• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Lesz-e újjászületés?

2012-04-19 ● borravalo.hu

A Tokaj Reneszánsz tagjai idén is vették a fáradtságot, hogy Budapestre hozzanak egy darabot a legjobb hegyaljai dűlők terméséből. A Tokaj Nyitány idén a tavalyihoz hasonló menetrenddel (kurzusok és kötetlen kóstoló), de eltérő helyszínen és már a Borjour szervezésében került megtartásra.

Szerintem a Hotel Intercontinental megfelelően levegős volt a tizenegynéhány termelőnek, legfeljebb a szombat délutáni időponton lehetne polemizálni, de nem érdemes. Sokan eljöttek és aki eljött, nem bánta meg.

Az 1995-ben alakult Tokaj Reneszánsz Egyesület célja ?Tokaj-Hegyalja értékeinek védelme és a borvidék felvirágoztatása?, a tagok ezért ?közös kommunikációs és érdekvédelmi tevékenységet folytatnak?. Talán ez az eszenciája az ideológiának, persze tartalommal ezeket a viszonylag tág kereteket a szőlőművelés és borkészítés tagoktól megkövetelt tisztasága tölti ki. A tagok csak a honos és engedélyezett szőlőfajtákból készítenek bort (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő, kabar és zéta), kézzel és válogatva szüretelnek (Nem tudom, a Dobogó Pinot Noir hogyan fért be ezen keretek közé?), nem alkalmaznak semmilyen, a cukortartalom növelésére alkalmas mesterséges eljárást, vagy adalékanyagot. Mindenki csak a saját pincéjében készíti a borokat és helyben palackoznak.

Idén megújult az egyesületi charta és a jelenlegi tizenöt tag mellé újabb arcok is kopogtatnak bebocsátásért. Még két üdvözlendő dolog történt a borvidéken: hatályba lépett a világörökségi törvény (röpke tíz év telt csak el, mióta 2002-ben Tokajt felvették a listára), valamint újraindult a Szőlészei és Borászati Kutató Tarcalon. Helyes.

Nekem az első ültetett kóstolóra volt energiám beülni, ez a 2008-as aszúk bemutatkozása volt, négy ötputtonyos és négy hatputtonyos bor került a poharakba. Erről kicsit részletesebben is beszámolok. Minden egyes tételnél az adott pince képviselője mondott néhány szót az évről és a pohárba került borról. Általában mindenki sok és jó minőségű aszúszemről beszélt, ennek örülhetünk.

Gróf Degenfeld Tokaji 5 puttonyos Aszú 2008 ? sav 8,7g, cukor 175g, alkohol 11%

Az alapbor furmint, az aszúszemek minden engedélyezett fajtából kerültek a borba. A pince bio- és fenntartható művelésre törekszik. Szőlészetileg nem volt a legegyszerűbb év 2008 számukra, de a végeredmény kecsegtető. Az illat konyakos, rumosdiós, friss vaníliával. A kortyban krémes textúra fogad, elegáns ásványosság. Nem gejl és nem nehéz aszú ez, de nagyon fiatal, a hordóhatás dominálja és a savai sem kerekedtek teljesen le. Közhelyes lenne azt mondani, hogy adjunk még neki időt, jelen állapotában is 4 csillag.

Tokaj Nobilis Tokaji 5 puttonyos Aszú 2008 ? sav 9,6g, cukor 140g, alkohol 11,5%

A hat hektáron gazdálkodó pincét Bárdos Sarolta vezeti, aki kiegyensúlyozott évről beszélt: a száraz és édes borok is szépen sikerültek 2008-ban. Összesen négy hordó aszú készült, amiből három furmint és egy kövérszőlő. Végül házasításra kerültek. Az illat kissé zárt még, finoman florális, hársvirágos, pici törkölyösséggel. A szerkezet jó, savai kedvesek és puhák, sok primer szőlőaromát, krémességet mutat. Nem szabad feminin borról beszélni, de Sarolta boraiban én nagyon fel tudom fedezni a női kéz munkáját, amitől légiesek és virágosak-mosolygósak lesznek a borai. Nagyot fog még fejlődni, nemrég került ki harminc havi hordós fogságból. 4 csillag.

Chateau Dereszla Tokaji 5 puttonyos Aszú 2008 ? sav 10g, cukor 155g, alkohol 10,5%

A pince ?csak? 2000 óta létezik, tízszerese a Nobilis-nek (gyors számolás 60 ha), tizenhat dűlőben. Az aszú egy vegyes birtokbor, kétharmada furmint, egyharmada hárs. Illatában határozott mineralitás, vegetális, fűszeres, gyógyfüves felhangokkal. Fél óra után nagyon eklatánsan pörkölt kávé aromái is felfedezhetőek. Bár a bort Bay Edit készítette, ez egy férfias illat. A korty meleg, szépen ásványos, érett barack és hársméz mutatja magát, majd édesfűszerek. Hosszú, komplex bor, szárazboros karakterbe fut ki. Már most a maximumot adnám rá, ha nem borítaná kicsit a szerkezetet a fűtő alkohol. 4,5 csillag.

Béres Tokaji 5 puttonyos Aszú 2008 ? sav 10g, cukor 135g, alkohol 10,5%

Birtokbor, válogatás nem lesz, hetven-harminc a furmint javára a hárssal szemben. Talán ő volt a sorban a leginkább ?korai fecske?, még igen erősen az újhordó tónusait hordozta magán: vanílis és scotch, szájban nagyon krémes, kissé magas alkohollal. Egyébként megfelelő az alapanyag, csak jelen állapotában 3,5 csillag.

Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszú 2008 ? sav 9g, cukor 166g, alkohol 11,6%

A Kapi dűlő termése, két évet húzott le 225 literes hordókban, melyeknek negyede volt első töltésű. Nagyon komplex, péksüteményes (Királyudvar!), édesfűszeres-pézsmás illat, nagyon hosszan lehetne boncolgatni. A korty jó szerkezetű, a krémes érzethez megfelelően támasztó, citrikus savakkal és mineralitással, barackos, lédús körtés, hosszú és koncentrált lecsengéssel. 4,5 csillag.

Dobogó Tokaji 6 puttonyos Aszú 2008 ? sav 8g, cukor 177g, alkohol 11%

A pince 1995 óta dolgozik Tokajon, az aszú 70% furmint 20% hárslevelű és 10% muskotály házasítása a Szt. Tamás, Betsek és Úrágya dűlőkből. Elsőre az illatban a muskotály jól felismerhető, érezhetően népszerű, érthető anyagot kívántak létrehozni. Van azért benne egy kis lime és licsi is. A nekem kissé gejl aromatérképen rengeteg fehér húsú gyümölcs mutatja magát nagyfokú koncentráció mellett. 3,5 csillag,

Patricius Tokaji 6 puttonyos Aszú 2008 ? sav 10g, cukor 200g, alkohol 12%

A Lapis dűlő termése. Fűszeres, konyakos illat, a még határozott hordós jegyek mögött már sejlik egy nagy és komplex, jó értelemben vett ?old school? aszúbor képe. A kortyban nagyhordós jegyek, barack, hárs, élénk savak, vastagság és sokáig rágcsálható hossz. 4,5 csillag.

Barta Pince Tokaji 6 puttonyos Aszú 2008 ? sav 9g, cukor 247g, alkohol 9,2%

Na amikor megláttam az analitikát, kissé megijedtem. Aztán az első szippantás helyre tette a dolgokat: friss ásványosság, gyümölcsösség, a beltartalomhoz viszonyítva szinte éteri. A harmadlagos jegyek között friss füvet és csalánt is felfedezhet, aki nagyon sokáig szimatol. Szájban egyáltalán nem gejl. Nagyon tömör anyag, de nem lomha. Kirobbanóan gyümölcsös, a háttérben enyhe gyógyszeresség-gyógyfüvesség kíséri és nagyon sokáig megmarad a szájban. 4,5 csillag.

Nagyon jó ezt leírni, de a nyolc borból négy nem csupán jelen állapotában tartozik az erősen ajánlott kategóriába, de lendületességük és az oxidatív iskolától való enyhe elrugaszkodás nagy potenciált is sejtet. A többi négy ?csupán? kiváló volt. Az aszúk tiszták, klasszak, tényleg elbújhat Sauternes, akkor is, ha most nincs a világban divatja az édes bornak, ezen a pályán tényleg lemossuk a földteke nagy részét.

A sétáló kóstolóról csak pár benyomást írok (abc sorrendben): a Barta Pincénél az édes szamorodni mutatott szép egyensúlyt, Béreséknél a 2007-es aszú már formában van (a 2008-as is valahol itt jár majd egy év múlva, szépen felveszi a fát). A Bodvin (Orosz Gábor) Király Hárslevelűje (2009) számomra a nap legjobb száraz bora: izgalmas, komplex, férfias és váratlan, sablonoktól mentes. A 2011-es Primőr precíz és tiszta, jó áron. A Dereszlánál a főleg exportra gyártott ?Dry?-t találtam remek ár-érték arányúnak, a Disznókőnél a Lajosok 2011 válogatás is nagy anyag képét vetíti előre. A Dobogónál a Mylitta, Fülekyéknél a 2009-es száraz furmint, valamint a Pallas 2006 is megérne egy-két visszakóstolást. A Gróf Degenfeld tiszta és populáris muscat blanc-ja 2011-ből már most fogyasztható, igazi nyári itóka, ahogyan a Patricius Hárslevelű 2011 is pontosan ez a kategória.

Samuel Tinonnál ért a második ?aha-élmény?, a 2004-es szamorodni fenomenális állapotban van. Kóstoltam a Tokaj Classic-nál és a Tokaj Nobilis-nél is, itt a 2011-es Barakonyi furmint ugyan még nagyon-nagyon fiatal, de ha a finis hosszát nézem, akkor már most tudni vélem, hogy nagy bor lesz.

A kóstolót az Alana Tokaj 316 gramm per liter cukortartalmú eszenciájával zártam a sort, az utóíz még a hazaút során is bőven elkísért.

Lesz-e valódi újjászületés? Ezeken a termelőkön nem fog múlni, ez megnyugtató. Milyen is lesz Hegyalján az igazi reneszánsz? Nekünk borivónknak időnk és türelmünk van bőven, a borászoknak pedig úgy tűnik energiájuk és kitartásuk van a megújuláshoz. Tokaj nemzeti kincsünk, becsüljük hát meg pont úgy, ahogy egy kincset illik.

Címkék: Alana, Barta, Béres, Degenfeld, Dereszla, Disznókő, Dobogó, Füleky, Nobilis, Patricius, Samuel Tinon, Tokaj, Tokaj Classic, tokaj nyitány, Tokaj Reneszánsz

← Kertész Etyeki Pinot Gris 2008 Fontos-e a kékfrankos? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!