• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amíg mi nyaraltunk?

2013-09-02 ● Kántor Endre

Szépen tovasuhant a nyár, nem mondhatni, hogy gyorsan, hisz rengeteg programban, eseményben, történésben volt részünk. Kicsit hanyagoltuk is a klaviatúrát, és inkább arra koncentráltunk, amire ilyenkor kell: családra, pihenésre és az életre.

Persze ittunk-ettünk sokfélét, ezekről szépen sorban be is számolunk most, hogy gőzerővel beindul a boros élet, jönnek a fesztiválok, szüretek ? az ősz a borról szól. Nyilván közben is történtek dolgok a nagyvilágban, átpörgetve a feedeket ki is emelnék párat, melyeken megakadt a szemünk.

Ha egy nemzetközi csoport elkezd sörözni, annyi biztos, hogy a végsőkig az asztalnál a magyarok, írek és ausztrálok tartanak ki. Tán nem véletlen, hogy egy ausztrál kutatócsoport dolgozott azon a projekten, melynek végeredményeként azt állítják, hogy megtalálták a másnaposságmentes sört. Ez már döfi.

Közben, ausztrál és brit tudósok együttes munkájának eredményeként 23, eddig nem ismert molekulát mutattak ki a vörösborban. Ezeknek a kutatók szerint jótékony egészségügyi hatásuk van, és a rezveratrollal rokonok.

Kínában pedig egyre nagyobb erőkkel üldözik a borhamisítókat is, most, hogy a nagy bordeaux-i házak, nemzetközi kereskedők is jelen vannak, és a kínai tulajdonú chateauk és viszonteladók érdekével is ellentétes a hamisítás. A rendőrök most rekordfogásra tettek szert, 32 millió dollárnyit foglaltak le Lafite Rothschild, Latour, Mouton Rothschild, Beychevelle, Pichon Baron, Penfolds és számtalan más nagy márka palackjaiból.

A franciáknál különben nem lesz jó szüret, sőt, állítólag 40 éve nem volt ilyen rossz, a tavalyit leszámítva, a francia agrárminisztérium adatai szerint. A tízéves átlag 45,4 millió hektoliter lenne, most alig érik majd el a 43,5 milliót, a tárca szerint.

És, hogy a vicc rovatba is legyen valami: van, amikor már valakinek az agyára megy az eredetvédelem. Így történt ez most is, amikor a hangzatos nevű champagne-i Interprofessional Committee for Champagne Wine bizottság megtámadta az Apple-t, mert a cég egyik új okostelefonja színvariációjának neve ?Champagne?. Mi lesz akkor a burgundi vörösekkel?

Ha pedig már az elején beharangoztuk a fesztiválszezont, kettőt hadd ajánljunk rögtön:

Szeptember 6-án hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt, az első magyar kézműves sörfesztivál. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is találhatna az ismerkedéshez. Helyszín: Józsefváros, Palotanegyed (Krúdy Gyula utca, Mikszáth Kálmán tér, Reviczky utca, Szabó Ervin tér) További infó itt.

Mivel pedig folyamatosan szemlézzük borait, nem feledkezhetünk meg a Metro Borfesztiválról sem, melynek egyik állomása Budaörsön lesz, szeptember 6-án, 12?18 óra között (METRO Vevőakadémia, 2041 Budaörs-Budapark, Keleti 3.)

A másik pedig Pécsett, ugyancsak szeptember 6-án, 10-18 óra között. Itt, az áruház előtti fesztiválplaccon több mint 20 pincészet borait lehet megkóstolni, a hozzájuk igazodó gasztronómiai kínálattal, valamint csak ezen a napon érvényes boros akciókkal is várják a borkedvelő publikumot. Erről bővebben a szerepet is vállaló Pécsi Borozóban lehet olvasni.

Címkék: Hírek, hírszüret, nyár, nyaralás

← Országimázs Kolumbiából A rozé trendi →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!