Volt egy tényleg piramidális Etyeki Kúria-buli múlt hó elején, bemutatandó a pincészet határozott stratégiaváltásának elemeit, az új etiketteket, az új borászt és főleg az új borokat. A Kúriánál ugyanis paradigmaváltás történt-történik. A pincészet láthatóan szorosabbra fűzi kapcsolatait a kismartoni Esterházy Pincészettel egy offenzív, pozitív, dinamikus stratégia jegyében.
A július 8-i buli azért volt piramidális, mert mintapéldája volt annak, hogyan is kell jól megszervezni egy efféle cuccost. A vendég egy logikus útvonal gráfján mendegélt körbe(-körbe) kis láboskájával, melynek állomásai az egyes borok voltak, kis, eszméletlenül finom falatkák által kísérve (az Esterházy-kastély Henrici éttermének Sous Chef-je, Horváth László bütykölte a mesés kis gasztrob@szkurákat, e sorok írója leginkább a rozé mellé rendelt, szárított sonkába töltött bivaly-mozzarela sült őszibarackkal és a sauvblanc mellé feladott citrom-petrezselyem pestós fogastekercs című ujjgyakorlatoktól hidalt le). Hat állomáson kellett teljesíteni a feladatot (megérteni a bort), mert a szortiment 11-ről hatra csökkent. Az új design a szépséges bécsi Alessandri Cordula stúdiójának jó ízlését dicséri, etyeki sváb keresztöltésekről csent motívumokből építkezik, egyszerű, nagyon modern, nagyon kedves.
Új műsorhoz új férfi kell, szokták mondani hülyén, Mérész Sándor személyében új, állandó főborász irányítja a finom domesztikált drog, az etyeki bor útját úgy egy éve a Kúriában, máris érezhetően más stílusban, mint amit az előző tanácsadó, Közép-Kelet-Eu legjobb flying winemakere, Rudi Krizan alakított ki. Mármost (hangsúlyozva, hogy ez csak egy nem túl nagy kóstoló véleménye), úgy tűnt, az ízkép megváltozott, általában kevésbé tüzes-intenzív-újvilágis, visszafogottabb, tán natúrabb, tán elegánsabb, majd a piac beárazza a megváltozott színezetű, pasztellszínűbbnek tűnő szortimentet.
Etyeki Kúria White 2009
Zárt illat, szándékosan populáris édesség, üde sav, nyalós karakter, 82 pt, 1340 ft
Etyeki Kúria Rosé 2009
Selyemszínű, zárt, majd virágillatú, magas extraktú bor, a telt korty végén kesernye. Az itt is határozott édesség ellenére elég elegáns, maszkulin, szimpi karakter, nem az a lakkos-gyümölcsös-szénsavas típus. 84 pt 1530 ft
Etyeki Kúria Red 2007
Ez gyümölcsbomba, ahogy mondani szokták hülyén, intenzív illat, ízben is konyakos-vaníliás felhangok, gyümölcs és magas alkohol. 86 pt, 2490 ft
Etyeki Kúria Chardonnay 2008
Zöldes reflexeket vető citromszín, zárt illat, koncentrált textúra, a sav kicsit túl hangsúlyos, telt, tiszta, natúr íz, nem a hordóról szól, ami szimpi és itt is ?édesség?. Egyszerű bor, nem túl komplex, egyenes vonalú, 86 pt, 1990 ft
Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2009
Tudatos édesség, intenzív, nem a fajélesztős-populáris szokvány sauvblanc illat, szép és elegáns, édesség és kesernye. 85 pt 2350 ft
Etyeki Kúria Pinot noir 2008
Intenzív vanília, ízben is, az óhatatlan összehasonlítás az előző pinot-val itt jelzi a leglátványosabban, hogy ez a pinot nem olyan tüzes, koncentrált és újvilágis, mint a régi, kicsit halkabb és gyümölcsösebb tán.. 85 pt 4350 ft