• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dugóhúzó teszt: S-klassze

2007-02-19 ● borravalo.hu

Adott az üveg, és benne a dugó. 4-7 centi parafa, fényezve, vagy zúzalékból összeragasztgatva, esetleg ugyanilyen hosszúságú habgumi darab. A bor élvezetéhez az embernek legelőször ezzel kell megküzdeni. És íme, a probléma mára megoldást lelt, úgy véljük a dugóhúzás problematikáját az emberiség mára megnyugtatóan kezeli. Vannak persze kényszerhelyzetek, amelyben feltűnhet egy-egy fakanál, vagy lakáskulcs, de az esetek többségében kéznél van az acélspirál, erő szorozva erőkarral? De hogyan lehet egy egyszerű gasztro-készségből a vágy titokzatos tárgya? Mit tud egy dugóhúzó 250 euróért?

Az egykaros, támasztékos dugóhúzóval az emberiség számos zsákutca után mára letudott egy komoly problémát. Bármikor használható, egyszerű készség, ami elfér a zsebben-zsákban-táskában, nem nehéz, és ami a legfontosabb, nem kell vele erőlködni. Igen arról a kis fémfüles jószágról van szó, amelyen sokan egyszerű sörnyitónak nézik a legfontosabb alkatrészt, jelesül a támasztékot. Használata egyszerű: furdancs tökig beteker, támaszték az üveg szájára fekszik, és a nyél felhúzásával már kint is van a parafa, ohne erőlködés, vagy borfröcsölés. Magyarországon pincér-dugóhúzóként is ismert a szerkezet, amit a szakzsargon nemes egyszerűséggel drekónak nevez, a keletnémet DREKO vállalattól importált első szállítmány fémnyélbe ütött márkaneve után ? de erről majd később, bővebben.

Bár egyesek talán azt mondhatják, hogy egy S-osztályú Merga is arra való, hogy az ember A pontból B pontba jusson vele, akár ha egy Suzukit használna, az ilyen hasonlítgatás érzéketlenséget tükröz és elkerüli a valódi szándékot. Egy S-klassze ugyanis nem arra való, hogy A pontból B pontba jussunk vele és kész, hanem arra, ahogy A pontból B pontba jutunk vele. Mobilität mit Stil. Miután tehát megoldódott egy nagy probléma, megszületett a megoldás, azt lehet tökéletesíteni, cifrázni.

Mint minden borral kapcsolatos dolog esetében, a Laguiole-nál is a történet a lényeg, hiszen alapvetően mégiscsak egy egyszerű szerszámról van szó, amivel dugókat rántanak ki palackokból, semmi több. Luxus dugóhúzónk története néhány kiváló kocsmai verekedéssel kezdődik. Van Dél-Franciaországban egy kis falu, a neve Laguiole. Kiejtése értelemszerűen: lajol (kérjük, ne keressen összefüggést a szóalak fonetikája és írásmódja között, nem ezért szeretjük a franciákat – és nézzék csak meg az angoloknak készült honlapot – na ugye). Szóval, ebben az alapvetően marhatenyésztéssel foglalkozó faluban, egy helyi ifjú, bizonyos Jean-Pierre Calmes a szülei fogadójában dolgozott segéderőként. Egy komolyabb csetepatéban az úri közönség a megszokott módon előkapta spanyol eredetű késeit, a Capujadou-t, amelyet amúgy zsebben hordtak, és a hétköznapi használat mellett kisebb-nagyobb vitás ügyeiket intézték vele. Az ügy lezárását követően az egyik ilyen kés ottmaradt egy asztalba bökve, miután az úri közönség a gendarmerie kíséretében távozott. Ezt csodálta meg Jean-Pierre Calmes, és úgy döntött, hogy a vendéglátózás helyett ennek a késnek a tökéletesítésére teszi fel az életét.

A klasszikus penge, árral

Először megalkotta a tökéletes bicskát, de a penge minősége mellett a hozzáadott értékre is odafigyelt, ezért a késeinek különleges fákból, meg szaruból faragott nyelet, mégiscsak kellemesebb beleket ontani, ha az ember kezébe egészen belesimul a bőrbarát anyag. A bicskára a helyi marhatenyésztők örömére előbb egy ár is került, amivel a felpuffadt marhákat gyógyították, jobb, ha nem tudjuk hogyan. Aztán a XIX. század közepén már ott a késen a dugóhúzó is. A pengét rögzítő rugót egy kis rovar díszíti, ez pedig egy nemzetet oszt ketté, hisz alapvetően kétféle francia van: az egyik szerint az illető rovar méh, a másik szerint viszont légy van a Laguiole bicskák rugóján. Az internet csodás dolog, számtalan módon szolgálja a fejlődést, lám a cég honlapja ebben az ügyben Salamon királyként szolgáltat igazságot, a legyeskedőknek rovására. (Lásd bal felső sarok.)

