• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Az ukrán válság és a bor

2014-04-11 ● Kántor Endre

A mellékelt ábra szerint nincs olyan terület, amit ne érintene a krími félsziget sorsa és az ukrán válságban tapasztalt orosz térnyerés. A bor sem maradhatott ki: a hírek szerint egymilliárd dollárnyi orosz tőke érkezik a krími borgazdaságba.

Az orosz kormány tervei szerint 30 milliárd rubelt (mintegy 1 milliárd USD) invesztál a következő pár évben, hogy megsegítse az annektált krími területeken a borkészítést ? számolt be róla a Decanter magazin.

A döntésre hamarosan áment mond a kormányzat, Medvegyev szavaiból már azt lehetett kihallani, hogy ez gyakorlatilag el van döntve ? ahogy a krími borokat dicsérte. A nem elhanyagolható összeget a krími és kaukázusi bortermő területekre fordítják. Az orosz piac hagyományosan importfüggő volt, ennek nagy részét korábban a grúz, moldáviai, bolgár, román, magyar és örmény piacról oldották meg. (Az importfüggőség csökkentése érthető, azok után a viták után meg pláne, melyek következtében a 2000-es évek közepén látott embargóval gyakorlatilag kétharmadára vágták a grúz bortermelést.)

Massandra

A krími borterületek mintegy 31 ezer hektárra rúgnak, a feltételek pedig tökéletesek a fejlesztéshez ? mondta Medvegyev miniszterelnök. A mezőgazdasági minisztérium már tervbe vette a krími mezőgazdaság integrálását a 2020-ig futó mezőgazdasági fejlesztési tervbe. A program állami szubvenciókkal segíti a gazdálkodókat. Ezzel együtt a létező területeket kb. 19-20 ezer hektárral növelik, a termésátlagot pedig legalább 53%-al 2017-ig.

Mivel az ukrán piac zárva van a krími borok számára, az orosz kormányzat utasította a nemzeti viszonteladókat, hogy csináljanak helyet polcaikon a krími boroknak.

Címkék: Krím, Oroszország, Ukrajna

← Először lesz sör a London Wine Fairen 72 óra alatt elkapkodták a Megadeth bort →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!