• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Amíg mi nyaraltunk?

2013-09-02 ● Kántor Endre

Szépen tovasuhant a nyár, nem mondhatni, hogy gyorsan, hisz rengeteg programban, eseményben, történésben volt részünk. Kicsit hanyagoltuk is a klaviatúrát, és inkább arra koncentráltunk, amire ilyenkor kell: családra, pihenésre és az életre.

Persze ittunk-ettünk sokfélét, ezekről szépen sorban be is számolunk most, hogy gőzerővel beindul a boros élet, jönnek a fesztiválok, szüretek ? az ősz a borról szól. Nyilván közben is történtek dolgok a nagyvilágban, átpörgetve a feedeket ki is emelnék párat, melyeken megakadt a szemünk.

Ha egy nemzetközi csoport elkezd sörözni, annyi biztos, hogy a végsőkig az asztalnál a magyarok, írek és ausztrálok tartanak ki. Tán nem véletlen, hogy egy ausztrál kutatócsoport dolgozott azon a projekten, melynek végeredményeként azt állítják, hogy megtalálták a másnaposságmentes sört. Ez már döfi.

Közben, ausztrál és brit tudósok együttes munkájának eredményeként 23, eddig nem ismert molekulát mutattak ki a vörösborban. Ezeknek a kutatók szerint jótékony egészségügyi hatásuk van, és a rezveratrollal rokonok.

Kínában pedig egyre nagyobb erőkkel üldözik a borhamisítókat is, most, hogy a nagy bordeaux-i házak, nemzetközi kereskedők is jelen vannak, és a kínai tulajdonú chateauk és viszonteladók érdekével is ellentétes a hamisítás. A rendőrök most rekordfogásra tettek szert, 32 millió dollárnyit foglaltak le Lafite Rothschild, Latour, Mouton Rothschild, Beychevelle, Pichon Baron, Penfolds és számtalan más nagy márka palackjaiból.

A franciáknál különben nem lesz jó szüret, sőt, állítólag 40 éve nem volt ilyen rossz, a tavalyit leszámítva, a francia agrárminisztérium adatai szerint. A tízéves átlag 45,4 millió hektoliter lenne, most alig érik majd el a 43,5 milliót, a tárca szerint.

És, hogy a vicc rovatba is legyen valami: van, amikor már valakinek az agyára megy az eredetvédelem. Így történt ez most is, amikor a hangzatos nevű champagne-i Interprofessional Committee for Champagne Wine bizottság megtámadta az Apple-t, mert a cég egyik új okostelefonja színvariációjának neve ?Champagne?. Mi lesz akkor a burgundi vörösekkel?

Ha pedig már az elején beharangoztuk a fesztiválszezont, kettőt hadd ajánljunk rögtön:

Szeptember 6-án hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt, az első magyar kézműves sörfesztivál. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is találhatna az ismerkedéshez. Helyszín: Józsefváros, Palotanegyed (Krúdy Gyula utca, Mikszáth Kálmán tér, Reviczky utca, Szabó Ervin tér) További infó itt.

Mivel pedig folyamatosan szemlézzük borait, nem feledkezhetünk meg a Metro Borfesztiválról sem, melynek egyik állomása Budaörsön lesz, szeptember 6-án, 12?18 óra között (METRO Vevőakadémia, 2041 Budaörs-Budapark, Keleti 3.)

A másik pedig Pécsett, ugyancsak szeptember 6-án, 10-18 óra között. Itt, az áruház előtti fesztiválplaccon több mint 20 pincészet borait lehet megkóstolni, a hozzájuk igazodó gasztronómiai kínálattal, valamint csak ezen a napon érvényes boros akciókkal is várják a borkedvelő publikumot. Erről bővebben a szerepet is vállaló Pécsi Borozóban lehet olvasni.

Címkék: Hírek, hírszüret, nyár, nyaralás

← Országimázs Kolumbiából A rozé trendi →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!