Damaszkuszi módszertan is helyet kap

A nyolcvanas évekre pedig már az egész falu céhes manufaktúrában készíti a világ legdrágább bicskáit, késeit, étkészleteit, szivarvágóit és dugóhúzóit. Mivel időközben gyérültek a kocsmai verekedések, de a piacot szerették volna megtartani, a Laguiole azon borisszákhoz fordult, akiknek nincsenek vérre menő vitás ügyeik, és a bicskanyitogatás helyett inkább a dugóhúzásra koncentrálnának. Guy Vialis tervezte meg a gyár dugóhúzóit. A nyél íve megegyezik a bicskáéval, ezért épp azt a magabiztosságot érezhetjük, amit Francois a régi szép időkben, mikor kést rántott Jean-Baptiste-re. Jó érzés, annyi szent. A cég remekül érzett rá a borsznobokban rejlő piacra, ezért ha valaki úgy érzi, hogy ébenfa, vizibivalyszarv, elefántcsont vagy akár mamutagyar (!) nyelű dugóhúzó nélkül nem tud bort nyitni, bizalommal forduljon hozzájuk. A nyélbe ? ahogy a késébe is ? kereszt alakban hat kis ezüstszeget kalapálnak: a helyi marhapásztorok állítólag ehhez imádkoztak, amikor kint voltak a jószággal a hegyekben. Szép hagyomány, amiről megint csak órákat lehet beszélgetni, anélkül, hogy észrevennénk: egy dugóhúzóról folyik a társalgás.

Hogy teljes legyen az elitizmus diadala, a Laguiole minden évben megkeres néhány díjnyertes sommeliert, és tervez a nevükkel egy szériát. Mint azt Richard Anselmo, a cég sajtósa elárulta, az idei nagy eresztés a japán Tasaki úr által aláírt és jóváhagyott limitált széria, mahagóni és szaru nyéllel, piros bőrtokban.

Tasaki úr sajátja

Emellett a kínálatban ott van a minősített borbuzik (és sci-fi rajongók) társaságát manapság leginkább izgalomban tartó fejlesztés, a Clef du Vin, azaz a borkulcs. A borgyűjtők legjobb barátja és titkos fegyvere lehet a jövőben az illető eszköz. A dolog lényege, hogy a dugóhúzónkból kihajthatunk egy pengét, amelybe beleültettek egy négy fém ötvözetéből álló kicsiny korongot. Az eszközt elszabadult katonai fejlesztők dolgozhatták ki egy titkos laboratóriumban, valahol a csehszlovák hegyek alatt. A lényeg, hogy ha egy pohár borba lógatjuk a készséget, akkor az (mármint a bor) a fémek hatására percek alatt öregszik éveket, így megállapíthatjuk, mennyi ideig érdemes még érlelni egy tételt. Mármint úgy tessék elképzelni, hogy minden másodperc egy évet jelent, amennyiben egy deci borba mártjuk a Clef-t ? a bor pedig reagál, és megmutatja, hogy salátába vagy kristálypohárba való-e annyi év után. Nem láttuk/kóstoltuk még működés közben, (ha valaki már találkozott vele, írja meg a tapasztalatait) de azon leszünk, hogy hamarosan tesztet írhassunk erről a csodafegyverről, amely köré külön Laguiole dugóhúzót építettek.

A kulcs…

És akkor jöjjön a csatapróba. Bár Magyarországon a készséget egyelőre senki sem forgalmazza, de azért hogy-hogy nem, került már a kezünkbe. A rugó tökéletes, a furdancs úgy pattan ki a nyélből, mint az ostorcsattanás, minden precízen, olajozottan működik, semmi lötyögés, semmi csiszkatolódás. A benne rejlő kiskés az ólomkapszulát is viszi rendesen, az acélhegy spiráljának külső oldalán pedig van egy kis perem, így lehetetlen ferdén tekerni, és nem töri a dugót. Működik na, nagyon frankón. És nem attól, hogy ilyen-olyan kolibripéniszcsont-nyele van, hanem azért, mert a tökéletességig ki van találva a formája, a működése. Ugyanakkor megnyugtató a tudat, hogy nélküle is lehet teljes, boldog, tartalmas életem. Talán?

Címkék: drekó, dugóhúzó, laguiole

Jó bornak is kell cégér →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!