• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Illés Sárgamuskotály 2009

2011-09-20 ● Kántor Endre

Kedves, jól iható bor ez, valódi családi pincészettől. Kár, hogy a borral nem találkozni sűrűn, leginkább akkor, ha Erdőbényére látogat az ember.

Az Illés pince kis családi borászat, Erdőbénye központjában, a hármas kereszteződésben (Szegilong, Tolcsva és Abaújszántó felé) található pincével és földalatti kétszintes, hét ágú katakombával. Az 1998-tól működő birtoknak kb. 10 hektárja van a Mulatóhegyen, Huza-dűlőben, Lapis-dűlőben és Serfőző-dűlőben (Erdőbénye, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Tarcal). Hagyományos módon dolgozzák fel a termést, általában késői szüret után, az erjesztése és tárolása is tradicionális módon történik. Az egykor Rákócziak tulajdonában lévő (ahogy az egész bényei pincerendszer), majd hentesüzletként üzemelő ház borai nem kihívó külsejű, nem kimondottam marketingelt termékek, sőt, mondhatni az ember jobbára akkor találkozik csak velük, ha Bényén jár.

Pedig, aki a címkének vagy a honlapnak hisz, könnyen meglepődik, ahogy pl. én is tettem ennek a 2009-es sárgamuskotálynak a kóstolásakor, mely olyan jól sikerült, hogy a fotóra már csak az üres palack futotta. Pedig megmondta a bor nagyasszonya, Jancis Robinson, hogy fő a nyitottság és a prekoncepció nélküli közelítés a borhoz, az ember akkor sem mindig tudja levedleni előítéleteit. A bor közepesen mély, szalmaszínű, illata töltéskor azonnal érezhető, intenzív, szőlőgyümölcsös virágos, némi érlelési aromával. Ízre is kirobbanóan gyümölcsös, elsősorban itt is a csemegeszőlős ízek dominálnak, de van selyemcukorka, kis virágporosság is. Roppanó savak, néhol kicsit soknak éreztem, de nem vészes, tán ezek féken tartására hagytak benne némi cukrot, ettől kedves, jó ívású, szeretnivaló lesz ez a bor. Fogalmam sincs, mennyit kérnek érte, úgy került hozzám ez a palack, látatlanba azt mondanám rá, hogy 1500 Ft alatt van, ha nincs, ott kellene hogy legyen, így 3 csillagot érdemelne.

(A pincét meg lehet látogatni az idei Hetedhét pásztortüzeken, szeptember 24-én, Erdőbényén.)

Címkék: 2009, 3 csillag, Erdőbénye, illés, Illés Pince, Sárgamuskotály, Tokaj

← És még több bor ezer alatt Bénye emígy, meg amúgy →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!