• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A 2012-es Takler Primarius lett a legjobb szekszárdi vörös

2016-04-01 ● Kántor Endre

A Takler Pince 2012-es évjáratú Primarius merlot-ját választották csütörtökön a szekszárdi borvidék borversenyén a legjobb vörösbornak.

A Primarius Szekszárd kiemelt dűlőiben – Görögszón, Strázsahegyen, a Porkolábvölgyben – termett szőlőből, egy kiemelkedően meleg évben készült; a bort 16 hónapig francia hordóban érlelték palackozás előtt – mondta Takler András.

A pince zászlós bora már tavaly is a második legtöbb pontot kapta a legjobb vörösborok versenyében – tette hozzá, megjegyezve, hogy máig a 2012-es a pince utolsó Primarius-évjárata.

A 2016-os versenyre a tavalyinál valamivel kevesebb bort neveztek: a borvidék 45 termelője 209 mintát küldött be, amelyek között a legtöbb, 27 cabernet franc volt, valamint 29 házasítás, 23 kékfrankos, 21-21 cabernet sauvignon és bikavér, illetve 14 kadarka érkezett. A város bora címre – amely csak kadarka, bikavér és kékfrankos lehet – 17 mintával pályáztak a borászok.

A szekszárdi borokat nyolc héttagú, a legtöbb hazai borvidéket képviselő zsűri pontozta; a bírálók a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (International Organization of Vine and Wine – OIV) 100 pontos rendszere szerint értékelték a tételeket. A bor megjelenését, ízét és illatát tíz szempont alapján rangsorolták. Minden bizottság két-két bort jelölt az öttagú – szekszárdi borászokból álló – csúcszsűri elé, amely elbírálta a 90 pontnál többet elért borokat.

Az idei megméretésre egyébként zömében 2012-es és 2013-as borokat neveztek, a tavalyi évjáratból rozék és kadarkák érkeztek.

A verseny további eredményeit – köztük a város bora, a legjobb fiatal borász, a legjobb kékfrankos, kadarka és bikavér címet -, április 30-án hirdetik ki, amikor megrendezik az „aranyos borok” kóstolóját is.

Címkék: 2012, primarius, Szekszárd, Takler

← Pezsgők is érkeznek a portugieser világbajnokságra Az Emirates repülő pincéje →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!