• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaji, körömpörkölt, nemjuci

2010-04-21 ● Kántor Endre

Pénteken olyan lesz, amilyen még nem volt, több tekintetben is: Tokaj nyit. Felnyitnak párszáz üveg bort, kinyitják a kapukat, elhozzák az új évjáratokat és csupa új dolgot csinálnak. Plusz zene.

Most pénteken, április 23-án lesz a Tokaj Nyitány 2010 a Múzeum körúti ELTE campuson belül található Gólyvárban. Hogy hol? Eddig Gundel, Gerbeaud, csupa procc hely volt, most pedig egy jószerivel ismeretlen, de mindenképpen fiatalos helyszín.

És nem csupán a helyszín az: az esemény maga új koncepcióra épül. Jó borok, jó ételek és jó zene, lehetne röviden összefoglalni. Ami azonban lényeges, hogy senkinek semmi nem kötelező: akik komolyabban érdeklődnek a tokaji-étel párosítások után, azok mesterkurzuson vehetnek részt, ahol Litauszki Zsolt (21 Étterem) és Christophe Deparday (Pierrot) séfek kísérelik meg kirángatni a tokajit a desszertbor kategóriából. Ezt egész komolyan gondolják, hál? istennek, tessék csak megnézni:

Füleky Furmint 2007 +Béres Furmint, Lőcse dülő, 2007
Füstölt lazacrolád karamelizált birsalmakockával, macskapé paprika-emulzióval

Orosz Gábor Hárslevelű, Király dülő 2007 + Dusóczky Száraz Szamorodni 1999
Tejszínes csirkeragu kucsmagombával

Royal-Tokaji Áts Cuvée 2008 + Samuel Tinon Édes Szamorodni 2004
Főtt káposzta aszalt szilvával, libakolbásszal és fácán mellel gazdagítva

Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 1993
Körömpörkölt római köménnyel, mandarinhéjjal, kardamommal és csillagánizzsal fűszerezve

Sauska Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Szántó Tibi csokoládémanufaktúra kóstoló

Ez az egyik mesterkurzus, a másikon (és csak itt) lehet megkóstolni 2006 legjobb aszúit.

Az is megtapasztalhatja a tokaji vs. food kombót aki nem akar végigülni másfél óra vezetett kóstolót, és inkább a Lounge-ban nyújtózik jó zenére. Itt lesz három trendszetter gasztroblogger, a Chili és Vanília, a Fűszer és Lélek és a Malackaraj, akik ugyancsak elengedték a fantáziájukat. Pl. emígyen:

Töltött szőlőlevél
Extrasajtos polenta grillezett, fűszeres paprikával
Szezámos sertéshússal töltött aszalt szilva
Furmintos malacpofa és nyelv, vízitormaleveles mascarponéval, újkrumplival
Pisztáciás, de nagyon őszinte malacpástétom rozskenyéren

Hmmmm? Közben itt lesz 16 pince 50 borral, este nyolcig lehet vadul keringeni, majd 8-tól két koncertre hivatalos mindenki, először Kelemen Angelika, majd a Nemjuci zenél. A bárban eközben is lehet rendelni, sőt, palackkal hazavinni is. Szerintünk jó lesz.

Címkék: christophe deparday, étel, ételek, gasztro, kelemen angelika, litauszki zsolt, nemjuci, séf, séfek, Tokaj, tokaj nyitány, Tokaj Reneszánsz, zene

← Hogyan nyissunk borosládát? Még történelmibb pillanat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!