• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ábrahám Gyertyános 2009

2014-04-30 ● Kántor Endre

Vannak olyan találkozások, amelyek meghatározzák énünket. Ritkán futni bele olyan borba, mint Ábrahámék 2009-es Gyertyánosa, mely tökéletes definíciója annak, mit tud adni Tokaj szárazban, az aszún túl.

A szegilongi Gyertyános dűlő keleti fekvésű, délre néző sorokkal, 1,2 hektáros. A pince első igazi bora készült innen, válogatott szüretelésből. 20 %-ban töppedt, botritiszmentes furmint alapanyagból készült, hozamkorlátozás nem volt, de terhelték a szőlőt. Szűretlen.

Vastag anyag, vörösben is ritkán látni ilyen boltozatos lecsorgást a pohár falán. Színe mély, aranyba hajló, illata átható, intenzív, komplexitást ígér.

Ábrahám-Gyertyános-2009

Gyógyfüves, köptetős illattal nyit, aztán kitárulkozik: barack chutney, méz, enyhe oxidáció, amit ilyen boroknál kifejezetten szeretek, kis jázminos virágosság és friss alma. Ezt támogatják a háttérben az ásványok.

Szájban érett lédús vilmoskörtés, ásványosan sós, majd reszelt almás. A savszerkezet nagyon virgonc, friss citrommal, grépfrúttal. Olyan extraktja van, hogy az odavág rendesen. Lecsengése rendkívül hosszú propoliszos, pemetefűcukorkás, mézes.

Azt írják róla, hogy „az admonány bora”, és én ezzel mélységesen egyetértek, főleg, ha ez a bizonyos adomány nekem szól. Fontos, hogy nem szabad fehérborosan behűtve inni, engedni kell, hogy felmelegedjen, akkor engedi ki igazán a zamatokat – nem árt neki a dekanter sem. Nem kapható kereskedelmi forgalomban, ezt az kaphatja, aki lemegy Erdőbényére Ábrahámékhoz: ott meg lehet kóstolni. Éppen ezért pontosan belőtt ára sincs, törzsvásárlóként vagy ?baráti áron? 8 ezer körül kóstál, ami nem kevés, viszont egy 200 alatti palackszámos, ilyen élményt adó bornál ez már nem tud árérték kérdés lenni. Éppen ezért ez 5 csillag. Tessék lemenni Bényére!

Címkék: 2009, 5 csillag, Ábrahám, Erdőbénye, furmint, Gyertyános, Tokaj

← Szamorodni avengers Somló őszintén →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!