• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A Raiffeisené az Egervin

2012-05-10 ● Kántor Endre

Az eladásra hirdetett 11. pályázaton végül a hitelező Raiffeisen Banké lett az egykor neves borászat, az Egervin vagyona. A pénzintézetnek másfél milliárdos követelése volt ? írja a Napi Gazdaság.

A lap ?Elvitte a bank a neves magyar borászatot? címmel jelentetett meg írást arról, hogy tíz sikertelen értékesítési pályázat után elkelt a felszámolás alatt álló Integrált Borgazdasági Zrt. (IB). A neves jelzőt lehet, nem tettem volna a címe, bár értelemszerűen ismert borászatról van szó, termékei sosem ütötték meg nálam a minimum mércét ? annak ellenére, hogy sokan a jelenlegi borászgenerációból szakmailag ott nőttek fel.

A vevő a cég egyik korábbi hitelezője, a Raiffeisen Bank Zrt., amely egy leányvállalatán keresztül vásárolta meg – mondta a távirati irodának Szűcs Zoltán felszámolóbiztos. A teljes feldolgozó kapacitást, a 4,5 kilométernyi pincerendszert és a 200 ezer palacknyi muzeális borkészletet nettó egymillió forintért árulta a felszámolással megbízott Ratis Kft. Az elmúlt időszakban állagmegóvást végeztek az üzemben, így egyszeri karbantartást követően azonnal újraindítható volna a termelés.

Az IB vagyonát tavaly még nettó 1,3 milliárd forintért árulta a felszámoló. A cég felszámolási eljárása 2009 áprilisában indult, a tevékenységet záró mérlegéből kiderül, hogy felszámolását a Raiffeisen Bank kezdeményezte másfél milliárd forintos tartozás miatt. Határidőben összesen 35 hitelező nyújtott be követelést az IB-vel szemben mintegy 2,2 milliárd forint értékben.

A bank szakmai befektetőnek adná tovább a borászatot. Murányi Ákos, a Raiffeisen PR menedzsere közlése szerint a bank azért vette meg az Egervin eszközeit, mert senki nem volt, aki a bank által reálisnak tartott árat akár csak megközelítő ajánlatot is tett volna az eszközök egészére. Ugyanakkor elvetik a gépek, berendezések és ingatlanok darabonkénti értékesítését. Ugyanis a bank álláspontja szerint csak a termelőeszközök egybetartásával marad esély a borászat újraindítására. A bank ugyan hosszabb távon nem kívánja birtokolni az üzemet, ám felelős tulajdonosként meg fogja vizsgálni, hogy miként lehet veszteség nélkül üzemeltetni. Ha a vizsgálati eredmények egyértelműen kedvezőek, akkor újra termelni fog az üzem; ezzel együtt a Raiffeisen Bank egyértelmű célja, hogy néhány éven belül megfelelő, az egykori hírnévhez méltó szakmai befektető vegye meg a céget – mondta a menedzser.

A borászatban 2007-ig folytattak szőlőfeldolgozást és borkészítést, azóta bortárolást végeztek. Egy 4,5 kilométeres föld alatti pincerendszer is kapcsolódik hozzá, ahol ászokhordók és vasbeton tartályok, a felszínen pedig vasbeton és krómacél tartályok találhatók. Az összes tárolótér 150 ezer hektoliter.

Az Egervin bormárkák ugyanakkor tovább élnek, azokat 2006-ban vásárolta meg és értékesíti a Bulls Blood Kereskedelmi Zrt., amely 2010 márciusa óta Vincom néven működik.

Címkék: Eger, Egervin, felszámolás, Integrált Borgazdasági Zrt., Raiffeisen

← Fergie borban (is) nyomul Saját pezsgővel rukkol elő a Sotheby?s →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!