• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borkoktélok kánikulára

2010-07-16 ● Kántor Endre

A térkép előtt mutogatók szerint a tévében itt a hőguta: simán kúszhatunk 38 fokra is. Napon még azon is túl. Mit lehet ilyenkor inni, borilag? Ezt térképeztük fel, a teljesség igénye nélkül, csak ami tetszett.

Alig bírtuk rávenni magunkat az írásra, ez nyilván látszik a posztok gyakoriságán. Nyár van, mit nyár, erre az időre már nem elégséges ez a szó. Ilyenkor mi két dolgot szeretünk nagyon inni, jöjjön tehát a mi két mixünk előre.

Fröccs, minden mennyiségben

Leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 3 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) a viceházmester (3 dl szóda, 2 dl bor) és a házmester (2 dl szóda, 3 dl bor), mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Itt egyébként bővebben minden le van írva.

Jégkása felborozva / felpezsdítve

Ezt dél-afrikai barátainktól tanultuk. Fogunk egy szép nagy poharat, a turmixgéppel nyomunk egy jó adag jégkását bele, erre pedig ráöntünk némi bort vagy pezsgőt. Két iskola van: a könnyedebb cucchoz használjunk 1-1,5 dl reduktív fehéret, vagy jó száraz pezsgőt, nekünk egyébként a Borzongás jött be legjobban. Ha valaki ?zamatosabban? szereti, nyugodtan toljon rá valami keményebb fehéret, mondjuk egy jó Kerkaborumot vagy könnyedebb vöröset, egy kadarka vagy portugieser megteszi. Most pedig mély levegőt venni: kipróbáltuk tokajival is, és király. Akárki akármit mondd, ez kitörési pont lehet az aszúnak is. (Nemrég Londonban pont egy rozé – ! ? portóit ittunk így, szóval másnak is eszébe jutott? )

Most pedig lássuk a vadabb dolgokat és tegyük félre a sznobista buta előítéleteket, melyek szerint a bort nem lehet keverni mással. Először is lehet, másodszor pedig szabad is, miért ne? Már 19. század elején készítettek ilyeneket, nagy sikerrel. Harmadszor pedig, aki koktélozik borral, nyilván van olyan felvilágosult, hogy milyen bort használ. Nagy butaság teszem azt egy hatos St.Andrea Merengővel nyomulni. Tisztességes, jó minőségű bort használjunk, amely szépen hozza azt az ízvilágot, amit a koktéllal el szeretnénk érni. Kóstoljuk elő a bort, hogy az aromák, ízek passzoljanak a többi alapanyaghoz. Itt is a harmónia és az egyensúly a lényeg. Jöjjenek hát a borkoktélok, a Mixoloseum jóvoltából.

Casablanca

casablanca-new-782x1024

3 cent fehérrum
3 cent gyümölcsös könnyű fehérbor
2 vékony csík gömbér
3-4 szelet ananász
Egy löket gyömbér szirup (kanál)
Egy löket lime juice
Felönteni jó száraz habzóborral vagy pezsgővel
Tört jégre vele
Díszítsük fel szépen

Bor Caipirinha

wine-caipirinha

Két lime gerezd
1 kanál barna cukor
3 cl Cachaca
3 cl citrusos fehérbor
3 cl Jamaica vagy egy kanál Hibiszkusz grenadine
Összetörjük / keverjük a pohárban
Zúzott jégre vele!
Felöntjük rozé habzóborral
Szépen feldíszítjük

Na, ezekkel átvészelhető a következő pár nap (hét?). Különben, ki mit iszik ilyenkor borilag? Írjátok meg!

Címkék: borkoktél, caipirinha, casablanca, fröccs, hőség, jég, kánikula, koktél, nyár

← Heimann Fransiscus 2007 Chateau Larrivet-Haut-Brion 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!