• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

2008-03-19 ● Kántor Endre

Van egy arc a magyar zenében, aki alapvetően élőzenei mutatványokon produkálja magát már évtizedek óta, ha blues, folk, rockzene kerül szóba, bizton ott van a top 10 eleje fele, és nagyon bírjuk. Van egy másik arc, aki meg borilag produkálja magát régóta, és ha (bor iránt igen érdeklődő) külföldieknek mondania kellene tíz magyar borászt, biztos ott lenne az elsők között.

Szóval, az első arc járt a második arcnál, miután a második arc hallotta zenélni az első arcot, és ivott a második arc boraiból (az első arc) és az arcok beszélgetni kezdtek, és a maga módján mindkét világszínvonalú arc beletette egy kalapba, amit tudott és lett az egészből egy elképesztő produktum.

Na jó, elég az arcoskodásból, Ferenczi Gyuriról és Gere Attiláról van szó. A herflis Gyurit régóta a szívünkbe zártuk, még az Eötvös klubos időkből, és ámulattal figyeljük soha meg nem szűnő energiáját ennek az örökmozgó zenebohócnak, és most a zenebohócot a legnemesebb értelemben használom, aki igazán mestere a hangszereknek, az tud csak humorizálni kényére-kedvére ? ha valaki látott már élőben ferenczigyurit, pontosan tudja, miről beszélek. Azt hiszem, a villányi borászt meg nem kell bemutatni, boros oldaláról semmiképp, mecénás oldala viszont tök új volt nekünk és tökre bejött. Merthogy a Gryllus Dániel kiadásában megjelenő CD támogatója Gere Attila, bezonyám.

A boros motívumok a CD-borítón is megjelennek, de hangsúlyozottan nem bordalokról van szó, ahogy ezt Gyuri elmondta nekünk. A Milyen lárma?! akusztikus lemez, Gyuriékat mindig azzal vádolták ugyanis, hogy túl hangosan játszanak. Az egyedi hangszerelésű dalokban magyar népzenei hagyományok keverednek bluesos, swinges motívumokkal, ferenczigyuris stílusgyakorlatokkal. A szövegek egy része Petőfi és Weöres, egy része saját, kedvencünk a Legényes. Nagyon ül az Apache-dallam hegedűn, meg a velőtrázó Linda-sikoly, a szöveget pedig minden hétfőn munkába indulónak kötelezően le kellene adni a villamosokon:

„A pincéből jövök fel a lépcsőn / süt a nap a szemembe / nem mentem be dolgozni hétfőn / nem is jutott eszembe / és felhívott a telefonon a főnököm / és kirúgott, de nem érdekel / csak mentem az utcán és fújtam a nótát / a neveddel a szívemben”

aztán később

„Felhívom a főnökömet hétfőn / hogy fújja, fújja fel magát / ne mindig ugyanazt fújja / most fújja egyedül tovább!”

Érdemes megnézni a Borravaló TV-n mit mondott Ferenczi Gyuri és Gere Attila a lemezről, a bor és a zene kapcsolatáról:

Ja igen, két okból halogattuk idáig, hogy írjunk róla. Egyrészt tavasszal turnéra indul a Rackajam a zenével (pl. március 27. Bp, Andante Borpatika, Bem rkp. 2., 19 óra) másrészt itt a húsvét, tojjon ilyet mindenkinek a nyuszi – itt lehet megvenni .

Koncertek, infók a Racka oldalon

Korábban:

Zene-bora X: A nevem Wilson, de hívjatok csak Big Daddy-nek!

Zene-bora IX: Harnoncourt Lopunk az Illés-klubban – Vörös buliborok

Zene-bora VIII: szmokinghoz edzőcipő

 

Címkék: Ferenczi, Gere, Legényes, Rackajam, videó, zene

← Szex után agyonverte pornósztár lányát a borissza pedofil püspök Dr.Nemtudomka kalandjai a venetói borokkal →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!