• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Lendületben az Etyeki Kúria

2010-08-10 ● borravalo.hu

Volt egy tényleg piramidális Etyeki Kúria-buli múlt hó elején, bemutatandó a pincészet határozott stratégiaváltásának elemeit, az új etiketteket, az új borászt és főleg az új borokat. A Kúriánál ugyanis paradigmaváltás történt-történik. A pincészet láthatóan szorosabbra fűzi kapcsolatait a kismartoni Esterházy Pincészettel egy offenzív, pozitív, dinamikus stratégia jegyében.

A július 8-i buli azért volt piramidális, mert mintapéldája volt annak, hogyan is kell jól megszervezni egy efféle cuccost. A vendég egy logikus útvonal gráfján mendegélt körbe(-körbe) kis láboskájával, melynek állomásai az egyes borok voltak, kis, eszméletlenül finom falatkák által kísérve (az Esterházy-kastély Henrici éttermének Sous Chef-je, Horváth László bütykölte a mesés kis gasztrob@szkurákat, e sorok írója leginkább a rozé mellé rendelt, szárított sonkába töltött bivaly-mozzarela sült őszibarackkal és a sauvblanc mellé feladott citrom-petrezselyem pestós fogastekercs című ujjgyakorlatoktól hidalt le). Hat állomáson kellett teljesíteni a feladatot (megérteni a bort), mert a szortiment 11-ről hatra csökkent. Az új design a szépséges bécsi Alessandri Cordula stúdiójának jó ízlését dicséri, etyeki sváb keresztöltésekről csent motívumokből építkezik, egyszerű, nagyon modern, nagyon kedves.

Új műsorhoz új férfi kell, szokták mondani hülyén, Mérész Sándor személyében új, állandó főborász irányítja a finom domesztikált drog, az etyeki bor útját úgy egy éve a Kúriában, máris érezhetően más stílusban, mint amit az előző tanácsadó, Közép-Kelet-Eu legjobb flying winemakere, Rudi Krizan alakított ki.  Mármost (hangsúlyozva, hogy ez csak egy nem túl nagy kóstoló véleménye), úgy tűnt, az ízkép megváltozott, általában kevésbé tüzes-intenzív-újvilágis, visszafogottabb, tán natúrabb, tán elegánsabb, majd a piac beárazza a megváltozott színezetű, pasztellszínűbbnek tűnő szortimentet.

Etyeki Kúria White 2009

Zárt illat, szándékosan populáris édesség, üde sav, nyalós karakter, 82 pt, 1340 ft

Etyeki Kúria Rosé 2009

Selyemszínű, zárt, majd virágillatú, magas extraktú bor, a telt korty végén kesernye. Az itt is határozott édesség ellenére elég elegáns, maszkulin, szimpi karakter, nem az a lakkos-gyümölcsös-szénsavas típus. 84 pt 1530 ft

Etyeki Kúria Red 2007

Ez gyümölcsbomba, ahogy mondani szokták hülyén, intenzív illat, ízben is konyakos-vaníliás felhangok, gyümölcs és magas alkohol. 86 pt, 2490 ft

Etyeki Kúria Chardonnay 2008

Zöldes reflexeket vető citromszín, zárt illat, koncentrált textúra, a sav kicsit túl hangsúlyos, telt, tiszta, natúr íz, nem a hordóról szól, ami szimpi és itt is ?édesség?. Egyszerű bor, nem túl komplex, egyenes vonalú, 86 pt, 1990 ft

Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2009

Tudatos édesség, intenzív, nem a fajélesztős-populáris szokvány sauvblanc illat, szép és elegáns, édesség és kesernye. 85 pt 2350 ft

Etyeki Kúria Pinot noir 2008

Intenzív vanília, ízben is, az óhatatlan összehasonlítás az előző pinot-val itt jelzi a leglátványosabban, hogy ez a pinot nem olyan tüzes, koncentrált és újvilágis, mint a régi, kicsit halkabb és gyümölcsösebb tán.. 85 pt 4350 ft

Címkék: chardonnay, Esterházy, Etyek, Etyeki Kúria, kismarton, matolcsy sára, mérész sándor, pinot noir, Rudi Krizan, sauvignon blanc

← Chateau Larrivet-Haut-Brion 2003 Sauska Syrah 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!