• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb

2008-02-15 ● borravalo.hu

Bordeaux-ban megint áll a bál, kiújulni látszanak a premier cru-k és grand cru-k árazási módszereivel kapcsolatos ellentétek; Új-Zéland győztesen kerülhet ki a globális felmelegedésből; elindult az első netes borkereső; boros internet-tévé indul az Egyesült Államokban, az ígéret szerint a teljesség igényével. Ha péntek: hírszüret.

Elég sok mindennek foglalkoztunk a héten, ezért az eheti hírszüret kicsit rövidebb lesz. Azért nem zero dosage, lesz benne kis cukor is a végére. Eheti hírszüretünkben kiszemezgettük a szerintük kiemelkedő híreket a nemzetközi borvilágból. Ha lehet tematikát húzni a hírszüretekre (nem tudom, lehet?) akkor ez picinyt az internet felé billen.

Támadják a bordeaux-i árazást

A világon egyedülálló módon a Bordeaux-i kiemelt pincészetek minden évben megrendezik az ún. primeur kóstolót, amelyen előre meg lehet venni olyan téteket, melyek két év múlva kerülnek palackozásra. Tőzsdei nyelven szólva ? és mi máson, ha árazásról van szó? – gyakorlatilag egy futures/határidős piacról van szó. A problémát jól példázza az elmúlt két év tapasztalata: rekordszinten, nagyker áron 400 és 500 euró között keltek el a legjobb pincék palackjai, ami a nagy keresletnek köszönhetően végül 1000 eurós polcárakat is eredményezett az olyan borok, mint a Petrus, az Ausone vagy a Cheval Blanc esetében. A kritikusok szerint az árak indokolatlanul elszálltak, a nagyborászatok azzal érvelnek, hogy az árakat a kereslet határozza meg. Abban azért mindenki egyetért, hogy még az említett tételek előállítása sem kerül többe 15 eurónál. A Petrus volt főborásza (64-től 2007-i g!!!) szerint ?túszul ejtettük a borokat, szabadon kell engedni őket?.

Tovább: Yahoo News via AFP

Új-Zéland nyerhet a globális felmelegedésen

Új-Zéland érdekes kettősséget élvez a klíma miatt: egyrészt egészen kiváló olyan borok kerülnek ki a szigetről, amelyeknek a klíma kedvez, pl. Sauvignon Blanc, Pinot Noir, másrészt mennyiségileg nem tud olyan sokat termelni, hogy erőteljesebb legyen a nemzetközi piacon. Az export világszinten vagy 1 százalékot tesz ki. Ez azonban változni látszik: jön ugyanis a nagy bormumusnak is tartott globális felmelegedés, és ahogyan angliában már lehet jó fehéreket készíteni, úgy lehet majd a kiwiknél sokkal több helyen termelni majd. Persze, marad a kérdés: vajon a nagyobb volumen mennyire kedvez majd a minőségnek?

Tovább: The Guadian

Borkeresővel kimondottan könnyebb

A borisszák a net térhódítása óta küzdenek azzal, hogy nem odaillő találatokat kell kiszűrniük, ha egy keresővel ? mondjuk a Google-el ? próbálnak rálelni valamire. Viccesnek tűnhet, mégis igaz. Gondoljunk bele: valaki meg akar keresni pár írást, oldalt, termelőt, akinek köze lehet mondjuk a Barberához. Mi jön ki? 982 ezer oldal, melyek közül rengeteg a borról szól, de rengeteg szól a nagy rajzfilmes Joseph Barberáról is. Hülye példa volt? Ki lehet próbálni más szőlőkkel, borokkal. Aztán átnyálazni az eredményeket több órán át. Ezt könnyíti most meg a volt Yahoo!-s netguru Doug Cook oldala, az Ablegrape.com. Kimondottan a borvilágra öszpontosít, az eredményeket szelektálja.

Tovább: The San Francisco Chronicle

Jön a Wine Nation TV!

Az USA-ban mintegy 162 milliárd dolláros a borpiac. Hát persze hogy elbír egy újabb médiumot. Jelen esteben a social networking korának megfelelő, netes tévét indítanak, élő csettel, minden jóval. A WineNationTV.com március elsején indul, az érdeklődés több faktornak köszönhetően igen nagy lesz: államonként átlagosan 50 borászat van ? Kaliforniában egyedül 2275. Aztán persze sztárokat is ígérnek dögivel, meg hát ugye borászokat, jó sokat.

Tovább: The Broadcast Newsroom

Korábban:

Turbánosok, kiwik, virtuális sommelier

Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

Címkék: Bordeaux, borhírek, cru, Hírek, Petrus, premier cru, TV, Uj-Zeland

← Befűthet a szerencsi erőműnek az UNESCO Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!