• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az olimpia borai

2012-07-30 ● Kántor Endre

Dübörögnek az ötkarikás játékok, olimpiai lázban a világ. Ahogy az ilyen jelentős eseményeknél lenni szokott, mindennek megvan a hivatalos beszállítója, minden részlet fontos. Így van ez a borokkal is. Az idei olimpián három 2012-es borból választhatnak a helyszínre látogatók, míg a rendezvényekre, fogadásokra 18 borból álló listát állítottak össze.

A britek nem viccelnek, ha borról van szó. A londoni olimpiai játékok egyik kulcskérdése volt a szervezőknél a boroké. A borlista összeállításának nemes (és nemkülönben jövedelmező) feladatát a patinás Bibendum kereskedőcég kapta. Ők állították össze azt a 18 borbók álló listát, melyeket az olimpia kísérőrendezvényein, fogadásain szervíroznak a felszolgált ételek mellé is.

Ezek között olyan klasszikusok is szerepelnek, mint a 2008-as Meursault Cuvee Charles Maxime Domaine Latour-Giraud és a 2006-os Brunello di Montalcino Castello Banfi (a 2004-est itt kóstoltuk) , de olyan egzotikusnak is tekinthető borok is kerültek a válogatásba, mint a brazil 2006-os Quinta do Seival Castas Portuguesas ? utóbbi nyilván nem véletlenül.

Hogy a rendező ország se maradjon ki, egy valódi angol bor (egy pezsgő) is rákerült a borlapra: a 2008-as Hush Heath Balfour Brut Rosé. A Bibendum cégek részére egy olimpiai ajándékcsomagot is összeállított, ezek a prémium csomagok (összesen 100 ezer db) céges ajándékként is jól keltek, de magánszemélyek is vásároltak. Az ebből befolyó pénz 25%-át fordítják jótékonysági célokra ? írta a Decanter.

Akik nézőként látogatnak ki a hat helyszín egyikére, három borból választhatnak: ezeket 75 cl-es és 18.75 cl-es PET-palackokban szállították a helyszínekre, összesen 650 ezer liternyit. A fehérbor és a rosé dél-afrikai, a vörös itt is brazil, mindhárom bor 2012-es évjáratú. Az árak nem éppen olcsók, a kisebb kiszerelésű bor 4,80 font ? mintegy 1700 forint.

A dél-afrikai borokat az ország legnagyobb Fairtrade borászata, a Stellenrust biztosította, a chenin blanc mellé egy pinotage-shiraz-merlot rozé került. A brazil bor ugyan nem Fairtrade, de a Seival pincészet (mely a prémium brazil bort is szállítja) shiraz-tempranillo-gamay nouveau alapborát is azért választották, hogy tisztelegjenek a következő olimpiai helyszín, a 2016-os játékokat vendégül látó Rio de Janeiro előtt.

Címkék: 2012, Bibendum, Brazília, Dél-Afrika, London, olimpia

← Bort isznak a marhák Cheval Blanc-t a Tescóból? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!