• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bort népszerűsít a tv2

2009-10-21 ● borravalo.hu

Érdekes, hogy eddig várni kellett rá, nem is értettük, hogy miért, mikor annyi meg annyi gasztro műsor van az országos kereskedelmi csatornákon. A tv2-n látható Borkultusz eddigi epizódjait megtekintve pontosan megfelel a saját maga által támasztott célkitűzésnek, és nem mellesleg, segíthet is a vergődő borkultúránknak.

Az utóbbi hetekben a mainstream mediában a borhamisítás kapta a legnagyobb figyelmet, ha borról volt szó akkor a Vincze Béla ügykerült terítékre. Hogy ez pontosan mennyi kárt okoz a törékeny és vergődő borkultúránknak, nem könnyű megmondani, de egy biztos: sokat. És, ahogy már sokszor elhangzott a jelenlegi kampány miatt elindult viharos beszélgetésekben: hamar ki tudja oltani egy 120 milláért összepakolt kampány erejét is. Ilyenkor minden bort nagy plénum előtt népszerűsítő műsor jól jön.

2009_10_borkultusz

A Borkultusz saját definíciója ellenére ugyan nem az első, országos csatornán jelentkező, a borkultúrát népszerűsítő műsor-sorozat, mivel az első ilyen a HírTV-n futó és Borbás Marcsi nevével fémjelzett Vörös és fehér volt. Persze az nem mindenhol fogható, stb, stb, de mégis. Viszont, az igaz és fontos is, hogy a tv2-n vasárnapoként 12.20-kor futó tízrészes sorozat a kedvelő és a bor iránt érdeklődők eddigi legszélesebb köréhez jut el.

Sok vitát robbantott az is ki a jelenlegi kampány apropóján, hogy ki a célközönség? Mert milyen is a piac? Bort a felnőtt lakosság hozzávetőleg fele iszik rendszeresebben. (Nekik is csak negyedük minődül heavy usernek.) A bort nem szeretők ? tehát a 18 felettiek másik fele ? 42 százaléka azt mondta a GfK-nak, hogy azért nem iszik bort, mert nem szereti az ízét. Vissza a borivókhoz: milyen bort is isznak? Hát, a legtöbben hiperben, szuperben vett, nagy kiszerelésű édes és félédes vörösöket. Na, kérem, ezért nehéz pozícionálni itthon egy borkampányt.

Üdvözlendő hát minden olyan eszköz, amely ezen kicsit is változtatni akar és tud is. Szerény véleményünk szerint egy ilyen műsor sokkal többet ér, mint egy dugós kampány, de ez nagyon szubjektív ítélet. Még akkor is, ha nem kimondottan újszerű. Ha szakmai szempontból sem kimagasló az operatőri munka, a vágás, a hangtechnika, stb. Ha nincsenek benne új szemszögek. Lehet, hogy túl sokat néztük pl. olyan sorozatokat, mint az Oz and James? Big Wine Adventure, mely a BBC-n futott, és megnézhető mondjuk itt, de nekünk magasabb a léc ennél.

Mindezek ellenére, nagyon jó a kezdeményezés, örülünk neki, és jót mosolyogtunk Vágó István kiszólásán, amikor közölte: nem szavignyon, kedves nézők, hanem szovinyon. A valós problémákat kell orvosolni kéremszépen, és ez a műsor azt teszi.

Címkék: borkultusz, kampány, műsor, Tévé, TV

← Válság és bor 7. Az űrből jöhet a segítség →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!