• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az olimpia borai

2012-07-30 ● Kántor Endre

Dübörögnek az ötkarikás játékok, olimpiai lázban a világ. Ahogy az ilyen jelentős eseményeknél lenni szokott, mindennek megvan a hivatalos beszállítója, minden részlet fontos. Így van ez a borokkal is. Az idei olimpián három 2012-es borból választhatnak a helyszínre látogatók, míg a rendezvényekre, fogadásokra 18 borból álló listát állítottak össze.

A britek nem viccelnek, ha borról van szó. A londoni olimpiai játékok egyik kulcskérdése volt a szervezőknél a boroké. A borlista összeállításának nemes (és nemkülönben jövedelmező) feladatát a patinás Bibendum kereskedőcég kapta. Ők állították össze azt a 18 borbók álló listát, melyeket az olimpia kísérőrendezvényein, fogadásain szervíroznak a felszolgált ételek mellé is.

Ezek között olyan klasszikusok is szerepelnek, mint a 2008-as Meursault Cuvee Charles Maxime Domaine Latour-Giraud és a 2006-os Brunello di Montalcino Castello Banfi (a 2004-est itt kóstoltuk) , de olyan egzotikusnak is tekinthető borok is kerültek a válogatásba, mint a brazil 2006-os Quinta do Seival Castas Portuguesas ? utóbbi nyilván nem véletlenül.

Hogy a rendező ország se maradjon ki, egy valódi angol bor (egy pezsgő) is rákerült a borlapra: a 2008-as Hush Heath Balfour Brut Rosé. A Bibendum cégek részére egy olimpiai ajándékcsomagot is összeállított, ezek a prémium csomagok (összesen 100 ezer db) céges ajándékként is jól keltek, de magánszemélyek is vásároltak. Az ebből befolyó pénz 25%-át fordítják jótékonysági célokra ? írta a Decanter.

Akik nézőként látogatnak ki a hat helyszín egyikére, három borból választhatnak: ezeket 75 cl-es és 18.75 cl-es PET-palackokban szállították a helyszínekre, összesen 650 ezer liternyit. A fehérbor és a rosé dél-afrikai, a vörös itt is brazil, mindhárom bor 2012-es évjáratú. Az árak nem éppen olcsók, a kisebb kiszerelésű bor 4,80 font ? mintegy 1700 forint.

A dél-afrikai borokat az ország legnagyobb Fairtrade borászata, a Stellenrust biztosította, a chenin blanc mellé egy pinotage-shiraz-merlot rozé került. A brazil bor ugyan nem Fairtrade, de a Seival pincészet (mely a prémium brazil bort is szállítja) shiraz-tempranillo-gamay nouveau alapborát is azért választották, hogy tisztelegjenek a következő olimpiai helyszín, a 2016-os játékokat vendégül látó Rio de Janeiro előtt.

Címkék: 2012, Bibendum, Brazília, Dél-Afrika, London, olimpia

← Bort isznak a marhák Cheval Blanc-t a Tescóból? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!