• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kertészet

2012-05-29 ● borravalo.hu

Három etyeki bor a frissen bemutatkozó Kertész Pincétől. Párhuzamos, vagy különvélemény a Slukk!-hoz képest?

Azzal a lendülettel, amivel sikerült kihagyni a Kertész Pince kóstolóját, kaptam három palackot tesztelésre Nyulasi Gábrieltől és közvetve Kertész Zolitól. Zoli visszajáró vendég volt Etyekre, mondhatni szerelem volt az ügy, amit egy 2007-es pincevásárlás pecsételt meg, majd 2008-ban megszületett az első gyermek is, az első évjárat. Úgy látom, a pince offenzív stratégiával próbálja meghódítani a borisszák szívét, amit egy friss alapítású birtoknál csak pozitívumként tudok értékelni.

Kertész Pince Etyeki Királyleányka 2008 ? Ha szalmasárgán a szürkés reflexeket értjük, akkor halvány szalmasárga színű bor, illata már közelíti a ?kifejezett? jelzőt. Petrolosság, barack, fehér szirmú réti virág, bodza. Elsőre akár egy rajnai is lehetne. Finom mineralitás is mutatja magát. Szájba véve nem egy sudár kis őzike, bőven van szárazanyag és test is, talán még cukor is maradt benne, de az is lehet, hogy csak extraktédesség. Szép puha textúra a hordótól, tobzódó fehér húsú gyümölcsök, klassz etyeki savak, meleg és érett finis. A 14,2%-os alkohol nem rúg labdába, a fél literes kiszerelés pedig szinte leemeli a polcról.

Kertész Pince Etyeki Chardonnay 2008 ? Ebben már inkább zöldes csillanások vannak és kissé sötétebb is a királyleánykánál. Elgyújtott gyufa illatát nagyon ritkán lehet ennyire eklatánsan érezni egy borban, de ez volt az első, ami feltűnt. Foszforos-grafitos mineralitás, gyógyszeresség. A fehér alma és barack csak mögötte jön. Határozott, szinte már túlzó savgerinc uralja a bort, amiben már megjelentek a tercier ízjegyek is, de van vanília, egy kis battonage, szintén barack, kövek és gyümölcsösség. Nem egy szokványos, sallangos chardonnay. A hossza jó, déligyümölcsökkel és dióval búcsúzik. Ekkora savval még bőven lesz ideje a palackban is.

Kertész Pince Etyeki Pinot Gris 2008 ? Ismét halványabb szín és ez már amolyan ?default? citrom. Itt is elsőre benzin, foszfor, finomseprő, kövek és virágok. Selymes korty, de kissé zárt. Meghálálja a szellőztetést. Van benne licsi és némi zsír, van súlya és vastagsága. Érdekes, hogy vakon ezt akár a somlói kalapba is be lehetne dobni. Nem annyira a gyümölcsökről szól, de nem is hiányzik.

Azt kell mondanom a rövid ismerkedés után, hogy egyik fajta sem volt ebben a három borban igazán saját maga, sokkal inkább az etyeki terroirról szólnak. Ami mindhárom palackban benne volt és talán pont emiatt majd felismerhetővé teszi a pincét és stílusépítésre is alkalmas, az a foszforos ásványosság, mellette a fehér barack és a petrol. Meleg délután volt, a szakmázást, jegyzetelést követően a palackok kiürültek és mondhatom, passzoltak a napsütéshez, de súlyuk miatt komolyabb műfajokban is megállják majd a helyüket. Új versenyző Etyeken, akivel számolni kell.

Címkék: 2008, chardonnay, Etyek, Kertész, Kertész Zoltán, Királyleányka, Monostori Balázs, Pinot Gris

← Kertész Etyeki Chardonnay 2008 Familia Deicas Preludio Barrel Select Tinto 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!