• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Átalakul a bortérkép

2013-04-10 ● Kántor Endre

Egy új tanulmánytól hangos a világ borsajtója, amely szerint 2050-re gyakorlatilag elbúcsúzhatunk Bordeaux-tól, vagy Toszkánától. Nézzük a jó oldalt: van még pár jó évjárat hátra. Viszont honnan jönnek majd az új borok? Főleg Kínából és Új-Zélandról.

A világ bortermelése tavaly 6%-al zsugorodott, összesen 250,9 millió hektoliterre ? ez közel 40 éve a legalacsonyabb szint, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV (L’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) adatai szerint. Ez elsősorban a csökkenő francia, spanyol és argentin termésnek köszönhető. Tavaly októberben már elkezdték kongatni a vészharangot a legnagyobb francia termelőszövetkezetek, azt hangsúlyozva, hogy kb. 1 milliárd palackos hiány alakul ki év végére a világon. Ezt akkor fel lehetett fogni a minden hájjal megkent francia agrárszervezetek segélyhajhász akciójának is, mostanra azonban árnyalja a képet egy új, amerikai tudósok által készített tanulmány.

A Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America folyóiratban megjelent írás szerint ugyanis a globális felmelegedés 2050-re átrajzolja a világ bortérképét, és a hagyományos bortermelő vidékek helyébe szükségszerűen újak lépnek majd. A riasztó képet festő tanulmány szerint Európa mediterrán részein 86%-al (!) csökken a szőlőtermesztésre alkalmas terület, Ausztráliában pedig masszív 73%-os csökkenést prognosztizálnak. Mindez annak köszönhetően, hogy évente 0,2 Celsius fokkal emelkedik a hőmérséklet a következő 20 évben, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület előrejelzése szerint. Ezen felül, a jelenlegi szinteknél nagyobb üvegházhatású kibocsátás további felmelegedést indukál, és komolyan megváltoztatja a föld klímáját még ebben a században ? teszi hozzá a testület.

Az amerikai tanulmány összesen 17 klímaváltozási modellt vizsgált meg, és ez alapján számolták ki, hogy a változás mennyire befolyásolja maja a szőlőtermelést, a természetes élőhelyek vízellátását, amely nagyban befolyásolja majd a flóra és fauna alakulását az érintett régiókban. Mindez alapján megállapították, hogy a mai szőlőtermő területek 25-73 százaléka el fog tűnni. Így jár majd többek között Bordeaux, a Rhone-völgy vagy akár Toszkána is, derül ki a tanulmányból.

Közben a világ populációja folyamatosan nő majd, így folyamatosan bővül a borfogyasztási igény is. Ezért új telepítések lesznek szükségesek, szögezi le a tanulmány. Az északi féltekén ez a magasabban fekvő, eddig mezőgazdaságilag kiaknázatlan területeket jelenti, ahol a földfelszíni átalakítások még nem nyúltak bele a természetes ökoszisztémába, vízháztartásba. Ilyen területek lehetnek például Észak-Amerikai észak-nyugati részein (Kalifornia helyett Oregon vagy Montana), Új-Zélandon (az ausztrál kiesés miatt), vagy Kínában, ahol komoly területek állnak rendelkezésre ? állapítja meg a tanulmány.

A fenti képen is látszik, hogy a Vitis vinifera hol érzi jól magát a jelenlegi klimatikus viszonyok alatt: kb. a 30. és 50. szélességi fokok között – ez tolódik most északabbra, ill. délebbre, ill. az itt fekvő területeken magasabbra.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy egy ilyen elmozdulás az eddig érintetlen területeken élő, már így is veszélyeztetett állatfajok kihalását is veszélyezteti. Észak-Amerikában például a grizzly medvékért küzdenek, Kínában pedig a pandákat veszélyezteti a kihalás ? írta a CBS News.

Korábban arról számoltunk be, hogy a gazdasági, kereskedelmi folyamatok hogyan változtatnak a bortérképen.

Címkék: éghajlat, Globális Felmelegedés, Klíma, klímaváltozás, kutatás, tanulmány, tudósok

← Egyszerűen vörös Koccinthatnak a kismamák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!