• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az elektromos orrnak nem lehet hazudni

2009-07-01 ● Kántor Endre

Francia tudósok (muhahaha) kifejlesztettek egy elektromos orrot, amely négyzetcentire pontosan meg tudja mondani, honnan származik egy bor, milyen szőlő(k)ből készült és melyik hordóban erjedt. Közben, mintha minden egyetem ilyesmin agyalna, a Stanfordon is hasonló eredményeket értek el, ők izotópokkal dolgozva mondanak meg mindent egy borról.

Oké, a jelenség nem új, kiberszimatot már terveztek, sőt: tömegspektrométer is már rég létezik. A dijoni Bourgogne Egyetem munkatársainak munkájában most az újdonság az, hogy ezt az anyagi részecskék tömegével, izotópanalízissel foglalkozó gépet a borászat szolgálatába állították.

Egyszerűen levezetve: azt biztos mindenki tudja, hogy a szőlőcukker alkoholos erjedési folyamata során etil alkohol és széndioxid keletkezik, és hő szabadul fel. Na, képzeljük azt el, hogy gyakorlatilag ugyanaz az anyag képződik bármily szőlőfajtával is dolgozunk. Illetve majdnem ? 3 százaléknyi az eltérés, fajtától, erjedés körülményeitől (élesztőgomba) és ilyen apróságtól függően. Aztán következik az utómunka: mi lesz egy borral erjedés után? Érlelve lesz-e pl. fahordóban? Ezek miatt a körülmények miatt ezernyi különféle vegyület, anyag kerül egy borba, melyek az adott bor egyedi íz és illatjegyeit adják, és melyeket izotópanalízissel pontosan el lehet egymástól különíteni, és ki lehet mutatni, sőt, minden egyes anyag eredeti forrását is meg lehet mondani.

A tömegspektrométerbe betesznek egy mintát, az pedig kidobja az ezernyi vegyület kémiai aláírását. Egy bizonyos elem atomjainak megegyező számú protonja van, neutronjainak száma azonban változhat. A szénnek pl. hat protonja van, neutronjainak száma hat, hét és nyolc is lehet, attól függően, a szén mely izotópjáról beszélünk. Ezzel azonban mit sem tud kezdeni az, aki az adatokat nem tudja rendszerezni. Ehhez kellett a kutatás, amely alapján most a szőlőfajtát és annak eredetét, a dűlőt, országot, hordó származási helyét, a fa származási helyét, még a fajélesztő eredetét is meg tudják mondani.

És, hogy a jó burgundiak miért foglalkoznak ilyennel, mintha jobb dolguk nem lenne? Hát a sok kutyulás meg hamisítás miatt, azért. Itt most nincs mese, hamar kiderül, hogy valójában honnan is van az a bor, lett légyen rajta bármilyen címke is.
Van a történetnek egy szép oldala, amely a régi amerikai-szovjet űrhajós sztorit (legenda, vicc?) juttatja eszünkbe. Mely szerint egy találkozón az amcsik átnyújtottak a ruszkiknak egy NASA által kifejlesztett golyóstollat, mellyel az űrben is lehet írni, mivel ez eddig problémás volt. Az ajándék átnyújtása közben elmondták, hogy egy millió dollárba került a toll kifejlesztése, de megérte, mert rohadt sokat idegeskedtek amiatt, hogy nem tudnak az űrben jegyzetelni. Aztán megkérdezték a szovjeteket, hogy ők hogyan hidalták át ezt a problémát. Az értetlenkedő válasz ez volt: karendás.

A Stanfordon ugyanis azt mondják, hogy egy ilyen tömegspektrométer iszonyú drága, ráadásul marha nagy és nehéz is, nem mozdítható. Ők ezért egy olcsó és elérhető módszert dolgoztak ki az izotópanalízisre, mely során egy szerkezettel a mintát elégetik, és egy speciális konténerben elhelyezett tükörlabirintusba engedik, melyben ide-oda pattognak az atomok, melyeket közben lézerekkel bemérnek. Minden egyes izotóp más fényt ver vissza.

Végül is mindegy melyik a módszer, a lényeg az adatbázis, mondaná büszkén az informatikus, és igaza lenne. Na, egy ilyet kell gyorsan beszerezni nekünk is, aztán indulhat a hacacáré, ami lesz, ha minden magyar bort elkezdünk tutibiztos módszerekkel megfejteni. Izgalmas lenne, annyi szent. Áldott tudatlanság!

Korábban:

Kiberszimat segíti majd a borászokat

A világ legbonyolultabb dugóhúzója

Szex, vörösbor, csoki

Címkék: izotóp, kutatás, tudósok

← 500 literes kisfröccs Példátlan összefogás Tokaj-Hegyalja fejlődéséért →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!