• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Átalakul a bortérkép

2013-04-10 ● Kántor Endre

Egy új tanulmánytól hangos a világ borsajtója, amely szerint 2050-re gyakorlatilag elbúcsúzhatunk Bordeaux-tól, vagy Toszkánától. Nézzük a jó oldalt: van még pár jó évjárat hátra. Viszont honnan jönnek majd az új borok? Főleg Kínából és Új-Zélandról.

A világ bortermelése tavaly 6%-al zsugorodott, összesen 250,9 millió hektoliterre ? ez közel 40 éve a legalacsonyabb szint, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV (L’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) adatai szerint. Ez elsősorban a csökkenő francia, spanyol és argentin termésnek köszönhető. Tavaly októberben már elkezdték kongatni a vészharangot a legnagyobb francia termelőszövetkezetek, azt hangsúlyozva, hogy kb. 1 milliárd palackos hiány alakul ki év végére a világon. Ezt akkor fel lehetett fogni a minden hájjal megkent francia agrárszervezetek segélyhajhász akciójának is, mostanra azonban árnyalja a képet egy új, amerikai tudósok által készített tanulmány.

A Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America folyóiratban megjelent írás szerint ugyanis a globális felmelegedés 2050-re átrajzolja a világ bortérképét, és a hagyományos bortermelő vidékek helyébe szükségszerűen újak lépnek majd. A riasztó képet festő tanulmány szerint Európa mediterrán részein 86%-al (!) csökken a szőlőtermesztésre alkalmas terület, Ausztráliában pedig masszív 73%-os csökkenést prognosztizálnak. Mindez annak köszönhetően, hogy évente 0,2 Celsius fokkal emelkedik a hőmérséklet a következő 20 évben, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület előrejelzése szerint. Ezen felül, a jelenlegi szinteknél nagyobb üvegházhatású kibocsátás további felmelegedést indukál, és komolyan megváltoztatja a föld klímáját még ebben a században ? teszi hozzá a testület.

Az amerikai tanulmány összesen 17 klímaváltozási modellt vizsgált meg, és ez alapján számolták ki, hogy a változás mennyire befolyásolja maja a szőlőtermelést, a természetes élőhelyek vízellátását, amely nagyban befolyásolja majd a flóra és fauna alakulását az érintett régiókban. Mindez alapján megállapították, hogy a mai szőlőtermő területek 25-73 százaléka el fog tűnni. Így jár majd többek között Bordeaux, a Rhone-völgy vagy akár Toszkána is, derül ki a tanulmányból.

Közben a világ populációja folyamatosan nő majd, így folyamatosan bővül a borfogyasztási igény is. Ezért új telepítések lesznek szükségesek, szögezi le a tanulmány. Az északi féltekén ez a magasabban fekvő, eddig mezőgazdaságilag kiaknázatlan területeket jelenti, ahol a földfelszíni átalakítások még nem nyúltak bele a természetes ökoszisztémába, vízháztartásba. Ilyen területek lehetnek például Észak-Amerikai észak-nyugati részein (Kalifornia helyett Oregon vagy Montana), Új-Zélandon (az ausztrál kiesés miatt), vagy Kínában, ahol komoly területek állnak rendelkezésre ? állapítja meg a tanulmány.

A fenti képen is látszik, hogy a Vitis vinifera hol érzi jól magát a jelenlegi klimatikus viszonyok alatt: kb. a 30. és 50. szélességi fokok között – ez tolódik most északabbra, ill. délebbre, ill. az itt fekvő területeken magasabbra.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy egy ilyen elmozdulás az eddig érintetlen területeken élő, már így is veszélyeztetett állatfajok kihalását is veszélyezteti. Észak-Amerikában például a grizzly medvékért küzdenek, Kínában pedig a pandákat veszélyezteti a kihalás ? írta a CBS News.

Korábban arról számoltunk be, hogy a gazdasági, kereskedelmi folyamatok hogyan változtatnak a bortérképen.

Címkék: éghajlat, Globális Felmelegedés, Klíma, klímaváltozás, kutatás, tanulmány, tudósok

← Egyszerűen vörös Koccinthatnak a kismamák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!