• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A globális felmelegedés első áldozata

2007-06-04 ● borravalo.hu

Északra szorulhat a Chianti, nagyon északra. Felejtsük el az olvadó gleccsereket, a gombszemű kisfókákat, ez alkalommal komoly a vészhelyzet. A firenzei egyetem hétfőn tett közzé egy kutatást, amely szerint a globális felmelegedés okán egyre kedvezőtlenebbé válik a bortermelésre Toszkána éghajlata. Jó lesz tehát vigyázni, mielőtt elözönlenek minket a dél felől menekülő sangiovesék, és canaiolók…

Megfájhat a Chianti, ezzel fenyegetnek minket az okosok. Toszkána zászlósbora, az olasz borászat neháztűzérsége. Tudják, no, a kültelki pizzériákban a bárpult felett dekorcélokból porosodó kukoricacsuhéba font hasas palackok? megvan? na azokban Chianti volt egykor. Toszkánán keresztül sréhen húzzunk két vonalat, a metszéspont körül találjuk a borvidéket. A Chianti eredetmegjelölést takar, ezek a borok Sangioveséből, Canaiolóból, és fehér Malváziából készülnek (utóbbi görög eredetű). Namármost chianti az, amikor ezek olyan kombóban kerülnek a flaskába, hogy annak legalább 70 percentje sangiovese. Mostanában már lehetőség van arra, hogy kispórolják a fehérszőlőt, sőt mára már 100 százalékos sangiovese is lehet chianti, puhulnak a taljánok is, na. Amennyiben a cuccot 38 hónapig érlelik, riserva, de ha mégtovább, meg magasabb a minősége (extrakt, alkohol, sav) akkor superiore a minőség.

De mi mehet gajra?


Ezeknek az ütős mediterrán vörösboroknak az kell, hogy folyamatosan kurva meleg legyen, azt követően meg jópár éven keresztül ne basztassák őket – attől lesz az a brutális test, a fűszeresség, és fogzománcot oldó tannin, meg a téglaveres szín. Toszkánában mi van? Meleg. Akkor mi a probléma?

Simone Orlandini, a Firenzei Egyetem agrometeorológusa szerint az a fő baj, hogy egyre melegebb az időjárás, az eső viszont egyre inkább brutális viharok formájában érkezik, ami öntözni kevés, de arra hogy széjjelverje a termést – mint gyöngytyúk a töreket – éppen elegendő. Orlandini szerint, ha nem történik valami, néhány év, és az Alpokban lesznek az olajfaligetek, Skandináviában pedig a a fő borvidékek. (valószínű, hogy néhány svéd és finn a hírre legott nekiáll fokozni a CO2 kibocsátást, csak hogy meggyorsítsák a folyamatot).


Orlandini professzor nem aprózta el: harminc év termését elemezte ki alaposan. A dologban az a vicces, hogy a tizenöt-húsz évvel ezelőtt szüretelt termés valszeg mostanra még mindig igen szép arcát mutatja, ezeket a borokat az első tíz évben nem nagyon szokás basztatni. Arra a következtetésre jutott, hogy a meleg önmagában akár még jó is lehet, de az esőkkel kombinálva, amolyan monszunosan – na az tönkre vághatja a toszkán bortermelést. Egyes termelők ráadásul arra panaszkodnak, hogy a száraz meleg megnyomja a cukor képződést a szőlőben, a magas alkoholtartalom pedig megborítja a bor egyensúlyát.

A konklúzió annyi, hogy ideje volna csinálni valamit a globális felmelegedés ügyében (jó alkalom erre a G8-as srácok összeröffenése) különben nagy gebasz lesz, a borászatban (is).

StevieKraft

Korábban:

Vinitália – a csizma végigkóstolva

Magyar arany Veronában

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

Címkék: Canaioló, Chianti, Globális Felmelegedés, Malvázia, Olaszország, Sangiovese, Toscana

← A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!