• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Spurrier a Szeleshátról

2010-01-27 ● borravalo.hu

Mi sem magától értetődőbb, hogy a szekszárdi Szeleshát Szőlőbirtok borai egy bangalore-i borbarát segítségével jussanak el a világ egyik legismertebb szájához, melyet Steven Spurrier visel.

Spurrier már akkor híres borpali volt, amikor a Szeleshátat vezénylő Krajcsovszky László maximum almuskát vagy jaffaszörpöt csócsált, avagy iskolatejet. Az angol bácsi ma afféle kóstoló-ikon, és nem utolsósorban a brit Decanter állandó szakértője.

spurrier_470

Steven Spurrier

Spurrier volt az, aki azt a gáz párizsi kóstolót összehozta 1976-ban, ami télleg mérföldkő a borstoryban, mert itt válik híressé a kaliforniai bor. (Vakteszt volt ez francia és kaliforniai chardonnay-k és cabsavok közt, a francia zsűri minden kategóriában az amerikai, pontosabban Napa-völgyi borokat hozta ki győztesnek. Nagy esemény, egyben óriási, kínos pofára-esés. is. A harminc évvel később megismételt kóstolón hasonló eredmény született).

szeleshat_2-470

Krajcsovszky László

Spurrier két honfitársunkat is bevonta a Szeleshát borainak kóstolójába, egyikük Kielmayer Krisztián, másikuk a Master of Wine-vizsgájára gyúró Cey-Bert Gyula mélyhunmagyar gasztronómus. 20 pontos rendszerben pontoztak, a Három fiú és az Oroszlán jött be nekik a legjobban, a merlot (a legegyszerűbb és a honi piacon legkelendőbb forgalmi merlot-t kóstolták) a legkevésbé. A bor úgy került ki Londonba, hogy a Winebarban kóstoló indiai borkereskedőnek bejött a dolog, ő egyengette Spurrierig a palackok útját valahogy.

Spurrier jegyzeteit egy-az-egyben közöljük, nem fordítjuk le. (Aki ennyit sem tud angolul, annak úgyis mindegy.)

„TASTING OF SZELESHAT VINEYARD WINES

K2 2007

Quite good fresh colour, still young med-blackcurrant red, nicely lifted raspberry nose, good refreshing fruit, still a touch of oak, good smooth wine, well-made but not complex. 15.5.

Pinot Noir 2007

Good bright colour, quite deep and fresh, nice fresh cherry fruit nose, nice touch of oak, but oak still dominates a bit. 16.

Merlot 2007

Good, quite deep colour, quite good jammy/blackcurrant nose, quite raisiny and rich fruit (15 alc), goodish balance but too high in alcohol and there is a touch of green tannins, lacks balance. 14.

Harom Fiú – Three Sons 2007

Very good fresh black red, good Bordeaux blend nose, good complex and lively fruit, good depth and natural sweetness and natural tannins, good wine, more supple than the Lion 2007. 16.5.

Oroszlán – Lion 2007

Very good colour, black velvety red, good spicy nose, fine depth of red/black fruits, quite ripe palate and nice firmness and structure due to oak, good natural acidity.  It all needs to knit a bit more, but a good future. 17.

Rose 2008

Very pretty pale rose, still some CO2, fresh, lovely Cabernet Franc style fruit, pretty and well-made, good acidity and nice lightly fleshy fruit, has both charm and length. 16.

These wines were tasted with Kristian Kielmayer, a Hungarian and a student of Robert Cey-Bert who is one of my colleagues in L?Academie Internationale du Vin, who is in London to study for his Master of Wine examination. The date was 30th November 2009. All in all, I found the wines well made and true to their grape varieties. I cannot comment on the terroir, for I do not know anything about it, but they did seem to have a good sense of place.

Thank you for sending me these wines.  I hope my notes are of some use.

Best regards,

Steven Spurrier”

Aki szeretné Spurrier urat akcióban látni, itt megteheti, a Decanter videóján.

Címkék: Decanter, három fiú, k2, merlot, oroszlán, spurrier, Szekszárd, Szeleshát

← Újra veszélyben Tokaj Szorulnak Kaliforniában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!