• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amíg mi nyaraltunk?

2013-09-02 ● Kántor Endre

Szépen tovasuhant a nyár, nem mondhatni, hogy gyorsan, hisz rengeteg programban, eseményben, történésben volt részünk. Kicsit hanyagoltuk is a klaviatúrát, és inkább arra koncentráltunk, amire ilyenkor kell: családra, pihenésre és az életre.

Persze ittunk-ettünk sokfélét, ezekről szépen sorban be is számolunk most, hogy gőzerővel beindul a boros élet, jönnek a fesztiválok, szüretek ? az ősz a borról szól. Nyilván közben is történtek dolgok a nagyvilágban, átpörgetve a feedeket ki is emelnék párat, melyeken megakadt a szemünk.

Ha egy nemzetközi csoport elkezd sörözni, annyi biztos, hogy a végsőkig az asztalnál a magyarok, írek és ausztrálok tartanak ki. Tán nem véletlen, hogy egy ausztrál kutatócsoport dolgozott azon a projekten, melynek végeredményeként azt állítják, hogy megtalálták a másnaposságmentes sört. Ez már döfi.

Közben, ausztrál és brit tudósok együttes munkájának eredményeként 23, eddig nem ismert molekulát mutattak ki a vörösborban. Ezeknek a kutatók szerint jótékony egészségügyi hatásuk van, és a rezveratrollal rokonok.

Kínában pedig egyre nagyobb erőkkel üldözik a borhamisítókat is, most, hogy a nagy bordeaux-i házak, nemzetközi kereskedők is jelen vannak, és a kínai tulajdonú chateauk és viszonteladók érdekével is ellentétes a hamisítás. A rendőrök most rekordfogásra tettek szert, 32 millió dollárnyit foglaltak le Lafite Rothschild, Latour, Mouton Rothschild, Beychevelle, Pichon Baron, Penfolds és számtalan más nagy márka palackjaiból.

A franciáknál különben nem lesz jó szüret, sőt, állítólag 40 éve nem volt ilyen rossz, a tavalyit leszámítva, a francia agrárminisztérium adatai szerint. A tízéves átlag 45,4 millió hektoliter lenne, most alig érik majd el a 43,5 milliót, a tárca szerint.

És, hogy a vicc rovatba is legyen valami: van, amikor már valakinek az agyára megy az eredetvédelem. Így történt ez most is, amikor a hangzatos nevű champagne-i Interprofessional Committee for Champagne Wine bizottság megtámadta az Apple-t, mert a cég egyik új okostelefonja színvariációjának neve ?Champagne?. Mi lesz akkor a burgundi vörösekkel?

Ha pedig már az elején beharangoztuk a fesztiválszezont, kettőt hadd ajánljunk rögtön:

Szeptember 6-án hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt, az első magyar kézműves sörfesztivál. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is találhatna az ismerkedéshez. Helyszín: Józsefváros, Palotanegyed (Krúdy Gyula utca, Mikszáth Kálmán tér, Reviczky utca, Szabó Ervin tér) További infó itt.

Mivel pedig folyamatosan szemlézzük borait, nem feledkezhetünk meg a Metro Borfesztiválról sem, melynek egyik állomása Budaörsön lesz, szeptember 6-án, 12?18 óra között (METRO Vevőakadémia, 2041 Budaörs-Budapark, Keleti 3.)

A másik pedig Pécsett, ugyancsak szeptember 6-án, 10-18 óra között. Itt, az áruház előtti fesztiválplaccon több mint 20 pincészet borait lehet megkóstolni, a hozzájuk igazodó gasztronómiai kínálattal, valamint csak ezen a napon érvényes boros akciókkal is várják a borkedvelő publikumot. Erről bővebben a szerepet is vállaló Pécsi Borozóban lehet olvasni.

Címkék: Hírek, hírszüret, nyár, nyaralás

← Országimázs Kolumbiából A rozé trendi →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!