• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dübörög a lengyel borpiac

2011-09-19 ● Kántor Endre

Lendületesen nő a lengyel borfogyasztás. Lengyelország klasszikus felvevőpiaca a magyar bornak.  A soros uniós elnökség alatt a lengyelek továbbviszik a magyar elnökség borait. Látunk összefüggést a mondatok között?

Ha hihetünk a híreknek, egyre jobban fogy a bor Lengyelországban. A Világgazdaság arról számolt be, hogy tavaly 85 millió liter bort ittak a lengyelek, és szakértők szerint 2016-ban ez a mennyiség már 107,6 millió literre emelkedik. A növekedésnek van helye, fejenkénti átlagban a lengyelek eléggé alulteljesítenek, 2010-ben csak évi 2,7 liter bort ittak, szemben például a franciák 40 literjével, vagy akár a mi 28-30 literes (ebben eltérnek az adatok) fogyasztásunkkal.

Mit mond ez nekünk, tekintve a lengyel-magyar szoros kötődéseket, akár a bor területén is? Hisz klasszikus kiviteli piaca volt a magyar bornak Lengyelország, sőt, a soros uniós elnökségen a magyar elnökség borait szolgálják fel, amely gesztus talán többet is lendít majd a magyar borok hírnevén, mint amennyit lendített a mi elnökségünk alatt. Hisz még a miniszterelnök úr is egy hordó tokajit adott ajándékba, amikor átadta a stafétát lengyel kollegájának, és akkor Tusk úr elmondta, hogy a ?magyar borok semmiben sem maradnak el a legnevesebb olasz, francia és spanyol boroktól?.

Tán most kellene kicsit jobban ráfeküdni erre a dologra, külmarketingileg, még akkor is, ha összességében kevesebb jut idén bormarketingre, mert, a hivatalos tájékoztatás szerint a tavalyi kisebb termés, illetve a visszaeső fogyasztás miatt kisebb összeg folyhat be a bor forgalomba-hozatali járulékból.

Igaz, hogy az AMC vezetője, Dr. Simon Péter a Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta, hogy a hazai termelésű borok túlnyomó része belpiacon talál gazdára, és a marketingre rendelkezésre álló, a borforgalmazási járulékból befolyó évi hozzávetőleg 1-1,5 milliárd forintos keretből komolyabb nemzetközi, vagy akár hazai marketingkampányra nem futja, vessük csak össze, mennyit költenek ilyenre a sörgyártók, ezért főleg a hazai piacra koncentrálnak, mégis úgy érezzük, az ilyen ziccereket kár lenne kihagyni. Azt is hozzátette: a lengyel uniós elnökség alatt is kiemelt szerepet kap a magyar bor, de ennek hatásáról még nincsenek adatok, a közeljövőben fog eldőlni, hogy milyen tevékenységgel célszerű ezen pozitív hatást erősíteni. Sőt, a termeléskorlátozásra épülő minőségi borelőállítás hátulütője, mondta, hogy a viszonylag kisméretű hazai ültetvényekről nem lehet millió palackos tételben prémium minőségű bort exportálni. Hát nem is kell. Amit kell, az a vas ütése, és a növekvő lengyel fogyasztás mindinkább magyar borok irányába való terelése, a prémium szegmensben ugyanúgy, mint a középkategóriás szegmensben. Higgyék el, hogy a lengyel hiperek ugyanúgy rá tudnának kattanni a komoly akciókra, ahogy a magyarok is tették azt, ahogy olvasható itt, és itt és itt. Amíg ezt nem tesszük, továbbra is láthatatlanok maradunk.

Címkék: AMC, borfogyasztás, bormarketing, lengyel, Lengyelország, marketing, piac

← Magasfeszültségű borok Legjobb borvideók →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!