• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Közösségi Bor

2016-03-25 ● Kodela Mia

Csatlakozzatok a Közösségi Bor projekthez velünk és a Lumennel együtt!

alakulo_ules

2013 augusztusában a borravalo.hu alapítója és szerzője és a Lumen kávézó tulajdonosai borbarátokként elhatározták, hogy lehetőséget teremtenek arra, hogy borszeretők is megismerhessék a hagyományos borkészítést testközelből. A terv abból állt, hogy borászok bevonásával, gyakorlatban lehessen közvetlenül megfigyelni, kitanulni, kérdéseket feltenni a folyamattal kapcsolatban. Az ismeret megszerzésének végeredménye pedig egy saját készítésű ?közösségi bor?.

A  projekt célja, hogy egy új közösség jöjjön létre, akik együtt készítenek bort és így tényleges ismereteket szereznek a borászati tevékenységekről. A közösség ?szövetkezeti? alapon működik, a kezdőtőkét együtt teszik be a kasszába. A tagok a bor megszületéséig minden fontos döntésben együtt határoznak, ?egy tag – egy szavazat? rendszerben. A szövetkezet természetesen borászokkal működik együtt a projekt sikerének érdekében. A végeredmény sok palack bor, amit a közösség a betett tőke, illetve az elvégzett munka arányában oszt fel a tagok között.

1526965_575799249164837_420942106_n

A közösség a borrá válás fontosabb folyamataiban részt tud venni, illetve a bor egyedi karakterét meghatározó döntésekbe bele is szólhat (milyen hordót használjon, milyen fajélesztőt használjon, ha akar egyáltalán, mikor tegye palackba, stb.). A lényeg, hogy a közösségi bor elkészítésébe bekapcsolódó ?részvényeseknek? legyen lehetősége az elméleti tudás mellett, a saját borának készítésében is tevékenyen részt venni. Ennek a tudásnak a megszerzéséért nem kell külön fizetni. Bárki részt vehet egy-­egy számára szimpatikus eseményen, de tehet ennél többet is. Résztulajdonosa lehet egy projektnek, egy termelési folyamatnak.

?Öröm számunkra, hogy egyre népszerűbb a bor. Viszont kevésbé jó, hogy a korábbi tudatlanságból mára eljutottunk oda, hogy az a trendi, ha valaki minél több boros szakzsargont ismer. Közben elfelejtjük, honnan is jön a bor, mit jelent elkészíteni egy palackkal. Ezen szeretnénk változtatni, és testközelbe hozni a folyamatot.? – beszél a projektről Kántor Endre, a borravaló blog alapítója és szerzője.

?A Közösségi bor projekt legnagyobb újítása nemcsak az, hogy közösen készítjük a bort, hanem, hogy lehetőséget adunk magunknak és a többi csatlakozónak, hogy átérezhessék milyen elképesztő munkával és felelősséggel jár bort, ne adj isten jó bort készíteni. A tagok tetszőlegesen szállhatnak bele anyagilag a projektbe, és a betett indulótőke arányában osztoznak a megszülető borokból. A közösen összeadott pénzt elsőként a szőlő és a hordó megvásárlására fordítjuk, de a későbbiekben ebből finanszírozzuk a későbbi költségeket is.? ? mondja Kobrizsa Ádám, a Mindspace Kft. ügyvezetője.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Folkmann László szerint nagyon pozitív, hogy családi borászatokat sikerült megnyerni a projekthez, amelyek méreténél fogva az egész kezdeményezés emberléptékű maradhat, továbbá fontos, hogy ezek a gazdaságok nem használnak olyan technológiát, ami kiváltaná a résztvevők személyes közreműködését. Itt tényleg minden kézre szükség van, és a csapat jelenléte, munkája befolyásolja az eredményt. Mikor nem minden zajlik optimális körülményei között, hanem az élet kényszerít a rendelkezésre álló erőforrásoknak megfelelően a legjobb vagy legkisebb rossz irányába haladni, abból van itt bőven. ?A tudás tapasztalati szinten rakódik le, sokszor olyan dolgok kerülnek a felszínre, amit a tankönyvek nem említenek. Az egyik ilyen a közös munka hangulata, ezt szándékosan nem hívjuk örömnek, mert ez sokszor kemény, kudarcokkal és megalkuvással teli, de mindenképpen megedzi a közösséget.?

A Közösségi Bor eddigi eredményei:

  • Németh János Pincészet Szekszárdi Kékfrankos 2013: október 19-én a Decsi-hegyen kékfrankost szüreteltünk 23-as mustfokkal. Hosszú héjon áztatás után tartályba, majd a kierjedés után egy szálválogatott zempléni tölgy újhordóba került 24 hónapra. 2015. december 15-én került palackba. Összesen 283 palack készült.
  • Erzsébet Pince – Prácser Miklós Tokaji Szamorodni 2013: a Zafír-dűlőben november 9-én részben botritiszes hárslevelűt szedtünk. Ezt a kiváló alapanyagot hagyományos kosaras présben préseltük, majd hordóban erjesztettük ki. Fél évre tartályba került, amit 2 és fél év palackos érlelés követett.

 1458535_549659728445456_1805295639_n

Új projektek

2016-ban három borvidéken indul a párhuzamos munka, már a metszéstől részt lehet venni a teljes szőlészeti munkában, majd a borkészítésben is.

  • Németh János Szekszárd: a legutóbbi 2013-as közösségi kékfrankos is az ő szakmai irányítása mellett készült, idén még eldönthető, hogy ismét egy decsi-hegyi kékfrankos, vagy egy iván-völgyi merlot, esetleg egy cabernet sauvignon készüljön.
  • Etyeki Szakcsoport (Nádas Szilárd, Illés Máté, Imre Ádám, Szövényi Áron): metszés az István-hegyen, 160 tőke, egy szép hosszú sorban. A végcél egy barrique chardonnay.
  • Istvándy Jenő Pincészete: Szentbékkállán a Kőtenger melletti Farkastetőről lesz szüretelve egy könnyű, friss, balaton-felvidéki borhoz alapanyag. Reduktív technológia.

Néhány változás is lesz a közös végeredmény elosztásában, ami legutóbb csak az élmények szerzésében merült ki. Most az effektív munkavégzés hangsúlyosan számít bele a javak szerzésébe. Tehát a különféle szezonális munkákban a tevékeny részvétel jóváírásra kerül, amivel plusz palack borokhoz lehet jutni.

A szervezők folyamatosan várják az érdeklődőket, a bátor jelentkezőket!

 

Bővebb információ:

http://www.mindspace.hu/hu/kozossegi-bor

https://www.facebook.com/kozossegibor/?fref=ts

 

Címkék: Közösségi Bor, Közösségi Bor Projekt, Lumen

← Ifj. Szepsy István nyerte a Gál Tibor Emlékdíjat Ismét lehet pályázni a Semmelweis Egyetem bora címre →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!