• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Átadták a SOMLÓÉRT emlékdíjakat

2016-12-05 ● Kodela Mia

A somlói Tornai Pincészetben első alkalommal adták át a SOMLÓÉRT ? Tornai Endre emlékdíjakat. A kitüntetést mostantól minden évben azok kapják, akik a legtöbbet tették a Somló környékéért és az itteni borászat fejlődéséért.

Fehérvári Károly átveszi a díjat Tornai Tamástól

A Tornai pincészet tulajdonosa, Tornai Tamás a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen hozta létre az emlékdíjat. Az elismeréseket az idén 15. alkalommal megrendezett András napi szakmai találkozón adták át.

A Tornai Pincészet alapításának 70., a pincészetet alapító Tornai Endre születésének 95. és halálának 5. évfordulójának tiszteletére alapított díj létrehozásának fő célja az, hogy elősegítse a térség értékeinek megőrzését és a somlói borászat fejlődését. Az elismerés politikától független, civil kezdeményezés, rangját az alapítói célok mellett a hiteles, példaként szolgáló díjazottak adják. Két kategóriában adják át, a somlói borászatért és a Somló térségéért kiemelkedő teljesítményt nyújtó jelöltek közül választva. A jelöltekre a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetsége és a Somlói Borrend Egyesület tett javaslatot, közülük az alapító a közönség internetes szavazatai alapján választotta ki a díjazottakat. A Tornai Endre emlékdíj érmek nagy tisztaságú, 4 unciás ezüstből készültek, tervezőjük Kósa István éremtervező-vésnök.

Az első díjazottak: Vaczkó László tanár, közéleti szereplő, volt somlóvásárhelyi polgármester (a Somló térségéért) és Fehérvári Károly történész, borász, a Somló Borrend nagymestere (a somlói borászatért). Az alapítók indoklása szerint ők azok, akik munkájukkal, teljesítményükkel és személyes példamutatásukkal eredményesen járultak hozzá a Somló értékeinek megőrzéséhez, a Somló borászatának fejlődéséhez, borainak elismertségéhez, az emberi kapcsolatok erősítéséhez, a közösségi tudás gazdagításához, összességében a Somló és térségének fejlődéséhez.

A díjakat a pincészet hagyományos, András napi Bormester Találkozóján adták át, amelyet most 15. alkalommal rendeztek meg. A rendezvényen előadást tartott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Kocsis László, a keszthelyi Pannon Egyetem tanszékvezetője, Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, és Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa.

Címkék: Somló, somlóért emlékdíj, somlói borvidék

← Húszéves a Takler Borbirtok Babiczki László a legújabb Juniborász →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!