• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az aszú körül forog a karácsony

2019-12-17 ● Kodela Mia

Mindjárt karácsony, így újra előhozakodom a kedvenc ünnepi témámmal, a tokaji aszúval. Érdemes beruházni legalább egy palackra, és mindjárt meg is mondom, milyen sokszínűen lehet felhasználni az ünnepekkor.

Természetesen – akárcsak a pezsgő – az aszú sincs évszakhoz vagy alkalomhoz kötve, igyuk, amikor csak jólesik. De azért kezünkkel a szívünkön, valljuk be, hogy inkább egy téli vasárnap estét választanánk a júliusi strandidő helyett. Az aszúnak kell a figyelem, kell a ?jelen levés?. Aszút nem iszunk, nem kóstolunk kutyafuttában.

#ka

Ráadásul ez valami olyasmi, amit szeretünk megosztani. Mondjuk a karácsonyi asztalnál. Ha kicsit előre gondolkodunk az alapanyagokkal, a klasszikus libamáj és desszert párosításokon kívül még számtalan étel mellé tölthetjük. Lehet, hogy eddig eszünkbe se jutott a főételhez kínálni, pedig egy aszalt fügés, mandarinos, kakukkfüves fürj, vagy vegetáriánusok esetében egy könnyen karamellizálódó, alapból édeskés ízű narancsos, kéksajtos édesburgonya és sütőtök, ugye hogy nem rossz ötlet? Ha pedig valami teljesen eltérőre vágynánk, akkor nézzünk körül a kínai konyha fogásai között. Az egyszerre sós, csípős, és édes ízek jól harmonizálnak vele, és a pekingi kacsa is sokszor felmerül gasztro körökben, mint alternatíva. Már ha van, aki laikus szakácsként elkészíti otthon az autentikus receptet?

#KoccintsAszuval_2019_02_foto_Furmint Photo

(Fotó: Furmint Photo)

Pár alapanyag, amiben érdemes gondolkodni, ha idén az aszú kerül a középpontba: hízott kacsa- vagy libamáj, lekvárok, chutneyk, roquefort, stilton, gorgonzola, datolya, füge, aszalt és kandírozott gyümölcsök, gyömbér, serrano sonka, mazsola, mandarin, mangó, narancs, birs, sárgarépa, édesburgonya, cékla, sütőtök, dió, pekándió, karamell, és még tudnám a sort folytatni.

Az aszú egyedi aromái, és a magas cukortartalom mellé párosuló magas savtartalom miatt édes és sós ételek mellé is jól illeszthető. Ezért tud egy palack aszú akár egy egész étkezést is végigkísérni, ha ügyesen állítjuk össze a menüt.

_AM52632

Én most a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos aszúját ajánlom a figyelmetekbe. 2013-ban léptek új névvel, új arculattal, és Áts Károly személyében új főborásszal a borfogyasztók elé. Ami maradt, az az állami tulajdon, és a helyi kistermelőktől való felvásárlás, más szóval a struktúra.

Viszont most minket a bor érdekel, pont a váltás évjáratából.

Ami teljes egészében felvásárolt, főleg furmint és hárslevelű aszúszemekből készült, de kisebb mennyiségben tartalmaz zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotályt is. Az alapbora 100% Furmint. Az erjedésben lévő alapborhoz tették hozzá az aszúszemeket, és 24 órán keresztül áztatták. A préselést követően az erjesztés tartályban történt, majd 136-500 literes hordókban, 18 hónapig érlelték.

Grand_Tokaj_Tokaji_Aszu_2013

Illatában kajszibarack, és narancslekvár dominál, az ízében főleg sárgahúsú gyümölcsöket érezni, némi trópusi felhanggal. Méz, narancs, édesfűszerek, pörkölt dió, vanília, birs. Látszik, hogy komplex aromavilág jellemzi, a korty krémes, a cukor-sav arány ideálisnak mondható. Hosszú lecsengés, kerekség, és még jópár év. Ár-érték arányban is csak ajánlani tudom.

Ja, igen, és hát persze hogy más borokkal összehasonlítva drága egy palack aszú, de egyrészt ezért olyan bort kapunk, ami sehol máshol a világon így nem készül, másrészt magas sav és cukortartalma miatt sokáig eláll a hűtőben ha felbontottuk, így akár heteken át kóstolgathatjuk. Ennyi idő alatt meg minden elfogy, nemhogy egy palack aszú!

Címkék: #KoccintsAszuval, aszú, gasztro, Grand Tokaj, karácsony, Tokaj, tokaji aszú

← A karácsonyi asztal dísze ? a tokaji aszú Házasodik a furmint? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!