• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ábrahám Gyertyános 2009

2014-04-30 ● Kántor Endre

Vannak olyan találkozások, amelyek meghatározzák énünket. Ritkán futni bele olyan borba, mint Ábrahámék 2009-es Gyertyánosa, mely tökéletes definíciója annak, mit tud adni Tokaj szárazban, az aszún túl.

A szegilongi Gyertyános dűlő keleti fekvésű, délre néző sorokkal, 1,2 hektáros. A pince első igazi bora készült innen, válogatott szüretelésből. 20 %-ban töppedt, botritiszmentes furmint alapanyagból készült, hozamkorlátozás nem volt, de terhelték a szőlőt. Szűretlen.

Vastag anyag, vörösben is ritkán látni ilyen boltozatos lecsorgást a pohár falán. Színe mély, aranyba hajló, illata átható, intenzív, komplexitást ígér.

Ábrahám-Gyertyános-2009

Gyógyfüves, köptetős illattal nyit, aztán kitárulkozik: barack chutney, méz, enyhe oxidáció, amit ilyen boroknál kifejezetten szeretek, kis jázminos virágosság és friss alma. Ezt támogatják a háttérben az ásványok.

Szájban érett lédús vilmoskörtés, ásványosan sós, majd reszelt almás. A savszerkezet nagyon virgonc, friss citrommal, grépfrúttal. Olyan extraktja van, hogy az odavág rendesen. Lecsengése rendkívül hosszú propoliszos, pemetefűcukorkás, mézes.

Azt írják róla, hogy „az admonány bora”, és én ezzel mélységesen egyetértek, főleg, ha ez a bizonyos adomány nekem szól. Fontos, hogy nem szabad fehérborosan behűtve inni, engedni kell, hogy felmelegedjen, akkor engedi ki igazán a zamatokat – nem árt neki a dekanter sem. Nem kapható kereskedelmi forgalomban, ezt az kaphatja, aki lemegy Erdőbényére Ábrahámékhoz: ott meg lehet kóstolni. Éppen ezért pontosan belőtt ára sincs, törzsvásárlóként vagy ?baráti áron? 8 ezer körül kóstál, ami nem kevés, viszont egy 200 alatti palackszámos, ilyen élményt adó bornál ez már nem tud árérték kérdés lenni. Éppen ezért ez 5 csillag. Tessék lemenni Bényére!

Címkék: 2009, 5 csillag, Ábrahám, Erdőbénye, furmint, Gyertyános, Tokaj

← Szamorodni avengers Somló őszintén →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!