• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Átalakul a bortérkép

2013-04-10 ● Kántor Endre

Egy új tanulmánytól hangos a világ borsajtója, amely szerint 2050-re gyakorlatilag elbúcsúzhatunk Bordeaux-tól, vagy Toszkánától. Nézzük a jó oldalt: van még pár jó évjárat hátra. Viszont honnan jönnek majd az új borok? Főleg Kínából és Új-Zélandról.

A világ bortermelése tavaly 6%-al zsugorodott, összesen 250,9 millió hektoliterre ? ez közel 40 éve a legalacsonyabb szint, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV (L’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) adatai szerint. Ez elsősorban a csökkenő francia, spanyol és argentin termésnek köszönhető. Tavaly októberben már elkezdték kongatni a vészharangot a legnagyobb francia termelőszövetkezetek, azt hangsúlyozva, hogy kb. 1 milliárd palackos hiány alakul ki év végére a világon. Ezt akkor fel lehetett fogni a minden hájjal megkent francia agrárszervezetek segélyhajhász akciójának is, mostanra azonban árnyalja a képet egy új, amerikai tudósok által készített tanulmány.

A Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America folyóiratban megjelent írás szerint ugyanis a globális felmelegedés 2050-re átrajzolja a világ bortérképét, és a hagyományos bortermelő vidékek helyébe szükségszerűen újak lépnek majd. A riasztó képet festő tanulmány szerint Európa mediterrán részein 86%-al (!) csökken a szőlőtermesztésre alkalmas terület, Ausztráliában pedig masszív 73%-os csökkenést prognosztizálnak. Mindez annak köszönhetően, hogy évente 0,2 Celsius fokkal emelkedik a hőmérséklet a következő 20 évben, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület előrejelzése szerint. Ezen felül, a jelenlegi szinteknél nagyobb üvegházhatású kibocsátás további felmelegedést indukál, és komolyan megváltoztatja a föld klímáját még ebben a században ? teszi hozzá a testület.

Az amerikai tanulmány összesen 17 klímaváltozási modellt vizsgált meg, és ez alapján számolták ki, hogy a változás mennyire befolyásolja maja a szőlőtermelést, a természetes élőhelyek vízellátását, amely nagyban befolyásolja majd a flóra és fauna alakulását az érintett régiókban. Mindez alapján megállapították, hogy a mai szőlőtermő területek 25-73 százaléka el fog tűnni. Így jár majd többek között Bordeaux, a Rhone-völgy vagy akár Toszkána is, derül ki a tanulmányból.

Közben a világ populációja folyamatosan nő majd, így folyamatosan bővül a borfogyasztási igény is. Ezért új telepítések lesznek szükségesek, szögezi le a tanulmány. Az északi féltekén ez a magasabban fekvő, eddig mezőgazdaságilag kiaknázatlan területeket jelenti, ahol a földfelszíni átalakítások még nem nyúltak bele a természetes ökoszisztémába, vízháztartásba. Ilyen területek lehetnek például Észak-Amerikai észak-nyugati részein (Kalifornia helyett Oregon vagy Montana), Új-Zélandon (az ausztrál kiesés miatt), vagy Kínában, ahol komoly területek állnak rendelkezésre ? állapítja meg a tanulmány.

A fenti képen is látszik, hogy a Vitis vinifera hol érzi jól magát a jelenlegi klimatikus viszonyok alatt: kb. a 30. és 50. szélességi fokok között – ez tolódik most északabbra, ill. délebbre, ill. az itt fekvő területeken magasabbra.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy egy ilyen elmozdulás az eddig érintetlen területeken élő, már így is veszélyeztetett állatfajok kihalását is veszélyezteti. Észak-Amerikában például a grizzly medvékért küzdenek, Kínában pedig a pandákat veszélyezteti a kihalás ? írta a CBS News.

Korábban arról számoltunk be, hogy a gazdasági, kereskedelmi folyamatok hogyan változtatnak a bortérképen.

Címkék: éghajlat, Globális Felmelegedés, Klíma, klímaváltozás, kutatás, tanulmány, tudósok

← Egyszerűen vörös Koccinthatnak a kismamák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!