• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A 10 legjobb bringás bor

2013-04-18 ● Kántor Endre

Itt a tavasz, elképesztő erővel. A májusi cserebogarak rajzását megelőzve kirajzottak az utakra a bringások. Teker mindenki, akinek kivan a két kereke. Mi mást tehetnénk, ajánlunk hozzá borokat! Milyen egy jó bringás bor? Szerintünk jó ivású, alapvetően könnyed, zamatos és nem túl alkoholos. Azt is megmutatjuk, hogyan tudunk legjobban bort szállítani bringán.

Egy jó bringázás után jólesik lecsúsztatni pár pohár fröccsöt vagy könnyed zamatos, jól behűtött bort. Tudja ezt mindenki, aki körbetekerte már a Fertő-tavat vagy a Balatont. (Arról nem is beszélve, hogy Magyarország borvidékei bringaháton még szebbek.) A jó időre való tekintettel ajánlunk 10 olyan bort, melyek nálunk kiválóan vizsgáztak. Piknikre, Duna-parton ücsörögve, egy teraszon pihenve vagy akár otthon egy jó tekerés után.

Ebner Borzongás

Az első fecske volt a hazai piacon, azóta is klasszikus ez a gyöngyözőbor. Grapefruitra épít, apró és dús buborékokkal. Populárisra van hangolva, a savakat és pezsgést a 15 grammnyi maradék cukor ellensúlyozza, vigyázat, itatja magát, nálunk jég között hűtve fogyott el hat palack, mielőtt bárki is azt tudta volna mondani, hogy südtirolischer apfelstrudel.

Kertész Királyleányka habzóbor

Az etyeki Kertész pince egyik nagy dobása volt a 2011-es habzóbor, mely elég gyorsan elfogyott a polcokról, az etyeki fesztiválon is slágertermék volt. Nem csoda, mert a könnyed, kedves, friss gyümölcsös és virágos, szőlőleves-traubis aromavilágú borra nem kell külön odafigyelni, viszont így aztán hamar el is fogy.

Royal Tokaji Sárgamuskotály 2011

Ha már Amerikában moscato láz van, nekünk is van szép számmal jó muskotályunk! Üdvözlendő a csavarzáras palack, ilyen borokra ez több mint tökéletes. (Kár, hogy sokan még mindig az alacsonyabb minőséget asszociálják ezzel. Óriási tévedés.) Halvány citrom szín, intenzív szőlős-virágos illat, némi negédességgel. Szájban üdítő savak, egyszerű, jól érthető és iható textúra. Szuper nyári bor: zamatos és frissítő.

Hilltop Sauvignon Blanc 2012

Árérték bajnok és tévedésmentes választás Kamocsay Ákos új designnal és csavarzárral ellátott bora. Modernebb, befogadhatóbb, tisztább beltartalmilag is. Nem is beszélve az árról, mely 850-900 Ft között elég erős érv arra, hogy kosárba kerüljön.  Közepesen intenzív illatvilág, tipikus savblanc jelleg. Frissen vágott fű, bodza, és friss fehérhúsú gyümölcsök. Szájban szép egyensúly, nem túlzó savak. Lime, citromhéj és egres. Nyári slágerbor ez is, jól behűtve, fröccsnek is, könnyedebb étkek mellé.

Fabro Nozze 2012

Fehér házasítás: főleg cserszegi és egy kicsi chardonnay. Érdekes illata van elsőre, zöldalmás, húsos, élesztős és picit fémes. Ebből hosszú távon csak a frissítő alma marad meg egy kicsi vajassággal (ez a chardonnay lesz valószínűleg). A korty citrikus, fanyar, bő savval, lime-al, savanyúcukorral. Lecsengése nem túl hosszú, viszont hőségnapokra kiváló ital lehet, nyomjunk rá felesben szódát és élvezzük az adult lemonade-et!

Gedeon Kékfrankos Rozé 2012

Kétségtelenül a 2013-as év eddigi biztos befutója nálunk. Ehhez nagyban hozzájárult két dolog: 1) hogy ilyen áron ilyen minőségű bort lehet kapni (700-800 Ft között) és 2) eddig mindenhez jól passzolt, amihez kóstoltuk, amolyan univerzális borként van jelen a háztartásban már egy jó ideje. Fröccsnek is, tisztán is kiváló, arányai pengén el vannak találva. Málna, eper és pirosbogyósok, némi meggyes vonal, egy kis maradék szénsav, alacsony alkohol és pont elegendő sav. Másra nincs is szükség.

Maurer Oszkár Zöldfülű 2011

Egy házasítás a meleg napokra, nem éppen szokványos fajtákból. Szerémi zöld, bakator, mézes fehér, olaszrizling és kövidinka. Finoman fémes, vegetális, rusztikus illat. Igazi oldschool. Szájban is folytatja, amit elkezdett, de egy kis friss és némi reszelt alma csatlakozik hozzá. Hűtsük agyon és élvezzük az ősi fajtákat.

Vylyan [KSZÍ]

A nevében lévő görög betű valójában a palack nyitásakor képződő hangot utánozza. A piac tán legfrissebb szereplője, a pezsgő alapjának is használt pinot noirból, rozé verzióban. Friss, üde, szomjoltó, de a kortynak van mélysége is. Málna és édesfűszerek. Pezsgő, de nem a sznobkomoly fajtából.

Meinklang Somlóifehér 2012

Olasz-hárs-furmint-juhfark, igazi somlói. Csavarzárral, tehénnel a címkén. Lendületes, reduktív illat sok zöldfűszerrel és csak enyhén somlóis ásványossággal. Szájban zöldcitrom, élő, de nem élénk sav, alig közepes test és mégis a sav helyett a lecsengésben a gyümölcsök maradnak meg (pl. fehér alma). Nem vészesen drága (kettőfél), de nem is az a hopplecsúszott ital, lehet rajta gondolkodni (bringa a fához döntve, mi meg a fűben fekve).

Nikolaihof Weingebirge Grüner Veltliner Wachau 2011 Federspiel

A világ első biodinamikus termelője, a második világháború után restartoltak és szükségből nem használtak vegyszert, ami úgy is maradt (szerencsénkre). Tiszta, friss, fűszeres illat citrommal, kenyérhéjjal. Süt belőle a vidámság, ugyanakkor a komoly mélységek. Szinte vastag a test, érett cucc, hosszabb túrák után ajánljunk csak. Körte, gyömbér, péksütemény és egy pici szurokfű. A szerkezet roppanthatatlan, minden a helyén. Mondjuk, hatezer forintért fröccsnek már nem csinálnánk meg (de nem csak az ára miatt).

Képgalériánkban pedig arra adunk ötletet, hogyan lehet a legjobban egy palackot szállítani bringán. (A kiegészítőket az etsy.com oldalon találtuk.). Katt a képekre a galériához!

[nggallery id=41]

Fontos: senkit nem bíztatunk arra, hogy ittasan bringázzon. Ezek a borok az after party-nak, a túra utáni koccintásokra vannak kiszemelve. Jó tekerést és Share The Road!

Címkék: bicikli, bringa, bringás bor, Ebner, Fabro, gedeon, Hilltop, kerékpár, Kertész, Maurer Oszkár, Meinklang, Nikolaihof, Royal Tokaji, Vylyan

← Bálint Pince Somlói Olaszrizling 2009 Barcza Bálint Juhfark 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!