• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Választottak a borászok

2012-04-13 ● Kántor Endre

Györgykovács Imre lett a Borászok Borásza, a szervezet péntek esti közleménye szerint. Az Év borászfelfedezettje Balassa István, a Magyar borért díj nyertese Szentesi József, a Borászok barátja Dr. Freund Tamás lett.

Györgykovács Imre borairól itt írtunk. Balassa István borairól itt lehet olvasni.

A Borászok Borásza azért is számít nagy presztízsű díjnak szakmai körökben, mert az elismerést a szakmán belüliek adják saját szakmatársuknak.

A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma állította össze annak az ötven borásznak a listáját, akik esélyesek a Borászok Borásza díj elnyerésére. A győztest egyszerű szavazással választották meg. Szavazati joga az 50 jelölt borásznak, illetve a díjat a korábbi években elnyert borászoknak volt.

A 2011-es díjátadó gálán kihirdetett szabálypontosítás szerint ugyanis a Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni. A Borászok Borásza cím birtokosait tehát újra nem lehet jelölni, de szavazati joguk örökre megmarad.

Az elmúlt évek Borászok Borászai az idén első alkalommal odaítélt ?Borászok Barátja? különdíjra is állíthattak 1-1 jelöltet. Ezt a társadalmi különdíjat olyan civil személyiség kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit, nagyban elősegíti a magyar borászok munkáját.

A jelöltek közül mindig a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja meg a győztest. Mindenkinek egy szavazata volt, egyszerű többség döntött. A kuratórium emellett két különdíjról maga döntött: a ?Magyar borért? díjat az kaphatja, aki a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért, az ?Év borászfelfedezettje? pedig az lehet, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg.

A Borászok Borásza 2012 jelöltjei voltak

Áts Károly – Royal Tokaji
Bacsó András – Tokaj Oremus
Balassa István – Balassa Bor
Balogh Zoltán – Somlói Apátsági Pince
Bárdos Sarolta – Tokaj Nobilis
Benedek Péter – Gróf Buttler Borászat
Berecz Stephanie – Tokaj Kikelet
Bock József – Bock Pince
Bodó Judit – Bott Pince
Bolyki János – Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet
Bott Frigyes – Bott Frigyes Pincészete
Bussay László – Bussay Szőlő- és Bortermelő
Domokos Attila – Dobogó Pincészet
Dúzsi Tamás – Dúzsi Tamás és Családja Pincészete
Eszterbauer János – Eszterbauer Borászat
Gere Attila – Gere Attila Pincészete
Györgykovács Imre – Györgykovács Pincészet
Heimann Zoltán – Heimann Családi Birtok
Homonna Attila – Homonna Attila Pincészete
Horváth József – Ráspi Borászat
Hudák Péter – Béres Szőlőbirtok és Pincészet
Hwang, Anthony – Királyudvar Szőlőbirtok
ifj. Figula Mihály – Figula Wines
ifj. Weninger, Franz – Weninger Pincészet
Ipacs Szabó István – Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Jásdi István – Jásdi Pince
Karner Gábor – Karner Gábor Kézműves Borászat
Kiss Gábor – Kiss Gábor Szőlőbirtoka és Pincészete
Konyári János – Konyári Pincészet
Kovács Tibor – Tokaj Hétszőlő
Latorczai László – Sauska Pincészet, Villány
Légli Géza – Kislaki Bormanufaktúra
Liptai Zsolt – Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Losonci Bálint – Losonci Pince
Luka Enikő – Luka Pincészet
Malatinszky Csaba – Malatinszky Kúria
Maurer Oszkár – Maurer Pincészet
Mészáros László ? Disznókő
Miklós Csaba – Miklós Pince
Molnár Péter – Patricius Borház
Németh Attila Gábor – N.A.G. Kézműves Szőlőbirtok és Borászat
Szászi Endre – Szászi Pince
Szecskő Tamás – Szecskő Pince
Szentesi József – Szentesi Pince
Takács Lajos – Hollóvár Pincészet
Takler Ferenc – Takler Pince
Tamás Ervin – Tamás Pince
Tarnóczi Zoltán – Orsolya Pince
Tiffán Ede – Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
Vida Péter – Vida Családi Borbirtok

Tavaly Kaló Imre kapta a megtisztelő címet.

Címkék: 2012, Balassa István, borászok borásza, díj, elismerés, Györgykovács, Szentesi József, vinum praemium

← Rekord Champagne-fogyasztás Ausztráliában Latourék otthagyják az en primeurt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl
Loading
00:00 / 39:05
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!