• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

2007-06-13 ● Kántor Endre

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselője szerint súlyosan diszkriminatív az EU és Ausztrália közötti bormegállapodás tervezete. E szerint az ausztrálok még tíz évig palackozhatnak „Tokajit? az eredetileg 2010-es limit helyett.

Az Európai Bizottság és Ausztrália képviselői múlt héten írták alá a kétoldalú borkereskedelmet szabályozó nemzetközi szerződés tervezetét, amelyben rendelkeznek egyes európai földrajzi eredetnevek használatának korlátozásáról. A legtöbb régi tagállambeli földrajzi eredetmegjelölést csupán egy évig használhatják az ausztrálok az egyezmény aláírását követően ? ez vonatkozik például champagne-ra, vagy a sherrykre, és az ottani megnevezésekre: az ausztráloknak a korlátozást követően az andalúziai nomenklatúrát kell használniuk, magyarán az „dry” helyett a „fino”-t kell a palackon feltüntetni. Lásd korábbi írásunkat erről. Ezzel szemben az ausztrálok még tíz évig termelhetnek és palackozhatnak „Tokaji” néven bort, a tervezet szerint.

Dr. Tudomka:

Mi fán terem a sherry? Tudd meg itt!

Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő szerint „a magyar érdekeket teljesen figyelmen kívül hagyja ez a megállapodás. A tízéves átmeneti időszak azért érthetetlen, mert korábban a földművelési tárca vezetői azt nyilatkozták, hogy Ausztrália csupán 2010-ig használhatja majd a „Tokaji” eredetmegjelölést. Ráadásul Ausztráliában „Tokaji” név alatt a magyar bortörvények által tiltott módszerekkel előállított csemegebort forgalmaznak.

Kérdés, hogy az ausztrál fél hogyan lobbizta ki ezt a plusz tíz évet? Hiszen az unió és Magyarország között már 1994-ben létrejött az a borkereskedelmi megállapodás, amely kiemelt védelmet biztosított a „Tokaji” eredetmegjelölésnek. A tervezet miatt most sokan attól tartanak, hogy a későbbiekben precedensül szolgálhat azoknak az országoknak, akikkel az EU még bormegállapodást akar kötni, és ezért az eredetmegjelölés megvédése sokkal nehezebb lesz.

Kántorbandi

Tokaj Renaissance: Közös nyilatkozat a borok földrajzi eredetének védelme érdekében

Korábban:

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Ötputtonyos Chicagóban

A három testőr és a maradék cukor

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

Címkék: Ausztrália, eredetmegjelölés, EU, hungarikum, Tokaj, tokaji

← Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk? Vodkát bármiből lehet csinálni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!