen sokszínűen lehet felhasználni az ünnepekkor.

Természetesen – akárcsak a pezsgő – az aszú sincs évszakhoz vagy alkalomhoz kötve, igyuk, amikor csak jólesik. De azért kezünkkel a szívünkön, valljuk be, hogy inkább egy téli vasárnap estét választanánk a júliusi strandidő helyett. Az aszúnak kell a figyelem, kell a ?jelen levés?. Aszút nem iszunk, nem kóstolunk kutyafuttában.

#ka

Ráadásul ez valami olyasmi, amit szeretünk megosztani. Mondjuk a karácsonyi asztalnál. Ha kicsit előre gondolkodunk az alapanyagokkal, a klasszikus libamáj és desszert párosításokon kívül még számtalan étel mellé tölthetjük. Lehet, hogy eddig eszünkbe se jutott a főételhez kínálni, pedig egy aszalt fügés, mandarinos, kakukkfüves fürj, vagy vegetáriánusok esetében egy könnyen karamellizálódó, alapból édeskés ízű narancsos, kéksajtos édesburgonya és sütőtök, ugye hogy nem rossz ötlet? Ha pedig valami teljesen eltérőre vágynánk, akkor nézzünk körül a kínai konyha fogásai között. Az egyszerre sós, csípős, és édes ízek jól harmonizálnak vele, és a pekingi kacsa is sokszor felmerül gasztro körökben, mint alternatíva. Már ha van, aki laikus szakácsként elkészíti otthon az autentikus receptet?

#KoccintsAszuval_2019_02_foto_Furmint Photo

(Fotó: Furmint Photo)

Pár alapanyag, amiben érdemes gondolkodni, ha idén az aszú kerül a középpontba: hízott kacsa- vagy libamáj, lekvárok, chutneyk, roquefort, stilton, gorgonzola, datolya, füge, aszalt és kandírozott gyümölcsök, gyömbér, serrano sonka, mazsola, mandarin, mangó, narancs, birs, sárgarépa, édesburgonya, cékla, sütőtök, dió, pekándió, karamell, és még tudnám a sort folytatni.

Az aszú egyedi aromái, és a magas cukortartalom mellé párosuló magas savtartalom miatt édes és sós ételek mellé is jól illeszthető. Ezért tud egy palack aszú akár egy egész étkezést is végigkísérni, ha ügyesen állítjuk össze a menüt.

_AM52632

Én most a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos aszúját ajánlom a figyelmetekbe. 2013-ban léptek új névvel, új arculattal, és Áts Károly személyében új főborásszal a borfogyasztók elé. Ami maradt, az az állami tulajdon, és a helyi kistermelőktől való felvásárlás, más szóval a struktúra.

Viszont most minket a bor érdekel, pont a váltás évjáratából.

Ami teljes egészében felvásárolt, főleg furmint és hárslevelű aszúszemekből készült, de kisebb mennyiségben tartalmaz zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotályt is. Az alapbora 100% Furmint. Az erjedésben lévő alapborhoz tették hozzá az aszúszemeket, és 24 órán keresztül áztatták. A préselést követően az erjesztés tartályban történt, majd 136-500 literes hordókban, 18 hónapig érlelték.

Grand_Tokaj_Tokaji_Aszu_2013

Illatában kajszibarack, és narancslekvár dominál, az ízében főleg sárgahúsú gyümölcsöket érezni, némi trópusi felhanggal. Méz, narancs, édesfűszerek, pörkölt dió, vanília, birs. Látszik, hogy komplex aromavilág jellemzi, a korty krémes, a cukor-sav arány ideálisnak mondható. Hosszú lecsengés, kerekség, és még jópár év. Ár-érték arányban is csak ajánlani tudom.

Ja, igen, és hát persze hogy más borokkal összehasonlítva drága egy palack aszú, de egyrészt ezért olyan bort kapunk, ami sehol máshol a világon így nem készül, másrészt magas sav és cukortartalma miatt sokáig eláll a hűtőben ha felbontottuk, így akár heteken át kóstolgathatjuk. Ennyi idő alatt meg minden elfogy, nemhogy egy palack aszú!

Címkék: #KoccintsAszuval, aszú, gasztro, Grand Tokaj, karácsony, Tokaj, tokaji aszú

← A karácsonyi asztal dísze ? a tokaji aszú Házasodik a furmint? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!