• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dübörög a lengyel borpiac

2011-09-19 ● Kántor Endre

Lendületesen nő a lengyel borfogyasztás. Lengyelország klasszikus felvevőpiaca a magyar bornak.  A soros uniós elnökség alatt a lengyelek továbbviszik a magyar elnökség borait. Látunk összefüggést a mondatok között?

Ha hihetünk a híreknek, egyre jobban fogy a bor Lengyelországban. A Világgazdaság arról számolt be, hogy tavaly 85 millió liter bort ittak a lengyelek, és szakértők szerint 2016-ban ez a mennyiség már 107,6 millió literre emelkedik. A növekedésnek van helye, fejenkénti átlagban a lengyelek eléggé alulteljesítenek, 2010-ben csak évi 2,7 liter bort ittak, szemben például a franciák 40 literjével, vagy akár a mi 28-30 literes (ebben eltérnek az adatok) fogyasztásunkkal.

Mit mond ez nekünk, tekintve a lengyel-magyar szoros kötődéseket, akár a bor területén is? Hisz klasszikus kiviteli piaca volt a magyar bornak Lengyelország, sőt, a soros uniós elnökségen a magyar elnökség borait szolgálják fel, amely gesztus talán többet is lendít majd a magyar borok hírnevén, mint amennyit lendített a mi elnökségünk alatt. Hisz még a miniszterelnök úr is egy hordó tokajit adott ajándékba, amikor átadta a stafétát lengyel kollegájának, és akkor Tusk úr elmondta, hogy a ?magyar borok semmiben sem maradnak el a legnevesebb olasz, francia és spanyol boroktól?.

Tán most kellene kicsit jobban ráfeküdni erre a dologra, külmarketingileg, még akkor is, ha összességében kevesebb jut idén bormarketingre, mert, a hivatalos tájékoztatás szerint a tavalyi kisebb termés, illetve a visszaeső fogyasztás miatt kisebb összeg folyhat be a bor forgalomba-hozatali járulékból.

Igaz, hogy az AMC vezetője, Dr. Simon Péter a Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta, hogy a hazai termelésű borok túlnyomó része belpiacon talál gazdára, és a marketingre rendelkezésre álló, a borforgalmazási járulékból befolyó évi hozzávetőleg 1-1,5 milliárd forintos keretből komolyabb nemzetközi, vagy akár hazai marketingkampányra nem futja, vessük csak össze, mennyit költenek ilyenre a sörgyártók, ezért főleg a hazai piacra koncentrálnak, mégis úgy érezzük, az ilyen ziccereket kár lenne kihagyni. Azt is hozzátette: a lengyel uniós elnökség alatt is kiemelt szerepet kap a magyar bor, de ennek hatásáról még nincsenek adatok, a közeljövőben fog eldőlni, hogy milyen tevékenységgel célszerű ezen pozitív hatást erősíteni. Sőt, a termeléskorlátozásra épülő minőségi borelőállítás hátulütője, mondta, hogy a viszonylag kisméretű hazai ültetvényekről nem lehet millió palackos tételben prémium minőségű bort exportálni. Hát nem is kell. Amit kell, az a vas ütése, és a növekvő lengyel fogyasztás mindinkább magyar borok irányába való terelése, a prémium szegmensben ugyanúgy, mint a középkategóriás szegmensben. Higgyék el, hogy a lengyel hiperek ugyanúgy rá tudnának kattanni a komoly akciókra, ahogy a magyarok is tették azt, ahogy olvasható itt, és itt és itt. Amíg ezt nem tesszük, továbbra is láthatatlanok maradunk.

Címkék: AMC, borfogyasztás, bormarketing, lengyel, Lengyelország, marketing, piac

← Magasfeszültségű borok Legjobb borvideók →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!