• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A francia kapcsolat

2007-07-23 ● borravalo.hu

Nincs is annál szebb, ha valakit úgy megidéz egy postunk, hogy rohan a legközelebbi borboltba venni pár palackkal, megnézni milyen is az pontosan, amiről áradoztunk. Sokszor megkaptuk már, hogy olyan borokat tesztelünk, melyeket nem lehet elérni, mindenféle ritkaságot. Olvasó kérdez, borravaló válaszol.

Teljesen igaza van a kedves usereknek, tényleg elszállunk néha, de ígérjük, korrigálunk, lesz itt nemsokára olyan szupermarsé teszt, a madaras teszkótól a gazdaságos koráig. Addig is, hadd osszunk meg egy levélváltást, mindenki okulására, főleg a mienkére.

Kedves dr. Nemtudomka, StevieKraft, Kántorbandi!

Rendszeresen olvasom a blogon írt cikkeket, amik többsége remek információforrás a fanatikus borrajongók számára.

Dr. Nemtudomka írt egy cikket (áprilisi azt hiszem), amiben egy-két francia és argentin malbec bor összehasonlításáról lehet olvasni. A cikk nagyon jó, csak éppen, kedvet kaptam a cahors-i borok kóstolására. Ez még önmagában nem lenne probléma, de a borok beszerzése már igen. Hiába kerestem kis hazánk online borszaküzleteiben cahors-i borokat, sajnos sehol sem találtam még említést sem róluk, márpedig elhatároztam: ha törik, ha szakad, szeretnék legalább egy üveg Chateau La Caminade Esprittel próbálkozni, az argentin malbec borok ui. nagy kedvenceim (köztük is a Terrazas Reserva Malbec, 2005-ös évjáratú). A kérdésem az lenne, hogy hol tudnék beszerezni egy palack Esprit 2002-es bort, pontosabban hol szereztétek be a teszthez ezt a bort? Akár Ausztriából is hozatnék, hiszen onnan érkező tétel postaköltsége még talán nem kerülne elviselhetetlenül sokba. A chateau honlapját már néztem, és végső esetben írok nekik egy levelet, csak attól tartok, hogy a több ezer kilométeres szállítás miatt legalább olyan drága lesz a postaköltség, mint maga a bor…

A segítségeteket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Oltyán Tamás

Tisztelt Oltyán Tamás!

Cahors esetében a probléma leglényegére tapintottál rá, jelesül, hogy nincs. Az országban ez a borvidék praktice elérhetetlen, de külföldön is a jobb helyeken kell utánanézni, mert Bordeaux sajátos geostratégiai és árképzési politikájával – hathatós angol segítséggel – a XVI. század óta mindent megtett, hogy ellehetetlenítse potenciális vetélytársait. Ennek isszuk – illetve nem isszuk – a levét manapság. De azért nem hagyjuk ennyiben.

Opció lehet, hogy odamész, beszerzel és kóstolsz rogyásig (ha megnézed a képeket, szerintünk megéri.) Ebben az esetben megízlelheted a táj másik jellegzetességét, a Cassoulet-t is, ez egyfajta kacsás sólet, jól oldalba lehet támasztani egy üveg cahors-ral.

De félre a kesergést, a helyzet nem annyira reménytelen, mint amennyire annak tűnik. Ha Magyarországon szeretnél némi civilizatórikus tevékenységet folytatni, javasoljuk, hogy keresd föl a Terroir Klubot, úgy látjuk, ők elkötelezettek a jó ügyek iránt, talán be lehetne röffenteni a boráramlást Budapest és Cahros között. A kóstolón részt vett Lőrincz úr, aki a Karaffa borszaküzlet vezetője, ő is segíthet, ugyanis neki is nagyon kedvére való volt a Cahors-i tételsor, lehet, hogy időközben beszerzett ezt-azt.

Bécsben járva javasloljuk a Wine & Co szaküzletet, náluk tényleg szinte minden van, lehet, hogy szerencsével jársz. Emellett ott van a Franciák egyik leghasznosabb lánca, a Nicolas, ez az ultimate apák boltja, kidobott vagy nyolc különböző fajta Cahorst a keresőjük. Lehet online rendelni, a kérdés csak az, hogy mennyire érdemes ebben a dög melegben bort kínozni ? emellett ott van még a Magyar Posta is, mint kockázati tényező.

A harmadik opció, hogy vársz a Borfesztiválig. Tavaly volt ott ugyanis néhány Cahors-i termelő, akik egészen fair áron adták a boraikat, talán idén is lesznek, ebben az esetben lehet megrendelni, készletezni, akár néhány ládával is.

Nagyjából ennyit tudunk most segíteni, legközelebb valami elérhetőbb borral próbálkozunk…

p.s.: Az argentinváltozathoz képest a Cahors sokkal élesebb, brutálisabb tud lenni. A bor, ami fáj ? és ezt tessék nagyon komolyan venni. Egyszer végigkóstoltam vagy tíz különfélét, amellyel a nap hátralevő részére leblokkoltam az ízlelésemet. Érzésre leginkább arra hasonlít, mint amikor valaki egy adag csodás, pompás feketecsokoládé és meggy ízű kvarchomokkal próbál öblögetni.

Címkék: cahors, malbec

← Svejci Bicska lenyomja Burgenlandot Miből lesz a cserebogár? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!